Loading...

Άκρως ενθαρρυντικά για τις τιµές παραγωγού άνοιξε η σεζόν στην ελιά Καλαµών


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι πρώτες πράξεις πώλησης σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Μακεδονία έφεραν το 200άρι στα 1,50-1,60 ευρώ το κιλό, έναντι 1,10-1,20 ευρώ το κιλό πέρσι, δηλαδή µε αύξηση της τάξης του 45%.

Οι πιο χοντρές ελιές των 110-120 κοµµατιών πληρώνονται από τους εµπόρους καλά, από 2,10 έως 2,35 ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι µεσίτες και µεταποιητές, όσο προχωρά η συγκοµιδή και διαπιστώνουν την µικροκαρπία λόγω της σφοδρής ξηρασίας, θα καταφύγουν σε πλειοδοσίες για τα πιο µεγάλα µεγέθη.

Ειδικότερα, τώρα, στην Κασσάνδρα η Olivellas δίνει ήδη 2,35 ευρώ για τα 110 κοµµάτια και 1,55 για το 200άρι, για το οποίο οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών του Αγρινίου και του Μεσολογγίου προσφέρουν 1,50 ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι το 2016-2017, η τιµή για τις Καλαµών ανεξαρτήτως µεγέθους έφτασε στο τελείωµα τα 2,90-3 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις µεγαλοπαραγωγών ξεπέρασε τα 3 ευρώ, ωστόσο φέτος όλα συνηγορούν, ότι οι περσινές τιµές θα µοιάζουν «παιχνιδάκι» για την τρέχουσα σοδειά.

Ψιλός ο περισσότερος καρπός

Η παρατεταµένη ξηρασία σε ∆υτική Ελλάδα (Αιτ/νία, Αχαΐα, Ηλεία) και Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία), όπου παράγεται ο µεγαλύτερος όγκος Καλαµών θεωρείται ο βασικός λόγος αύξησης των φετινών τιµών, σε συνδυασµό και µε την ζήτηση από εσωτερικό και εξωτερικό, η οποία µαίνεται.

Τα πιο χοντρά (110 κοµµάτια) της Καλαµών είναι δυσεύρετα, καθώς προέρχονται µόνο από ποτιστικά λιοστάσια, θεωρείται δε βέβαιο ότι θα πιάσουν τιµές άνω των 3 ευρώ σχετικά άµεσα, δεδοµένου ότι ήδη πληρώνονται έως και 2,35 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κάδες των µεταποιητών και των µεσιτών ήταν µέχρι πριν 10 ηµέρες άδειες, από περσινό απόθεµα και µεγάλες ζώνες παραγωγής, όπως εκείνη του δήµου Λοκρών (Λιβανάτες κ.λπ.) στην Φθιώτιδα καταστράφηκαν σε µεγάλο βαθµό από το χαλάζι των περασµένων ηµερών, εύκολα αντιλαµβάνεται ότι έµποροι και µεταποιητές καλούνται να δώσουν «µάχη», για να καπαρώσουν την φετινή παραγωγή.

Ελάχιστο γλοιοσπόριο

Θετικά είναι τα µηνύµατα για τις ζηµιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο που «έφαγαν» µεγάλο µέρος της παραγωγής τα προηγούµενα τρία χρόνια, ιδίως στην ∆υτική Ελλάδα. Η δεκάµηνη σχεδόν έλλειψη βροχοπτώσεων στα δυτικά, όπου και υπήρχε µεγαλύτερο ζήτηµα, «στέγνωσε» τα λιοστάσια από τις υγρασίες, ενώ οι αυξηµένες θερµοκρασίες «σκότωσαν» το δάκο. Σε πολλές περιοχές και µε δεδοµένες τις υψηλές τρέχουσες τιµές, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί προτιµούν να µαζεύουν άµεσα, «µ’ ένα χέρι» τις µαυρισµένες ελιές, µαζί και τις πράσινες, φοβούµενοι απώλειες από το γλοιοσπόριο, που «πειράζει» και υποβαθµίζει τον καρπό, όσο αυτός βαίνει προς την ωρίµανση.

Ανοδικά και οι Αµφίσσης

Μέτρια χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής περιµένουν στον τοπικό συνεταιρισµό για την Κονσερβολιά Αµφίσσης (µαύρη), η συγκοµιδή της οποίας αναµένεται το επόµενο διάστηµα, λόγω των φαινοµένων ανοµβρίας, που χτύπησαν και το νοµό Φωκίδας.

Στην πράσινη Αµφίσσης βέβαια που βγήκε τον Σεπτέµβριο, οι τιµές φέτος ήταν αυξηµένες κατά 20 λεπτά απ’ ό, τι το 2016-2017, µε το 110άρι να πιάνει το 1 ευρώ, το 160άρι τα 70 λεπτά και το 200άρι τα 60 λεπτά του ευρώ.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μπίκας, www.agronews.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!