Loading...

Οι πηγές Κεφαλόβρυσου στην Ανάληψη Τριχωνίδος


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένας μαγικός χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια δεσπόζει στην διαδρομή Αβαρίκου-Ανάληψης.

Στη διαδρομή από Ανάληψη προς Θέρμο μέσω Αβαρίκου, στο ημιορεινό Θέρμο, εντυπωσιάζει μια πλατανόφυτη περιοχή που συναντάμε λίγο πριν τον οικισμό Κόφτρα, το Κεφαλόβρυσο. Η εν λόγω περιοχή προσεγγίζεται και μέσω της διαδρομής από Ναυπακτία προς Θέρμο μέσω της γέφυρας του Πόρου, με μικρή παράκαμψη μήκους περί το μισό χιλιόμετρο.

Η αφθονία του νερού, που αναβλύζει από μια σειρά πηγών που τροφοδοτούνται από φυσικές υπόγειες δεξαμενές του βουνού Ανάληψη που στραγγίζουν σ’ αυτή την περιοχή, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής βάσει του οποίου της αποδόθηκε – πολύ επιτυχημένα είναι αλήθεια – η προαναφερόμενη ονομασία.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής, όπως αυτό προσδιορίζεται κυρίως από την πυκνόφυτη βλάστηση, κυρίαρχο είδος της οποίας αποτελούν τα αιωνόβια πλατάνια, και από τα άφθονα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τα μνημεία της αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής (μία παραδοσιακή βρύση, δυο νερόμυλους και ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο, εγκαταλειμμένα αμφότερα σήμερα) αλλά και με τις σύγχρονες χρηστικές κατασκευές (χώρος αναψυχής, δεξαμενή άρδευσης και ασφαλτοστρωμένος δρόμος) – στοιχεία αρμονικά συνταιριασμένα μεταξύ τους καθώς και με το τοπίο – συναποτελούν ένα σύνολο που προσδίδει στην περιοχή παραδείσια χαρακτηριστικά.

Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση. Αιωνόβια μεγάλα πλατάνια, άφθονα νερά με πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, τρεις αναπαλαιωμένοι παραδοσιακοί νερόμυλοι, λίγα πελασγικά τείχη κοντά στις πηγές κ.ά. συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, ένα τοπίο που ξαφνιάζει τον ξένο επισκέπτη.

Το σημείο αυτό ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός σταθμός του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χερσαίου δρόμου (μονοπατιού) της Αιτωλίας και ευρύτερα της Δυτικής Ρούμελης, που κάποτε οδηγούσε από τους εύφορους κάμπους του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου στην ορεινή Ναυπακτία, την ορεινή Δωρίδα και την Ευρυτανία.

Παρεμπιπτόντως, ήταν ο μεγάλος ιστορικός δρόμος που ακολούθησαν οι διασωθέντες εξοδίτες μετά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (Απρίλης του 1826) μέχρι τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

Ο  διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, στον οποίο ενσωματώνεται η παραδοσιακή βρύση, συνιστά το χαρακτηριστικότερο σημείο της περιοχής αυτής, του Κεφαλόβρυσου Κόφτρας. Στον χώρο αυτόν πραγματοποιείται το ετήσιο καλοκαιρινό αντάμωμα που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από τον Σύλλογο των Αναληψιωτών και ο ίδιος χώρος είναι αυτός που αποτελεί σταθμό για κάθε διερχόμενο από την περιοχή αυτή, καθώς δίνει την ευκαιρία να απολαύσει κανείς ένα μαγευτικό τοπίο. Μια πραγματική όαση δροσιάς και ξεκούρασης στα κάματα του καλοκαιριού, αισθητικής απόλαυσης των χρωματισμών του φθινοπώρου, μελαγχολίας για δημιουργική έμπνευση στη χειμωνιάτικη γύμνια της φύσης τριγύρω και ψυχικής ευφορίας κατά τα μπουμπουκιάσματα της άνοιξης.

Πρόσβαση

Από Θέρμο: 12χλμ.
Χρόνος διαδρομής: 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανάσης / Φωτογραφίες: Νίκος Κωστακόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!