Loading...

Στη δίνη της κακοκαιρίας ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία (εικόνες)


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σε Αγρίνιο, Μακρυνεία, Οινιάδες και Μεσολόγγι (συνεχής ενημέρωση).

Μια πρωτοφανής νεροποντή έπληξε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας από το βράδυ της Παρασκευής (1/12) με το μέγεθος της καταστροφής να αποκαλύπτεται με το φως της ημέρας.

Η κατακλυσμιαία βροχή προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο φαράγγι της Κλεισούρας και στα Φραγκουλέικα, με τις κατολισθήσεις να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο. 

Επίσης, χειμάρροι, τόνοι λάσπης και νερού πλυμμήρισαν γειτονιές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, αλλά και χωριά της Μακρυνείας και των Οινιάδων.

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες που είδαν την λάσπη να μπαίνει μέσα στα καταστήματά τους, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα παρά μόνο κάποιοι εγκλωβισμοί αυτοκινήτων.

Μεγάλη η προσπάθεια και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου συγκεκριμένα στο Αγρίνιο που δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων

Η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Φαραγγιού της Κλεισούρας ( Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας) έχει καταρρεύσει σε σημεία, ενώ από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου, χρειάστηκε παρέμβαση απεγκλωβισμού οδηγών.

Σύμφωνα με το agriniopress.gr τις πληγείσες περιοχές βρίσκονται από το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται πως η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Μεσολογγίου – Αγρινίου έχει διακοπεί.

Aγρίνιο

Από την μανία του καιρού, δεν γλύτωσε ούτε το Αγρίνιο, αφού μια μεγάλη περιοχή στην οδό Δ. Σταϊκου και στην Καραπαπά, πλημμύρισε από το ρέμα που διέρχεται δίπλα από το γήπεδο του Παναιτωλικού!

Προβλήματα σε αγροτικές καλλιέργειες δημιούργησε και ο χείμαρρος Ξεριάς ανάμεσα σε Παραβόλα και Παντάνασσα όπως θα δείτε, λίγη ώρα μετά τη μεγάλη πλημμύρα, από τη γέφυρα επί της εθνικής οδού Αγρινίου-Θέρμου.

Μακρυνεία

Εικόνες αποκάλυψης και στο κάτω Ζευγαράκι Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, εκεί όπου στην κυριολεξία αφανίστηκαν περιουσίες!

Δεκάδες σπίτια βρίσκονται χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ ανεπανόρθωτη καταστροφή υπέστησαν καλλιέργειες και ζώα πνίγηκαν!

Οι κάτοικοι της περιοχής είδαν το χάρο με τα μάτια τους και μιλούν για φαινόμενα που είχαν χρόνια να ζήσουν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι κάτοικοι της περιοχής με άνδρες του Εθελοντικού Σταθμού Γαβαλούς, έσωσαν την τελευταία στιγμή δύο ηλικιωμένες σχεδον από βέβαιο πνιγμό και λίγο πριν τις παρασύρουν τα νερά των ρεμάτων. Η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

Μεσολόγγι

Οι περιοχές του Χρυσοβεργίου, Χαλίκι-Μαγούλες Αιτωλικού και Σταμνάς είναι αυτές που έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως σε αγροτικούς χώρους, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται για την κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις στην παλαιά Εθνική οδό στο ύψος του Φαραγγιού της Κλεισούρας, καθώς και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

Αιτωλικό

«Βούλιαξε» και το Αιτωλικό που κυριολεκτικά έγινε ένα με την λιμνοθάλασσα. Το νερό δημιούργησε ζημιές στα χαμηλά σπίτια με τους Αιτωλικιώτες να δοκιμάζονται από ακόμη μια πλημμύρα.

Οινιάδες

Στο Νεοχώρι καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία με υπόγεια σπιτιών, δρόμους να πλημμυρίζουν δημιουργώντας ζημιές. Επίσης, χωράφια στον κάμπο του Νεοχωρίου πλημμύρισαν, ενώ στη Μάστρο υπάρχουν υλικές ζημιές σε σπίτια, στάβλους και χωράφια.

Βάλτος

Όπως είναι γνωστό συχνά οι παραπόταμοι και οι πολλές νεροσυρμές που καταλήγουν στην κοίτη του Αχελώου τον κάνουν να πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στις παραποτάμιες περιοχές και να μεταβάλλεται η κοίτη του ορμητικού ποταμού.

Την Γέφυρα Κοράκου καθώς και τις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας σχεδόν τις έχει καλύψει ο ποταμός που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς των παραποτάμιων χωριών.

Φωτογραφικό Υλικό:
Αναγνώστες του iAitoloakarnania.gr
Πρακτορείο Eurokinissi
agriniopress.gr
makrinianews.gr
aixmi-news.gr
aetostz.blogspot.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!