Loading...

Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η άγρια ομορφιά του δρόμου αποτελεί αξιοθέατο για πολλούς μακρινούς επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν την ριψοκίνδυνη εμπειρία!

Πρόκειται για την επαρχιακή οδό Πατιόπουλο-Περδικάκι, η οποία έχει μήκος 12 χιλιόμετρα, βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκαταλέγεται στους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της βρετανικής εταιρείας Driving Experiences.

Το Πατιόπουλο, οι παλιότεροι το λένε «Σύντεκνο», είναι ένα χωριό του Βάλτου, σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Περδικάκι. Το Περδικάκι ή αλλιώς «Σακαρέτσι» βρίσκεται σε πιο ορεινό σημείο, στα 740 μέτρα και φημίζεται για το γεγονός ότι επί 400 χρόνια τουρκοκρατίας παρέμεινε ελεύθερο, καθώς δεν εγκαταστάθηκε ποτέ τούρκικη φρουρά στο χωριό.

Διαβάστε σχετικά: Η εκπομπή του Alpha «Στο δρόμο» στο επικίνδυνο πέρασμα Πατιόπουλο-Περδικάκι

Για να φτάσει κάποιος από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι υπάρχουν δύο επιλογές. Η επαρχιακή οδός, που χρησιμοποιούν κυρίως τα αυτοκίνητα καθώς είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά και ο επικίνδυνος χωματόδρομος για τους τολμηρούς.

Η δεύτερη επιλογή θα φαντάζεστε ότι είναι μια ριψοκίνδυνη δοκιμασία αφού ο δρόμος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και είναι στενός χωρίς προστατευτικές μπάρες.

Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς πέφτουν συνέχεια πέτρες, ενώ τον χειμώνα οι βροχές και το χιόνι τον καθιστούν σχεδόν απροσπέλαστο. Τέλος, εάν συναντήσετε ένα αυτοκίνητο από την αντίθετη κατεύθυνση τότε θα πρέπει να δείξετε κατανόηση και να περιμένετε έως ότου καταφέρετε να χωρέσετε.

Η παγκόσμια «διάκριση»

Οι δημιουργοί του εν λόγω χάρτη, με τους 22 πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο, έλαβαν υπόψιν διάφορες παραμέτρους, όπως την κατάσταση του οδοστρώματος, το αν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες, τον αριθμό νεκρών σε τροχαία σε όλη τη χώρα, τις καιρικές συνθήκες και διάφορα ακόμα, για να τον καταρτίσουν. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, βαθμολόγησαν κάθε δρόμο με μία κλίμακα έως το 10 (το χειρότερο), ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο «fear factor».

Ανάμεσα σε όλους αυτούς, λοιπόν, βρέθηκε και το «Πατιόπουλο-Περδικάκι», το οποίο βαθμολογήθηκε με 6/10 και περιγράφεται ως ένας δρόμος με «ελάχιστη πρόσφυση εξαιτίας χαλαρού οδοστρώματος», «τεράστιες λακκούβες» και «εξαιρετικά στενός σε σημεία επικίνδυνα για πτώση και από τις δύο κατευθύνσεις», αλλά «χωρίς προστατευτικές μπάρες».

Ο χάρτης δημιουργήθηκε για να υπογραμμίσει τους κινδύνους της οδήγησης, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οδηγεί άλλα 20-50 εκατομμύρια στο νοσοκομείο.

Αυτή είναι ολόκληρη η λίστα με τους πιο επικίνδυνους δρόμους:

Pan-American Highway – Alaska, U.S.
Trans Siberian Highway – Russia
N2 Settlers Freeway – South Africa
Nairobi-Nakuru Highway – Kenya, Africa
T0117, Bakhchysarai Highway – Ukraine
Trollstigen – Norway
Federal Highway 1 – Mexico
North Yungas Road – Bolivia
Commonwealth Avenue – Quezon City, Philippines
James Dalton Highway – Alaska, U.S.
BR-116, Rodovia da Morte – Brazil
Zoji La – India
Guoliang Tunnel Road – China
Taroko Gorge Road – Taiwan
The Pasubio Road – Italy
Skippers Canyon Road – New Zealand
Nanga Parbat Pass – Pakistan
Bruce Highway – Queensland, Australia U.S.
Route 431 – Alabama, U.S.
A726, the old A74 – Scotland, UK
Πατιόπουλο – Περδικάκι – Ελλάδα
Ruta 5 – Chile

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!