Loading...

Το πέτρινο γεφύρι στη Διποταμιά Γιδομανδρίτη στο ορεινό Θέρμο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το πέτρινο γεφύρι στη Διποταμιά Γιδομανδρίτη το συναντάμε στο 17ο χλμ. της διαδρομής από Θέρμο προς Κοκκινόβρυση και 2 χλμ. πριν τον οικισμό Αμπέλια…

Το γεφύρι, αδερφωμένο με τον παλιό διώροφο νερόμυλο με την πέτρινη κάλανη, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, σχηματίζει ένα αδιάσπαστο αρχιτεκτονικό σύνολο, το οποίο συνιστά εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της αγροτικής κληρονομιάς του τόπου μας, αρμονικά συνδυασμένο, μάλιστα, με το σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο, που χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό της τριγωνικής πλατανόφυτης απλοχωριάς – η οποία σχηματίζεται στη συμβολή του Κοσινορέματος, του δεύτερου κύριου κλάδου του Γιδομανδρίτη, με τον κύριο κορμό του ποταμιού – με την κοίτη των δύο ποταμιών και με τις απότομες πλαγιές εκατέρωθεν, οι οποίες αλλού είναι κατάφυτες κι αλλού αποκαλύπτουν γυμνά τα πετρώματα από τα σπλάχνα της γης.

Η θέση της Διποταμιάς την καθιστά σημείο αναφοράς για το φαράγγι του Γιδομανδρίτη με τα πολλαπλά θέλγητρα στο σύνολό του, καθώς βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης τριών διαδρομών για εξερεύνηση του φαραγγιού πεζοπορώντας μέσα από το ποτάμι.

Η μία, με κατεύθυνση τις Πηγές του Γιδομανδρίτη κοντά στον Άγιο Θεόδωρο, διέρχεται από την ήμερη πλατανόφυτη Κοιλάδα των Νεράιδων με τα ποικίλα ανθρώπινα δημιουργήματα, που ξεκινά από το σημείο αυτό και απλώνεται στη συνέχεια σε μήκος 3 χμ. επί του Γιδομανδρίτη.

Άλλη μία, διέρχεται από άγριο τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς διά μέσω του Κοσινορέματος και οδηγεί στις Πηγές του Κοσινορέματος στην Κοσίνα ή εναλλακτικά στα ρέματα που πηγάζουν από την Αμβρακιά και από το Αργυρό Πηγάδι.

Μία τρίτη διαδρομή οδηγεί μέσα από ομαλή πορεία νότια ως τη συμβολή του ποταμιού με τον Εύηνο.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσει κάποιος το μονοπάτι των προσκυνητών που διέρχεται από εκεί, το οποίο οδηγούσε παλιά τους προσκυνητές από τη Ναυπακτία και τα γύρω χωριά της εγγύς περιοχής στο ιστορικό μοναστήρι του Προυσού, και να κατευθυνθεί προς τα γειτονικά χωριά, την Αμβρακιά ή την Κόνισκα ή το πιο κοντινό, τα Αμπέλια.

Ο χώρος αυτός στη Διποταμιά προορίζεται για τη δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, αλλά μέχρι ώρας δεν υπάρχει σχετική πρόοδος.

Σήμερα το γεφύρι χρησιμοποιείται ως κανονική γέφυρα για τη διέλευση οχημάτων, καθώς διέρχονται από αυτό από επιβατηγά αυτοκίνητα ως βαριά φορτηγά και μπετονιέρες, ακόμα και βαριά ερπυστριοφόρα μηχανήματα (απόδειξη κι αυτό της στερεότητάς του και της άριστης κατασκευής του).

Φωτογραφίες-Κείμενο: Νίκος Σ. Κωστακόπουλος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!