Loading...

Αντιδράσεις για το έντονο νέφος από το πυρηνελαιουργείο στο Μεσολόγγι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Προβληματισμοί και αντιδράσεις έχουν προκύψει από κατοίκους και περαστικούς για τον καπνό και την δυσοσμία…

Είναι αρχή για το iAitoloakarnania.gr να μην ασχολείται με ζητήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για τον νομό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί πληθώρα σχολίων για το νέφος που αναδύεται από το πυρηνελαιουργείο που βρίσκεται έξω από το Μεσολόγγι. 

Συγκεκριμένα, τελευταία, τα φουγάρα του πυρηνελαιουργείου του Άστιγγα που βρίσκεται ανάμεσα από Αιτωλικό και Μεσολόγγι δουλεύουν πυρετωδώς με αποτέλεσμα την περιοχή να έχει πνίξει ένα πυκνό λευκό νέφος.

Μάλιστα, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, η “ομίχλη” φτάνει πάνω από το Μεσολόγγι και κουβαλά μαζί της μια αποπνικτική μυρωδιά από τις ελιές.

Η επιχείρηση

Πρόκειται για το ιδιόκτητο εργαστήριο όπου παρασκευάζονται καλλυντικά σαπούνια από παρθένο ελαιόλαδο καθώς και το “ιλυοσάπουνο”, μοναδικό στην Ελλάδα σαπούνι ελαιολάδου με ιαματική λάσπη Μεσολογγίου. Εκτός αυτού, συσκευάζονται κορυφαίας ποιότητας αλάτι-αφράλατο ή “αφρίνα” από την αλυκή Μεσολογγίου.

Αναμφίβολα, είναι μια εταιρεία που έχει κάνει ευρέως γνωστό το Μεσολόγγι, όπου από αυτό έχει ρίξει “γέφυρες” προς όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό αποκτώντας χιλιάδες λάτρεις των σαπουνιών.

Οι κίνδυνοι

Λαμβάνουμε πολλά σχόλια από κατοίκους της περιοχής, αλλά και περαστικούς από τον επαρχιακό δρόμο Μεσολογγίου-Αιτωλικού που δηλώνουν ενοχλημένοι με το νέφος να διασκορπίζεται ανενόχλητο στο εθνικό πάρκο και την γύρω περιοχή, οπότε να ερευνήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε μια μικρή έρευνα, καθηγητής Χηµικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας τόνισε στο iAitoloakarnania.gr ότι εκτός από την επιβάρυνση εδαφών και υδάτων, προβλήματα προκύπτουν και στην αέρια ρύπανση. Εάν ένα πυρηνελαιουργείο δεν εφαρμόζει τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους τότε ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι τόσο σε πνευμονοπαθείς, όσο και στο τοπικό οικοσύστημα. 

Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις η “καρδιά” του προβλήματος φαίνεται να είναι η κακή επεξεργασία των αποβλήτων. Έτσι, εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, έντονες είναι και οι οσμές που εκλύονται από τον συγκεντρωμένο ελαιοπυρήνα και την καύση του.

Τέλος, όπως μας επισήμαναν οι γνώστες του αντικειμένου ο ελαιοπυρήνας δεν πρέπει να παραμένει σε υπαίθριες εγκαταστάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλο εξαερισμό και φίλτρα.

Καθησυχασμός

Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ο καπνός στην πόλη προέρχεται από την υγρασία που βγαίνει υπό μορφή υδρατμών κατά τη διαδικασία αποξήρανσης του ελαιοπυρήνα.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!