Loading...

Λευτέρης Καπώνης: Ο σεναριογράφος από τη Γουριά και οι μεγάλες επιτυχίες του


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το iAitoloakarnania.gr αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σεναριογράφους με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία.

Ο Λευτέρης Καπώνης γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χωρίς να πάρει πτυχίο. Από το 1981 εργάστηκε ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Πολυγραφότατος, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Το Σημάδι του Έρωτα», «Το Φτερούγισμα του Γλάρου», «Παλίρροια», «Τζιβαέρι».

Εργάστηκε κυρίως στην τηλεόραση, για την οποία έγραψε τριάντα πέντε σίριαλ. Μάλιστα, ο αείμνηστος σεναριογράφος είχε υπογράψει γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες στη δεκαετίες του ’80 και του ’90 όπως «Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή», «Τζιβαέρι» «Εραστής Δυτικών Προαστίων», «Η Απλή Μέθοδος Των Τριών», «Το Σημάδι Του Έρωτα», «Aληθινοί Έρωτες», «Ελλάς Το Μεγαλείο σου» κ.ά.

Σε σενάριά του βασίστηκαν τα σίριαλ “Δίψα”, “Τελευταίοι Εγγονοί”, “Άφρικα”, “Παλίρροια”, “Τζιβαέρι”, “Το Φτερούγισμα του Γλάρου”, “Η Αγάπη της Γάτας” (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Πάρη Αριστείδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα» – Α.Α. Λιβάνη) κ.ά.

Επίσης, στον κινηματογράφο είχε συνυπογράψει με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας «Ο δραπέτης» του 1991.

Η σειρά που γυρίστηκε στο χωριό του

Ο καταξιωμένος σεναριογράφος αγαπούσε πολύ το χωριό του, Γουριά Μεσολογγίου, οπου γυρίστηκαν οι σκηνές ενός γνωστού έργου του.

Πρόκειται για την τηλεοπτική σειρά «Έρωτας με επιδότηση Ο.Γ.Α.» η οποία έπαιξε στο κανάλι του Alpha. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 και αρκετά πλάνα γυρίστηκαν στο χωριό του σεναριογράφου Λευτέρη Καπώνη.

Περισσότερα εδώ!

Το πρόβλημα υγείας

Για τη μάχη του με τον καρκίνο είχε μιλήσει στην εφημερίδα Freddo ο Λευτέρης Καπώνης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πήγα για ρευματοειδή αρθρίτιδα στα δάχτυλα και μου έκαναν ένα σωρό εξετάσεις για άλλα πράγματα. Ο γιατρός μου έδινε ένα 5% να έχω κάτι σοβαρό και τελικά είχα αυτό. Ήμουν στα Εφημερεύοντα και ο γιατρός ήταν μικρός και ό,τι είχε διαβάσει το εφάρμοζε. Μου είπε μια γιατρίνα πως είμαι πολύ τυχερός που έπεσα πάνω σε αυτόν που τα τσεκάριζε όλα. Όπως, επίσης, ήμουν τυχερός, γιατί με προειδοποίησε μια αρθρίτιδα. Τελικά το πρόβλημα το είχα στον πνεύμονα. (…) Ο γιατρός μού είπε πως αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χημειοθεραπεία. Με χτύπησε στην πλάτη και μου είπε πως είμαι ασφαλής», είπε ο Λευτέρης Καπώνης.

Μάλιστα, όπως τόνισε, την ημέρα που ενημερώθηκε από τον γιατρό για το πρόβλημα υγείας του, δέχτηκε πρόταση να ξεκινήσει να γράφει το νέο κύκλο της σειράς «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή». «Μόλις μου ανακοίνωσε ο γιατρός τι έχω, γύρισα σπίτι και την ίδια μέρα με είχα πάρει τηλέφωνο για να μου κάνουν την πρόταση από τον ΑΝΤ1. Λίγες ημέρες μετά κι ενώ μόλις είχα ξεκινήσει τις θεραπείες, με πήρα από άλλο κανάλι για άλλη δουλειά. Γέλαγα μόνος μου. Έλεγα “δε γίνονται αυτά”».

Ο Λευτέρης Καπώνης “έφυγε” από κοντά μας την 1η Ιουνίου 2017 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!