Κρατούσε συντροφιά στη Ιερά μονή και κοσμούσε τον προαύλιο χώρο της…
Αναμφίβολα, η Ιερά Μονή του 18ου των Ταξιαρχών στη Γουριά από μόνης της αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα. Ωστόσο, λίγη από τη λάμψης της «έκλεβε» σιωπηλά και ο φοίνικας που στέκονταν δίπλα της και έδινε μια όμορφη πινελιά στο τοπίο.
Δυστυχώς όμως, πλέον αποτελεί παρελθόν, κίτρινος και μαραζωμένος περιγράφει την αδιαφορία που προκάλεσε την απώλεια ενός σημαντικού φυσικού μνημείου για το εξωκλήσι της Γουριάς.
Το χρονικό του μαραζώματος
Από το 2013 εντοπίστηκε στην περιοχή Πλατανίτης του Δήμου Ναυπακτίας κανάριος φοίνικας προσβεβλημένος από τοπ κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (ρυγχοφόρος). Το έντομο έχει καταχωρηθεί στην ΕΕ ως εχθρός καραντίνας για τα φοινικοειδή, διότι εισβάλλει και αναπτύσσεται στο εσωτερικό των φοινικοειδών από όπου τρέφεται και συνεχίζει τον βιολογικό του κύκλο μέχρις ότου καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυτό, οπότε μετακινείται σε παρακείμενο φοινικοειδές.
Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός του στα αρχικά στάδια προσβολής είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Βασικό σύμπτωμα εμφανές είναι ή μάρανση της κόμης η οποία παίρνει το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας κυρίως στα είδη Phoenix canariensis. Όταν η προσβολή έχει φτάσει στο στάδιο αυτό απαιτείται η καταστροφή του φυτού υπό τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου.
Η κινηματογραφική-φωτογραφική λέσχη Γουριάς που ανέδειξε το πρόβλημα υποστηρίζει:
«Δυστυχώς δεν δόθηκε η προσοχή που έπρεπε. Έτσι σήμερα σε ολόκληρο το δήμο μετράμε τεράστιες απώλειες, ενώ στη Γουριά έχουμε σχεδόν ολική απώλεια των φοινίκων αυτού του είδους. Πλέον, στο μοναστήρι των Ταξιαρχών Γουριάς, δυστυχώς ο Φοίνικας που για πολλά χρόνια ομόρφαινε την αυλή της Μονής δεν “υπάρχει”. Καμιά μέριμνα από κανέναν. Με μεγάλη λύπη σας παρουσιάζω τις φωτό».