Loading...

Ιστορική λειτουργία στο εξωκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μετά από 70 χρόνια ακούστηκαν ξανά ψαλμωδίες στο ιστορικό εξωκλήσι που δεσπόζει στο ύψωμα «Αλογοβούνι» 

Μια ιστορική ημέρα για τους κατοίκους του Βασιλόπουλου Ξηρομέρου, ήταν η Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 αφού στο ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών ψηλά στους πρόποδες του υψώματος «Αλογοβούνι» και πίσω από την «πλαγιά», ακούστηκαν ξανά ψαλμωδίες. Την ημέρα εκείνη τελέσθηκε θεία λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού, Θεόδωρο Τριάντη, μετά από 70 περίπου χρόνια!

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, με τα κελιά του, τη στέρνα και το Ναό, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εθνεγερσία, αλλά παρέμενε γκρεμισμένο επί 70 και πλέον χρόνια. Εγκαταλειμμένο στο χρόνο και στην αδιαφορία, οι σωροί τις πέτρας θύμιζαν το ιστορικό και ηθικό χρέος που έχουμε απέναντι του, απέναντι στους προγόνους και στη θρησκεία.

Έτσι, πριν κάμποσα χρόνια μια ομάδα χωριανών ανέλαβε πρωτοβουλία να αναστηλώσει-επισκευάσει το Ναό των Αγίων Ταξιαρχών και μέσα από επίμονη και επίπονη προσπάθεια, με την οικονομική και ηθική συμπαράσταση των κατοίκων η προσπάθεια έφερε ζηλευτά αποτελέσματα.

Πλέον, ο Ναός στέκει και πάλι όρθιος έτοιμος να υποδεχτεί τους πιστούς. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση μέρους των εργασιών, μέσα από καθαρά εθελοντική προσπάθεια ο πρώτος στόχος επιτεύθει.

Πλήθος πιστών από το Βασιλόπουλο και φίλοι και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ανέβηκαν υπομονετικά το ύψωμα για να παρευρεθούν σε αυτή την ιστορική στιγμή για το μοναστήρι του χωριού.

Συγκινητική από κάθε άποψη η παρουσία τους όπως συγκινητικό ήταν όλο το τελετουργικό της πρώτης μετά από 70 χρόνια λειτουργίας. Οι παλιοί θυμήθηκαν τις εξιστορήσεις των πατεράδων τους για το μοναστήρι και οι νέοι έμαθαν και μια άλλη πτυχή της μικρής ιστορίας του χωριού.

Θερμά συγχαρητήρια στην επιτροπή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα, που χωρίς την προσπάθεια τους ο Ναός θα παρέμενε σε άθλια κατάσταση. Ο Θωμάς, ο Χαράλαμπος, ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Λάκιας, όλοι οι εθελοντές που βοήθησαν και όσοι άλλοι πρόσφεραν υλικά και ηθικά δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε.

Δείχνουν τη δύναμη της θέλησης της εργατικότητας, της ηθικής και ιστορικής συνείδησης, το σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και στους προγόνους μας. Συγχαρητήρια επίσης και στην εκκλησία μας και στο Μητροπολίτη που βοήθησαν στο να τελεστεί η λειτουργία.

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η περίφραξη του χώρου με τις πέτρες που είναι σκόρπιες στο προαύλιο αλλά και με πλέγμα ώστε να προστατεύετε ο χώρος από τα ζωντανά και κάθε άλλον απρόσμενο επισκέπτη. Σε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια του καθενός και όποιος φυσικά μπορεί.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!