Loading...

Οι Άγιοι Ψαράδες της λιμνοθάλασσας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στα μικρά πελάγη της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στο όμορφο νησί, το Αιτωλικό, ζει ο χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης…

«Κι ερωτεύτηκες τη λίμνη την ήρεμη, και γίνεσαι ψαράς» παρατηρούμε τη φράση αποτυπωμένη πάνω σε ένα από τα χαρακτικά έργα του Μιχάλη. Ο τελευταίος, γεννήθηκε και ζει στο Αιτωλικό.

Μέσα από μια μεγάλη πορεία στη ζωγραφική και τη χαρακτική, με τέσσερις ατομικές εκθέσεις και πάνω από τριάντα συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο Μιχάλης μας συστήνεται με τους «Άγιους Ψαράδες» του, οι οποίοι εντάσσονται στην εικαστική γαλήνη που νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν δουλεύει στη μέση της λιμνοθάλασσας.

Η εικαστική του ταυτότητα αναφέρει την χαρακτική ως κύρια ενασχόληση του. Η βυζαντινή τέχνη με την αφαιρετική, σχηματοποιημένη και σουρεαλιστική οπτική της του έδωσε τα στοιχεία που μετασχηματίστηκαν αργότερα στο χαρακτικό του έργο.

Η απλότητα, ο μόχθος, η καλοσύνη, η μοναξιά, η ζωή με τα λίγα των ψαράδων του νησιού, χαράσσονται με ταπεινότητα πάνω στο ξύλο με έντονο το στοιχείο της θρησκευτικότητας, σαν να ένα κάλεσμα μνήμης στην Βάσω Κατράκη και τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο.

Ονειρικές αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής των ψαράδων μεταφέρονται σε μια άλλη κοσμική διάσταση θέλοντας να εντείνει την επαφή της πραγματικότητας με την εξώτερη Αγιότητα που καλύπτει κάθε ταλαιπωρημένη ψυχή.

Τα ψάθινα καπέλα, η λεπιασμένη τρίαινα, τα πέτρινα γιοφύρια, είναι τα υλικά που χτίζουνε την Τρουλαία Βασιλική των έξι Ιερών Ναών του νησιού πάνω στο ξύλο και την πέτρα.

Η ξύλινη μήτρα, Γας Ομφαλός της ιερότητας που απαιτεί η διαδικασία για την δημιουργία του έργου. Τυπογραφική μελάνι, Γιαπωνέζικο χαρτί και ένα κοίλο εργαλείο για το τελικό πάτημα αποτυπώνουν την αφοσίωση και το σεβασμό στον Άγιο Ψαρά.

Ο Μιχάλης Κότσαρης σπούδασε Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1998, δημιούργησε τον πρώτο εικαστικό χώρο στην πόλη του, την αίθουσα τέχνης Έργω 1998. Είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην IX International Biennale, Aqui Prise-Aqui Therme, στην Γένοβα της Ιταλίας. Έργα του βρίσκονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στο Art Center της Νέας Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας στη Αίγυπτο, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος στο Μεσολόγγι, στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, στο Van Abee Museum στο Αιντχόβεν της Ολλανδίας, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, καθώς και σε πολλές συλλογές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ως σκηνογράφος και έχει φιλοτεχνήσει το πρόγραμμα του Θεάτρου για την περίοδο 2017-2018 με τίτλο ο «Ο Άλλος ως Απειλή».

Πηγή: www.protothema.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!