Loading...

Μια εκδρομή στον βουκολικό Σταθά του ορεινού Βάλτου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Αν βαρέθηκες την πόλη ή την θάλασσα τότε πάρε το αυτοκίνητο και πήγαινε στο χωριό Σταθά του ορεινού Βάλτου και θα μας θυμηθείς…

Χωρίς καμιά αμφιβολία αν… σκαρφαλώσεις στον Σταθά θα αναθεωρήσεις για πολλά πράγματα στη ζωή σου. Λίγο το βουκολικό τοπίο, λίγο τα επιβλητικά βουνά του Βάλτου και λίγο το καθαρό οξυγόνο θα σε κάνουν να αναρωτηθείς γιατί δεν πήρες ακόμη τα βουνά…

Ο Σταθάς βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων και κατοικείται από 100 κατοίκους. Όπως θα καταλάβετε, πρόκειται για ένα ορεινό χωριό “στριμωγμένο” στα βουνά όπου κυριαρχεί η κτηνοτροφία, η ξυλεία και η καλλιέργεια δέντρων που ευδοκιμούν στη περιοχή.


Στο παρελθόν το χωριό ονομάζονταν Δούνιστα, και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε την έδρα του αρματωλικίου του Γερο-Δήμου Σταθά και αργότερα του δευτερότοκου γιού του Γιάννη Σταθά. Tο 1928 το χωριό πήρε το όνομα Σταθάς προς τιμήν του επαναστάτη Γιάννη Σταθά του οποίου αναρτήθηκε προτομή στην πλατεία.  

Το χωρίο είναι αρκετά μικρό με λίγους κατοίκους, αλλά προσφέρεται για εξορμήσεις σε κοντινά δάση, για να γευτείτε τα τοπικά εδέσματα, αλλά και να γνωρίσετε τα κατατόπια των απομονομένων βοσκών τουορεινού Βάλτου. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Aπό Αμφιλοχία: 35 χλμ.
Χρόνος διαδρομής: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη
Φωτογραφίες: Θεόδωρος Παπαθωμάς




Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!