Loading...

Συνάντηση τοπικών φορέων με φόντο το Ναυτικό Μουσείο στο Αιτωλικό


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η δημιουργία ενός μουσείου-πολυχώρου στην «Εξέδρα» στο Αιτωλικό που θα δώσει σπουδαία τουριστική ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12 το μεσημέρι, οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου MUSE, αφού πρώτα συναντηθούν και συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς, θα δώσουν συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουν το έργο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους σκοπούς του, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τα οφέλη για την περιοχή. Αμφότερες οι ανωτέρω εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το European Regional Framework for Cooperation (ERFC), θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό.

Τα οικομουσεία (και τα port museums) ως «ανοικτά» μουσεία και προνομιακά σημεία αναφοράς για την έρευνα, ανταλλαγή εμπειριών και υλοποίηση εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων που συνδέονται με τη ναυτική και αλιευτική παράδοση της περιοχής προσπαθούν να αναπτύξουν δράσεις σε περιοχές που απειλούνται με συρρίκνωση του πληθυσμού λόγω ανεργίας/υποαπασχόλησης.

Το port museum ή Ναυτικό Μουσείο (όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε) για την περιοχή του Μεσολογγίου θα λειτουργήσει στο Αιτωλικό, με σκοπό αφενός να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, μέσω της εμπλοκής της τοπικής κοινότητας, και αφετέρου να λειτουργήσει ως βάση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της προώθησης ενός μοντέλου υπεύθυνου και αειφόρου τουρισμού.

Μέσα στους στόχους τους έργου είναι και η δημιουργία και υποστήριξη ενός δικτύου μεταξύ των τριών port museums των οποίων χρηματοδοτείται η ίδρυση και λειτουργία (στην Ιταλία στο Tricase· στην Ελλάδα στο Αιτωλικό και στην Κέρκυρα), δίνοντας τους τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ανωτέρω περιοχών και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προορισμών.

Λίγα λόγια για το ευρωπαϊκό έργο MUSE

Το MUSE είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg VA Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.

Διαβάστε σχετικά: Αισιοδοξία για τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στο Αιτωλικό
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!