
Μέσα σε εορταστικό κλίμα υπογράφηκε την Τρίτη (4/4) στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των δυο δήμων.
Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Κότσαλου, δημοτικών εκπροσώπων, φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, υπογράφηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο μεταξύ των Δημάρχων Νίκου Καραπάνου και Μαίρης Σορώτου-Τσανάκη, το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Κάσου.
Την εκδήλωση Αδελφοποίησης προλόγισε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κυρία Σοφία Λαναρά, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγαθάγγελος Κότσαλος ανέγνωσε τη σχετική απόφαση.
Καλωσορίζοντας τη Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου Κάσου, ο Νίκος Καραπάνος μίλησε για τις κοινές ιστορικές μνήμες των δύο τόπων οι οποίοι βίωσαν ολοκαυτώματα κατά τους χρόνους της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και για τα κοινά σημεία της δραστηριότητας και του πολιτισμού που ανέπτυξαν, έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό τη ζωή γύρω από τη θάλασσα.
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα στη Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Δήμου Κάσου, αναφέρθηκε στο έργο της κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη, η οποία διετέλεσε κατά το παρελθόν Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως είπε, η σημερινή δήμαρχος Κάσου κατά τη θητεία της στο νομό μας, άφησε μεταξύ άλλων στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό με την δημιουργία του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά και στην κοινωνία με την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Νέων «Παναγία Ελεούσα».
Ο Δήμος Κάσου
Ο δήμος Κάσου περιλαμβάνει το νησί της Κάσου, καθώς και τις γύρω νησίδες. Η Κάσος είναι ελληνική νήσος του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο.
Έχει πέντε χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Πόλι, την Παναγία, το Αρβανιτοχώρι και το Φρυ (πρωτεύουσα). Υψηλότερες κορυφές των βουνών της είναι ο Πρίωνας (601 μ.), ο Περίολας (504 μ.) και ο Κόρακας (494 μ.) και ακολουθούν το Σύσφι, οι Τρούλλες, τα Δώματα, ο Άη Γιώργης και η Μυρτώ.
Η τελευταία επίσημη απογραφή του Μαΐου 2011 έδειξε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνάνε τους 1.000.