Loading...

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Ο οδηγός εφαρμογής και η επιχορήγηση στη Δυτική Ελλάδα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στις 28 Φεβρουαρίου και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης exoikonomisi.ypen.gr θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 224,4 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Χθες υπογράφτηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη η προβλεπόμενη απόφαση, που έχει ήδη προωθηθεί στους συναρμόδιους υπουργούς Αλέξη Χαρίτση και Χρήστο Σπίρτζη.

Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα το 69σέλιδο κείμενο με τα τιμολόγια για την κοστολόγηση των παρεμβάσεων και με αναλυτικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους, από το οποίο προκύπτουν νέα στοιχεία για πολλές κατηγορίες δικαιούχων:

■ Το κόστος των ενεργειακών παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ανώτερο όριο τα 25.000 ευρώ. Αφορά κτίσματα με νόμιμη οικοδομική άδεια, ενώ σε αυθαίρετα που νομιμοποιούνται ισχύει ήδη το μέτρο της διάθεσης του 50% του προστίμου για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

■ Απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού με βάση τον νέο Κανονισμό (ΚΕΝΑΚ). Η αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή ορίζεται σε 1,46 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ανώτατο όριο τα 310 ευρώ για μεμονωμένες ιδιοκτησίες, ενώ για πολυκατοικίες θα είναι 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό, με όριο τα 806 ευρώ.

■ Ως ατομικό εισόδημα λαμβάνεται αυτό που αναφέρεται στη φορολογική δήλωση του δικαιούχου για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Με αυτό το δεδομένο δικαίωμα επιδότησης από 50% έως 70% δικαιούνται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10 έως 35 χιλιάδες ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 10 έως 45 χιλιάδες ευρώ. Προσαύξηση 5% δίνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος (έως δύο άτομα).

■ Οι έχοντες ατομικό εισόδημα από 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ δεν λαμβάνουν επιδότηση, αλλά δικαιούνται δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο που καλύπτει το 100% της δαπάνης. Το ίδιο ισχύει και για οικογενειακό εισόδημα από 45 έως 50 χιλιάδες ευρώ.

■ Δικαίωμα ένταξης έχουν ιδιοκτήτες με πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα σε αυτοτελή ακίνητα ή διαμερίσματα. Στο πρόγραμμα μετέχουν και νοικιασμένες κατοικίες, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους πληροί επιπλέον προϋποθέσεις, καθώς και ακίνητα που αγοράστηκαν πρόσφατα και δεν αναγράφονται στο Ε9.

■ Στις πολυκατοικίες μπορεί να επιδοτηθούν έργα σε κοινόχρηστους χώρους (αλλαγή θέρμανσης κ.λπ.), εφόσον αποφασίσει η συνέλευση των ιδιοκτητών. Οσοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή διαφωνούν, θα συμμετέχουν με δικά τους χρήματα και κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχουν.

Στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» δεν είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για τις αιτήσεις τους, γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για κάθε Περιφέρεια.

Αναλυτικά ο οδηγός εφαρμογής ΕΔΩ

Χαρά Τζαναβάρα, www.efsyn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!