Loading...

Μοναστηράκι: Ένα παραμυθένιο χωριό στη Βόνιτσα «βουτηγμένο» στη φύση!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η φύση έκανε το θαύμα της και το τοπίο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, «βουτηγμένο» στα πλατάνια, με τρεχούμενα νερά, σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς!

Ένα παραδεισένιο χωριό σε περιμένει για να απολαύσεις τη φύση και την ηρεμία της. Μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με μία από τις κεντρικές περιοχές της Αττικής, ωστόσο η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Το Μοναστηράκι βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο και τη Βόνιτσα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Χτισμένο στα Ακαρνανικά όρη σε υψόμετρο 340 μέτρων πήρε το όνομά του από το μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ωστόσο η πρώτη του ονομασία ήταν «Παράδεισος» κάτι φυσικά που δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους γιατί το τοπίο εκεί παραπέμπει.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του θα καταλάβεις για ποιο λόγο το χωριό αυτό είχε την ονομασία «Παράδεισος». Πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία κι ανεβαίνοντας το γεφυράκι θα δεις τον ποταμό Κεφαλόβρυσο που διασχίζει το χωριό. Χάρη σε αυτόν 4 νεροτριβές λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ο συγκεκριμένος ποταμός όμως προκαλεί ένα θαύμα της φύσης που δεν είναι άλλο από τον καταρράκτη του Σεπετού ύψους 80 μέτρων! Εκεί θα δεις το σπήλαιο της Νεραιδοσπηλιάς που είναι ανεξερεύνητο.

Η προέλευση του ονόματος

Οι παραδόσεις θέλουν μία όμορφη κοπέλα να έχει πηδήξει από τον καταρράκτη γιατί ο πατέρας της της είχε απαγορεύσει να παντρευτεί με τον αγαπημένο της. Για καλή της τύχη όμως την έσωσε μία νεράιδα. Μόλις ο πατέρας της είδε ότι η κόρη του έζησε, τότε της επέτρεψε να παντρευτεί τον καλό της καρδιάς της.

Photo Credits: xiromeronews.blogspot.com

Ο φοβερός καταρράκτης Σεπετός στο Μοναστηράκι!

Το εξαίσιο δημιούργημα της φύσης… πλημμυρίζει τον επισκέπτη με μοναδικά συναισθήματα!

Πρόκειται για τον καταρράκτη Σεπετό που βρίσκεται στο Μοναστηράκι Βόνιτσας. Αλλιώς λέγεται και «Λαμπάδα»» (κερί) λόγω της ευθύγραμμης πτώση του νερού, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι είναι στενό στην κορυφή και διευρύνεται καθώς πέφτει, μοιάζοντας με ένα γιγαντιαίο λευκό κερί όταν τον δεις από απόσταση.

Ο Σεπετός είναι η συνέχιση του ποταμού Κεφαλόβρυσου, που πηγάζει από το Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού.

Ο επιβλητικός καταρράκτης βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και σχηματίζεται όταν τα νερά του ποταμού κεφαλόβρυσος συναντούν απότομο βάραθρο και πέφτουν ορμητικά από ύψος περί τα ογδόντα μέτρα.

Περισσότερα εδώ: Ο φοβερός καταρράκτης Σεπετός στο Μοναστηράκι!

H παραδοσιακή νεροτριβή

Κατασκευασμένη πολλά χρόνια πριν, η νεροτριβή του Κώστα Πετρόπουλου, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Είναι εκεί, στέκεται αγέρωχη και υπερήφανη. Έχει νικήσει τον χρόνο αναμφίβολα. Θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Τότε που ακόμη και το πλύσιμο των ρούχων ήταν θεσμός για την τοπική κοινωνία. Οι νεροτριβές ήταν είτε ένα σημείο συνάντησης, είτε μια στιγμή γυναικείας απόδρασης από τους τέσσερις τοίχους.

Είναι εκεί, στο χωριό Μοναστηράκι (Ακτίου-Βονίτσης) υπάρχει, αλλά και λειτουργεί η παραδοσιακή νεροτριβή του Κώστα Πετρόπουλου (Σφλέρη).

Είναι εκεί, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και να κρατά πιστά την παράδοση. Είναι ένα μικρό… μνημόσυνο για αυτή την μικρή, αλλά ωστόσο σημαντική στιγμή της καθημερινότητας των παλιών γυναικών.

H νεροτριβή στο Μοναστηράκι “ζει και βασιλεύει” και είναι διαθέσιμη για το πλύσιμο μάλλινων υφαντών (φλοκάτες, κουβέρτες, μαντανίες, κάπες κ.ά.). Να σημειωθεί ότι το νερό της νεροτριβής έρχεται κατευθείαν από τα Ακαρνανικά Όρη.

Περισσότερα εδώ: Mια παραδοσιακή νεροτριβή στο Μοναστηράκι

Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Με πληροφορίες από www.travelgirl.gr

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!