Ένα ιδιαίτερο είδος φωτογράφισης, είναι η αστροφωτογραφία τοπίου, δηλαδή μια φωτογραφία του έναστρου ουρανού που συνδυάζεται με ένα τοπίο.
Αυτό το είδος φωτογράφισης προσφέρει τρομερές δυνατότητες σε έναν φωτογράφο, αφού τα επίγεια τοπία περιορίζονται μόνο από την διάθεση σου για εξερεύνηση, και ο έναστρος ουρανός παρουσιάζει φαινόμενα που εναλλάσσονται διαρκώς.
Για την αστροφωτογράφιση ενός τοπίου δεν χρειάζεσαι τηλεσκόπιο, επιστημονικές κάμερες και πανάκριβο εξοπλισμό… παρά μόνο μια κάμερα, έναν φακό και ένα τρίποδο! Σε αυτά βέβαια, πρέπει να προσθέσεις την όρεξη για ξενύχτι κάτω από τα αστέρια, σε αρμονία με τη φύση και το Σύμπαν γύρω σου.
Η χώρα μας προσφέρεται για την ενασχόληση αυτή λόγω των φυσικών της τοπίων, της μικρής σχετικά φωτορρύπανσης και της γρήγορης πρόσβασης σε μεγάλα υψόμετρα.
Δείτε φωτογραφίες από διάφορα τοπία της Αιτωλοακαρνανίας
Αρχαίο λιμάνι Οινιάδων
Κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός των Οινιάδων. Το πιο επιβλητικό μνημείο του οικισμού είναι το αρχαίο λιμάνι που είχε ως χρήση την ανάσυρση των πλοίων στο εσωτερικό του, την επισκευή και παραμονή τους για ορισμένο διάστημα το χειμώνα.
Ορεινό καταφύγιο Παναιτωλικού όρους
Εκεί που νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου είναι στο βουνό της πατρίδας μου, το Παναιτωλικό. Στη θέση Διασελάκι στα 1170μ, βρίσκεται το πανέμορφο καταφύγιο που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου.
Γαλακτική οδός
Ένα βράδυ του Ιουνίου, καθώς επέστρεφα σπίτι μου, δεν άντεξα να μη σταματήσω στην άκρη του δρόμου για να περάσω ακόμη λίγο χρόνο κάτω από τον έναστρο ουρανό. Το κίτρινο χρώμα είναι τα φώτα της πόλης του Αγρινίου, και το μπλε χρώμα είναι τα φώτα ενός χωριού τα οποία οπτικά επηρεάζονται από την υγρασία του ποταμού Ινάχου. Έμεινα εκεί για κάμποση ώρα, χαζεύοντας τον νυχτερινό ουρανό στα καλύτερά του.
Αρχαίο θέατρο Στράτου
Το αρχαίο αυτό θέατρο είναι 2500 ετών, είχε χωρητικότητα περίπου 7000 θεατών και βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αγρινίου. Αφού ολοκλήρωσα τις λήψεις, στάθηκα μόνος μου στο κέντρο του αρχαίου θεάτρου, κοίταξα τον έναστρο ουρανό, και με συγκίνησε η σκέψη πως οι αρχαίοι πρόγονοί μου θα έβλεπαν περίπου το ίδιο θέαμα πριν από 2500 χρόνια.
Καταρράκτης Πόυντος
Κοντά στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα, ένα ρέμα δημιουργεί έναν μικρό καταρράκτη και μια πραγματική όαση.
Eπιμέλεια-φωτογραφίες: Άγγελος Μακρής