Loading...

Το τραγούδι του Γιάννη Καλατζή «Στον καφενέ της Λεπενούς»!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα άγνωστο τραγούδι του επιτυχημένου καλλιτέχνη με ιδιαίτερα μνεία στα μέρη μας…

Πρόκειται για ένα τραγούδι που δεν είναι ευρέως γνωστό, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Καλατζής σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και λέγεται «Στον καφενέ της Λεπενούς», ενώ σε αυτό γίνονται αναφορές στο Ξηρόμερο και τον Βάλτο.

Έπειτα από μια μικρή έρευνα του iAitoloakarnania.gr βρήκαμε ότι η έμπνευση των στίχων ανήκει στον αείμνηστο στιχουργό, Πυθαγόρα (Παπασταματίου), ο οποίος μεγάλωσε στο Αγρίνιο, ενώ είχε συγγενείς σε Βάλτο και Μακρυνεία.

Στους στίχους αναφέρεται σε έναν ηλικιωμένο που παίζει πρέφα σε καφενείο της Λεπενούς και εστιάζει στο γεγονός ότι παρά την γοητεία της νιότης του εν τέλει έμεινε μόνος δίχως συντροφιά. Επίσης, με τον στίχο «Αχ, να ‘ταν μ’ ένα σάλτο να γίνουμε παιδιά» διατυπώνει την νοσταλγία των εφηβικών χρόνων, μετανιώνοντας για τις επιλογές του.

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι από το γενικό άλμπουμ «13 Περιπτώσεις» (MINOS MSM 202) που κυκλοφόρησε το 1974. Ένας δίσκος που είχε πολύ σπουδαία τραγούδια (όπως και «Ο Σταμούλης ο λοχίας» που αναφέρεται στην Αμφιλοχία) τα οποία ερμήνευσαν ο Γιάννης Καλατζής και η Λίτσα Διαμάντη!

«Στον καφενέ της Λεπενούς»

Φωνή: Γιάννης Καλατζής
Στίχοι: Πυθαγόρας
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός

Στον καφενέ της Λεπενούς,
τα βράδια με τους χωριανούς
παίζει κι αυτός πρεφίτσα,
που σε καιρούς αλλοτινούς
τ’ άνοιγαν πόρτες κι ουρανούς
του κόσμου τα κορίτσα.

Ξηρόμερο και Βάλτο
περνάει τα γηρατειά.
Αχ, να ‘ταν μ’ ένα σάλτο
να γίνουμε παιδιά.

Στον καφενέ της Λεπενούς,
πώς να το πιάσει ανθρώπου νους
κι αυτός πως θα ξεπέσει,
που ‘χε γυναίκες του πιστές,
τι κι αν δε θέλησε ποτές
στεφάνι να φορέσει!





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!