
Το «λουκέτο» στο στρατόπεδο Μεσολογγίου έχει επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου περί αντισταθμιστικών κινήσεων να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες – Ερώτηση από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο στο Υπουργείο.
Μετά από περίπου τέσσερις μήνες το 2/39 Σύνταγµα Ευζώνων στο Μεσολόγγι συνεχίζει να μην δέχεται νεοσύλλεκτους οπλίτες, να υπολειτουργεί και να προβληματίζει τη τοπική κοινωνία για τις κοινωνικές και οικονομικές ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στη περιοχή.
Τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία αν και επικρατεί η αισιοδοξία για αξιοποίησή του στο μέλλον, από την άλλη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς αυτή τη κατεύθυνση με το στρατόπεδο να ρημάζει και την Ιερά Πόλη να αναπολεί τις εποχές που φιλοξενούσε τους νεαρούς οπλίτες.
Σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, τον Μάρτιο του 2018 για την επόμενη ημέρα στο στρατόπεδο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι αναγνωρίζει την ιστορικότητα του Συντάγματος και της πόλης του Μεσολογγίου, καθώς και τις κοινωνικές παραμέτρους της αναδιοργάνωσης σχεδιάζοντας αντισταθμιστικές κινήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν.
Μετά από δυο μήνες καμίας εξέλιξης επί του θέματος ο κ. Κωνσταντόπουλος επανήλθε με μια επίκαιρη ερώτηση για την προοπτική του στρατοπέδου Μεσολογγίου και ερωτάται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ’αριθμ. πρωτ. 2903/24-1-2018 ερώτησή μου σας είχα γνωστοποιήσει την αναστάτωση που είχε προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων, εξαιτίας δημοσιευμάτων που ήθελαν τα Κέντρα αυτά να παύουν τη λειτουργία τους. Σας είχα δε, ιδίως θέσει το ζήτημα της λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι, το οποίο θα επηρεαζόταν άμεσα από μία τέτοια προοπτική. Σας τόνισα την κοινωνική και οικονομική σημασία του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, αλλά και την ιστορική αναφορά του, καθώς έχει συνδεθεί με ένδοξες και ηρωικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας και ήταν το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό σώμα που επιστρατεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1940 και μετέβη στα ελληνοαλβανικά σύνορα εναντίον των Ιταλικών Δυνάμεων με συνολικές απώλειες στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο που ανήλθαν σε 89 αξιωματικούς και 2112 οπλίτες. Με αυτά τα δεδομένα ζήτησα να μας γνωστοποιήσετε το σχεδιασμό του Υπουργείου για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων ως ΚΕΝ, να μας καταθέσετε τις ισοδύναμες προτάσεις προς την ιεραρχία με γνώμονα την ιστορικότητα και την προσφορά του στην οικονομική ζωή του Μεσολογγίου.
Στην απάντησή σας στην παραπάνω ερώτηση, με ενημερώσατε ότι από το Μάρτιο του 2018 η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις Μονάδες Εκστρατείας, ενώ η μέχρι πρότινος λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ανά την Ελλάδα επανεξετάζεται. Ως προς δε το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, απαντήσατε ότι το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την ιστορικότητα του Συντάγματος και της πόλης του Μεσολογγίου, καθώς και τις κοινωνικές παραμέτρους της αναδιοργάνωσης σχεδιάζει αντισταθμιστικές κινήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν.
Τρεις μήνες μετά τα παραπάνω, η έλλειψη ενημέρωσης παραμένει. Το Υπουργείο δεν έχει γνωστοποιήσει το σχεδιασμό του για το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων και η αναστάτωση των πολιτών του Μεσολογγίου και της Αιτωλοακαρνανίας εντείνεται. Η παύση λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων επηρεάζει άρδην την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης του Μεσολογγίου και είναι αναγκαίο το Υπουργείο να διευκρινίσει επίσημα και άμεσα τις προθέσεις του.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Ποιες είναι οι αντισταθμιστικές κινήσεις και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που έχει αποφασίσει και προαναγγείλει το Υπουργείο Άμυνας για το Στρατόπεδο Μεσολογγίου, μετά την παύση λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων οπλιτών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος