Loading...

Τουρισμός χωρίς αξιοθέατα γίνεται; Δεν γίνεται!, του Βαγγέλη Διγώνη


Μοιραστείτε το άρθρο...

Όταν ένας άνθρωπος θέλει να επισκεφθεί έναν νέο τόπο συνήθως αναζητεί πληροφορίες σχετικές με την ιστορία, την γεωγραφία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Αυτές οι πληροφορίες σχεδόν πάντα είναι συγκεντρωμένες σε κάποιον τουριστικό οδηγό, τον οποίον οι αρχές ή οι επαγγελματίες της κάθε περιοχής φροντίζουν να εκδόσουν, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορέσουν να βρουν τί έχει να τους δώσει ο κάθε τόπος. Τί αξίζει να δουν σε κάθε περιοχή. Με λίγα λόγια δε νοείται τουρισμός χωρίς αξιοθέατα.

Ενώ παλαιότερα ο όρος “αξιοθέατα’’ συνήθως αφορούσε κάποιο αρχαίο μνημείο, σήμερα πια η έννοιά του έχει διευρυνθεί και μπορεί να συμπεριλάβει σχεδόν οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για τους σύγχρονους τουρίστες. Τον σύγχρονο τουρίστα δεν τον ενδιαφέρει πια να μπει σε ένα λεωφορείο που θα τον “παρκάρει’’ μπροστά από ένα μνημείο, να το δει μια ώρα και αυτό ήταν. Αυτό που σήμερα ψάχνει ο περισσότερος κόσμος είναι οι ολοκληρωμένες εμπειρίες. Σήμερα οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν απλά για να δουν, θέλουν και να ζήσουν. Να ζήσουν όπως οι ντόπιοι ή έστω μια γεύση της ζωής των ντόπιων, κυρίως αυτό.

Σε αυτήν τη σύγχρονη μόδα του τουρισμού βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι θεματικές πεζοπορίες, δηλαδή οι βόλτες. Ο ίδιος ο όρος πεζοπορία που παλιότερα ήταν συνυφασμένος με βουνά και λαγκάδια πια παίρνει νέα σάρκα και οστά. Το θεματικό περπάτημα μέσα στην πόλη ή ακόμα και στην εξοχή είναι το νέο trend παγκοσμίως. Όμως όχι περπάτημα για το περπάτημα, για την γυμναστική, αλλά για να μάθει ο επισκέπτης κάτι νέο όπως πχ μια πολιτιστική διαδρομή στις εκκλησίες της πόλης. Από τη μια εκκλησία στην άλλη, οι περιπατητές γεμίζουν εικόνες από την ίδια την πόλη. Κάθε λογιών γαστρονομικοί, αρχιτεκτονικοί, πολιτιστικοί και φωτογραφικοί περίπατοι, πάντα συνδυασμένοι με τα κλασικά αξιοθέατα, κατακλύζουν την σχετική σελίδα γνωστού αμερικανικού τουριστικού κολοσσού. Ο τουρίστας πια ψάχνει για εμπειρίες.

Για να φτάσει όμως μια περιοχή να δώσει ολοκληρωμένες εμπειρίες σε έναν επισκέπτη, θα πρέπει πρωτίστως να έχει αξιοθέατα που θα τα συμπεριλάβει στις βόλτες. Κάποιο ιστορικό κτίριο. Ένα μουσείο. Μια διαδρομή. Ένα μνημείο ανθρώπινο ή της φύσης. Αν ένας επισκέπτης σταθεί στην πλατεία μπροστά από το στρογγυλό στην Αμφιλοχία και αναζητήσει από το κινητό του τα αξιοθέατα της πόλης, θα καθίσει πέντε λεπτά, ίσα να δει τις χελώνες, και θα φύγει για νέες πολιτείες.

Η πόλη αλλά και ολόκληρος ο Βάλτος δεν πάσχει από έλλειψη αξιοθέατων. Από προβολή, οργάνωση, ασφαλή πρόσβαση και συντήρηση πάσχει. Γιατί έχει ιστορικά μοναστήρια, πανέμορφα γεφύρια, πλούσια λαογραφία, φυσικό κάλος και ερείπια αρχαίων τόπων για να δείξει. Και πού θα πάει, θα τα αξιοποιήσει, είτε για να φέρει τουρίστες, είτε για να τα χαίρονται οι ντόπιοι, το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο όλων.

Διγώνης Βαγγέλης,
Διαχειριστής Τουριστικού Οδηγού Βάλτου,
www.valtosprovince.com
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!