Loading...

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι με τις ελλείψεις στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στη Βουλή πήγε το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο δασαρχείο Αμφιλοχίας που έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στη τοπική κοινωνία.

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος για τις ελλείψεις στο δασαρχείο Αμφιλοχίας που καθυστερούν την έκδοση των αδειών στάβλων των παραγωγών.

«Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση του δασαρχείου σε προσωπικό, σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες κτηνοτρόφους αφού περιμένουν δύο – τρία χρόνια για να πάρουν μια βεβαίωση – πράξη χαρακτηρισμού για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας.

 Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζει στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση του δασαρχείου σε προσωπικό, σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες κτηνοτρόφους αφού περιμένουν δύο – τρία χρόνια για να πάρουν μια βεβαίωση – πράξη χαρακτηρισμού για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Επίσης βρίσκονται μπροστά σε πιεστικές ημερομηνίες για την πληρωμή της βιολογικής κτηνοτροφίας της περασμένης πενταετίας. Αυτό που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, είναι ότι πριν λίγο καιρό πληρώθηκαν για το 2012, ενώ εκκρεμούν οι πληρωμές από το 2013, 2014, 2015 και 2016. Και η πληρωμή του 2012 έγινε με προσωρινές βεβαιώσεις του δασαρχείου χωρίς επιτόπιο έλεγχο κάτω από τον αγώνα των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα.

Υπάρχουν καταλυτικές ημερομηνίες (Μάης 2018) που αν δεν έχουν προσκομίσει οι κτηνοτρόφοι άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα με αρνητικές συνέπειες για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον οι καθυστερήσεις αυτές της πράξης χαρακτηρισμού, αποτελούν εμπόδιο σε μία σειρά από άλλες καθημερινές δραστηριότητες σε υποδομές των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Η κατάσταση στο δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι εκρηκτική. Είναι μέσα στα πέντε μεγαλύτερα δασαρχεία της χώρας με κάλυψη έκτασης που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια στρέμματα, ενώ το υπάρχον προσωπικό δεν καλύπτει ούτε το 50% του απαρχαιωμένου οργανογράμματος της δεκαετίας του ‘80.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει μόνο δύο δασολόγους (ένας είναι ο προϊστάμενος) ενώ απαιτούνται τουλάχιστον πέντε. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τους δασοπόνους και δασοφύλακες (οι δασοφύλακες είναι δέκα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους διοικητικούς υπάλληλους. Το πετσόκομμα στον προϋπολογισμό έχει οδηγήσει σε ακινητοποίηση των αυτοκινήτων, σε έλλειψη αναλώσιμων και ειδών καθαρισμού. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται από την τσέπη των εργαζόμενων του δασαρχείου.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες συνεχίζει τη συστηματική υποβάθμιση των Κρατικών Δασικών Υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία και τη διαχείριση της κρατικής δασικής περιουσίας, σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση, γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση στελέχωση του δασαρχείου Αμφιλοχίας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη διαχείριση και ολοκληρωμένη προστασία των δασών και την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και κατοίκων της περιοχής.

Από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στο δασαρχείο Αμφιλοχίας
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!