Loading...

Παραϊόνια οδός: Ο σημαντικός κόμβος της Ιονίας οδού και οι δυνατότητες


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η κάθετη σύνδεση με το λιμάνι του Πλατυγιαλίου “γεννά” μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της δυτικής πλευράς του νομού Αιτωλοαακαρνανίας.

Η Παραϊόνια οδός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους της Ιονίας οδού καθώς θα συνδέσει τον νέο αυτοκινητόδρομο με το λιμάνι του Πλατυγυαλίου, τα χωριά του Ξηρομέρου και των Οινιάδων.

Ο ανισόπεδος κόμβος της Σταμνάς, στο ύψος του 51ου χλμ της Ιόνιας Οδού, ουσιαστικά θα συνδέσει την Ιόνια Οδό με τη σήραγγα του Αγίου Ηλία, η οποία σε συνδυασμό με το τμήμα Πλατυγιάλι-Άγιος Δημήτριος που ανακατασκευάστηκε, μειώνει κατά πολύ την χρονοαπόσταση της διαδρομής από την Ιόνια Οδό στον Αστακό.

Βεβαίως για να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Αστακού με την Ιόνια Οδό απομένουν ακόμη δύο τμήματα της Παραϊόνιας: το Τμήμα Αστακός-Πλατυγιάλι και το Τμήμα που περιλαμβάνει τη Νέα Γέφυρα στον ποταμό Αχελώο, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέσει την υπάρχουσα σήραγγα του Αγίου Ηλία με το τμήμα Άγιος Δημήτριος-Πλατυγιάλι.

Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για το τμήμα του κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού που φτάνει μέχρι τον Αστακό. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι 6χλμ. και η ημέρα δημοπράτησης ήταν η 9η Ιουλίου 2013. Ανάδοχος είναι η Εργοδυναμική Πατρών με μέση έκπτωση 38,62%, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 24.500.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). 

Η προβλεπόμενη διατομή της οδού είναι 11.00 μ. και στα πρώτα 3,5 χλμ. η χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη οδό με βελτιώσεις μικρής κλίμακας. Στη συνέχεια ακολουθείται νέα χάραξη προκειμένου η υφιστάμενη οδός να λειτουργεί ως παράπλευρη οδός.

Για την εξυπηρέτηση των παροδίων οικισμών και την αποκατάσταση του υφισταμένου οδικού δικτύου προβλέπεται επίσης κατασκευή:

• τεσσάρων παράπλευρων οδών μήκους 3,5 χλμ περίπου,
• 2 γεφυρών,
• και δύο ισόπεδων κόμβων

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» και ο διαγωνισμός διεξήχθη από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Οδικών Σηράγγων και Υπογείων Έργων (ΕΥΔΕ ΟΣΥΕ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου.

Δυνατότητες

Αρχικά, η Παραϊόνια οδός θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή του Αστακού και από τα χωριά Πεντάλοφο, Λεσίνι, Άγιος Ηλίας, Σταμνά και Γουριά και μπορούν να εκμεταλλευτούν την εύκολη πρόσβαση προς όφελός τους. 

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία και μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, καθώς η σύνδεση του λιμανιού με την Ιόνια οδό μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, να μαγνητίσει επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα πάμπολλα αξιοθέατα της περιοχής ή με οποιονδήποτε τρόπο να αναβαθμιστεί η δυτική πλευρά του νομού έχοντας ένα πιο ασφαλές οδικό δίκτυο.

Τέλος, ο νέος σύγχρονος έρχεται να αντικαταστήσει το άσχημο τοπικό δίκτυο και να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα με τους οδηγούς να απολαμβάνουν μια ασφαλή και εύκολη διαδρομή.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης




Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!