Loading...

Κίνδυνος να μείνουν απότιστα 500.000 στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία λόγω ΔΕΗ


Μοιραστείτε το άρθρο...

Περίπου 500.000 στρέμματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δυνατότητα ποτίσματος, εν μέσω θέρους και με τις καλλιεργητικές ανάγκες στο κόκκινο, στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία.

Aν η ΔΕΗ επιμείνει στη σκληρή γραμμή για το θέμα των χρεών των οργανισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραγωγούς. Το οξύμωρο είναι, ότι μιλάμε για ένα νομό, που διασχίζεται από τον φουσκωμένο αυτή την περίοδο Αχελώο, με πάμπολλες λίμνες και μεγάλα αρδευτικά δίκτυα.

Για το θέμα που απασχολεί έντονα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που καλλιεργεί σχεδόν όλη τη γκάμα των αγροτικών προϊόντων (δέντρα, κηπευτικά, κ.λπ.) μίλησε στον ΑγροΤύπο η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, κα Χριστίνα Σταρακά, σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Αυτό που ζητάμε δεν είναι να χαριστούν τα χρέη.

Αλλά θα ήταν επιβεβλημένο, δεδομένου ότι έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες τώρα, η ΔΕΗ να μην ζητά το 30% ως προκαταβολή από τους οργανισμούς. Δεν μπορούν να τα εισπράξουν τώρα, όλα αυτά τα χρήματα από τους ταλαιπωρημένους αγρότες, οι ΤΟΕΒ.

Αυτό λοιπόν, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει και γι’ αυτό το λόγο μιλήσαμε και με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, ενόψει νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι τα παλιά χρέη να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις και να πληρώνονται ταυτόχρονα οι τρέχοντες λογαριασμοί. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε μεγάλο θέμα, καθώς και οι 43 ΤΟΕΒ του νομού έχουν οφειλές. Βέβαια, πρέπει να πω, ότι από άποψη χρεών η κατάσταση των ΤΟΕΒ στο νομό μας, είναι πολύ καλύτερη, από εκείνη των ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου».

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος αντλιοστασίων ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και μια ειδική ρύθμιση εξόφλησης οφειλών ζήτησε με επιστολή της από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήττας.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας, είναι κατά βάση αγροκτηνοτροφικός, ενώ έχει περίπου 495.000 στρέμματα αρδευόμενες εκτάσεις με παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων. Κατά συνέπεια η διακοπή ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ, κυρίως κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Οι φορείς που λειτουργούν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι προς τη ΔΕΗ Α.Ε. ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Επειδή είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον εξοπλισμό των αγροτών, στην φυτική και ζωική παραγωγή τους, τεράστιες ζημιές από πλημμύρες και ανεμοθύελλες πράγμα που επιβεβαιώνεται και από σχετικές Αποφάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος περί κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Παρακαλούμε για την άμεση αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων του Νομού και συγχρόνως την ρύθμιση των οφειλών των οργανισμών σύμφωνα με τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει.

Η Αντιπεριφερειάρχης Σταρακά Χριστίνα
Ο Πρόεδρος ΓΟΕΒ Αχελώου Βήττας Κων/νος
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!