Loading...

Με επιτυχία η βιβλιοπαρουσίαση «ΟΙΝΙΑΔΕΣ-μια αρχαία ακαρνανική πολιτεία»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια λαοθάλασσα «πλημμύρισε» τον αύλειο χώρο του Σχολείου Συγγρού για να παραστεί στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙΝΙΑΔΕΣ, μια αρχαία ακαρνανική πολιτεία» του δασκάλου Γιώργου Ρόμπολα.

Τριακόσιοι και πλέον Οινιαδίτες, Κατοχιανοί και Μεσολογγίτες, έδειξαν με την παρουσία τους αυτή την εκτίμηση και την αγάπη τους στον άνθρωπο που επί σαράντα και πλέον χρόνια τα έχει δώσει όλα, χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον, για τη «βραχοστύλωτη» όπως θέλει να τη λέει Κατοχή, τον αγαπημένο του γενέθλιο τόπο.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα του 30ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών που οργανώνει ο Δήμος Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του.

Για το συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησε η αρχαιολόγος και ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη, η οποία με ένα άρτια επιστημονικό και πρωτότυπο τρόπο ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου, με συνοδεία έγχρωμων διαφανειών.

DSC_2112

Ο έγκριτος νομικός Νίκος Κορδόσης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο χρονικό της τριαντακονταετούς πολιτιστικής διαδρομής που ονομάζεται Φεστιβάλ Οινιαδών, αρχίζοντας από την καταπληκτική προσπάθεια στην οποία επιδόθηκε επί 3 χρόνια (1983-1986) η πολιτιστική ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατοχής, η οποία με επιστολές της προς τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή, την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και άλλους αρμόδιους, κατόρθωσαν επιτέλους να πετύχουν το ακατόρθωτο: το 1986 να αρχίσει η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου στη σημερινή του μορφή και στη συνέχεια η καθιέρωση του Φεστιβάλ.

Η ομιλία του συνοδεύτηκε από ένα καταπληκτικό επτάλεπτο βίντεο που αποκάλυψε όλο το χρονικό της πολιτιστικής διαδρομής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Οινιαδών μέχρι την καθιέρωση του Φεστιβάλ.

DSC_2193

Το βιβλίο «ΟΙΝΙΑΔΕΣ, μια αρχαία ακαρνανική πολιτεία» είναι ένας εύχρηστος και καλαίσθητος ενημερωτικός οδηγός, γραμμένος σε 4 γλώσσες (Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική) και εκδόθηκε με τη χορηγία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Διανέμεται δε δωρεάν σε σχολικές μονάδες, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού και διατίθεται από τα γραφεία της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» στο Μεσολόγγι.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του Γιώργου Ρόμπολα προς όλους, διοργανωτές της εκδήλωσης, ομιλητές και το κοινό, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«….να θυμίσω σε όσους από σας είχα κάποτε μαθητές μου, ότι η αναβίωση του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών, είναι δικό μας έργο, για το οποίο όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε πραγματικά υπερήφανοι και  αυτή τη μπουκιά δεν θα επιτρέψουμε κανείς να μας την πάρει . Να ξέρουμε όμως ότι για να έχει κάτι αξία πρέπει να αντέχει στο χρόνο. Γι΄αυτό και είναι ευθύνη μας να προστατέψουμε τους Οινιάδες. Είναι βέβαια ευθύνη πρωτίστως της επίσημης πολιτείας και του Δήμου, άλλα ποιος νιώθει περισσότερο από εμάς τους Κατοχιανούς τον ΤΡΙΚΑΡΔΟ;

Κάλεσε μάλιστα τους τότε μαθητές του που σήμερα είναι πετυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες να συνεχίσουν το όμορφο εκείνο ταξίδι που άρχισαν όλοι μαζί την άνοιξη του 1983, γιατί σήμερα ιδιαίτερα η ΚΑΤΟΧΗ μας, μας χρειάζεται όλους».

DSC_2239

Το θερμό χειροκρότημα ήταν η επιβράβευση για την υπέροχη αυτή πολιτιστική βραδιά που απολαύσαμε.

Επιμέλεια: Katochi News
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!