Loading...

Μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα γεωργίας και διατροφής στο Καινούργιο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου συνεχίζει τη διοργάνωση των ενημερωτικών εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικά Αγροδιατροφικά Προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: Ανάδειξη και Αξιοποίηση» σχετικά με τα τοπικά προϊόντα για την προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ευεργετικής ιδιότητάς τους σε ομάδες και σχολεία.

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση στο χώρο του Κτήματος Θεστία, στο Καινούργιο της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων, όπου καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες αμπελιού, όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και η Μαυροδάφνη, καθώς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Merlot και το Syrah και οι οποίες οινοποιούνται.

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεστιέων, παρουσία των δασκάλων Ζωής Καρανικόλα, Δέσποινας Ζιώβα, Παρασκευής Αργυρού και Βελισσαρίας Κατσιπάνου, ενημερώθηκαν για τη σημασία της αειφορικής γεωργίας, τη μεσογειακή διατροφή, την οινοποίηση και τη διατροφική αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Η κ. Ελένη Νικολάου, διατροφολόγος-διαιτολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή τονίζοντας ότι είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό διατροφικό πλάνο. Στηρίζεται κυρίως στη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών και λιγότερο στην κατανάλωση κρέατος και στη συστηματική σωματική άσκηση συμβουλεύοντας τους μαθητές «να απολαμβάνουν τα γεύματά τους μαζί με την οικογένειά τους». Επισημάνθηκε και ο ρόλος του νερού στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση των λιπαρών και της ζάχαρης και στην αύξηση των φυτικών ινών.

Οι γεωπόνοι Καραπαπά Βασιλική και Χατζηαγάπη Βασιλική ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες – στην κοινωνία και στην οικονομία μας – όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου. Τονίστηκε ότι με την αειφορική γεωργία διατηρείται η βιοποικιλότητα, η εξοικονόμηση του νερού, και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων από το χωράφι στο τραπέζι.

Η κ. Κωνσταντίνα Κακούρη, υπεύθυνη πωλήσεων του ‘Κτήματος Θεστία’, μίλησε αρχικά για τα κρασιά που παράγονται στο οινοποιείο τους τονίζοντας ότι είναι γνήσιοι εκπρόσωποι της αιτωλικής γης που τα παράγει, της ιδιαιτερότητας του εδάφους, καθώς και της πείρας και της γνώσης των οινολόγων και των οινοποιών που τα δημιουργούν και τα φροντίζουν. Ανάλυσε τον ασφαλή και υγιεινό τρόπο παραγωγής του κρασιού, την αξία της ποιότητας της πρώτης ύλης, τις περιορισμένες ποσότητες για μέγιστη ποιότητα, τις παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής σε καθημερινή βάση και τις εξειδικευμένες συνθήκες συντήρησης καθώς και τη σημασία της τυποποίησης-ετικέτας στοιχεία που διασφαλίζουν την ποιότητα.

Η κ. Βάσω Ψηλού, Γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές γνώρισαν το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου και εκτίμησαν την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Αρχικά, ενημερώθηκαν για τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι δοκιμαστές και στη συνέχεια, τους παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η οργανοληπτική αξιολόγηση και ενημερώθηκαν για τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, τους δόθηκε να μυρίσουν τρία από τα βασικά ελαττώματα: ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Σε κάθε ελληνική περιφέρεια υπάρχουν παραδοσιακά, μοναδικά αγροτικά προϊόντα, καθώς και τρόφιμα που γίνονταν από αυτά. Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματά τους, στο πλαίσιο της υγείας και του πολιτισμού, τα παραδοσιακά τοπικά τρόφιμα πολλές φορές ‘παραμελούνται’ στις σύγχρονες κοινωνίες. Η ορθή παραγωγή τους μπορεί να ενδυναμώσει κοινωνικά-οικονομικά-πολιτισμικά ομάδες, τόπους, κοινωνίες και κοινότητες. Η προστασία και ανάδειξη της «παραγωγής και της γεύσης του τόπου» και η σύνδεσή του με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του πρέπει να γίνει τοπικά αναγνωρίσιμη διότι αυτό προσδίδει ταυτότητα στον κάθε τόπο.

Πηγή: agriniovoice.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!