Υποφέρει ο κόσμος από την έξαρση της εγκληματικότητας στην Αιτωλοακαρνανία ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Καλλιακμάνης, ο οποίος στάθηκε επίσης στις επιθέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα και τα επιδόματα.
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή κυρίως επιθέσεις ομάδων Ρομά σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία και με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό στο Μεσολόγγι διασώστη του ΕΚΑΒ που προκάλεσε και συνδικαλιστικές αντιδράσεις από τον κλάδο, έχει έρθει στο προσκήνιο του κοινωνικού διαλόγου η παραβατικότητα και οι αντικοινωνικές συνήθειες μερίδας της συγκεκριμένης κοινότητας.
Όλο και περισσότεροι αξιωματικοί, συχνά ανεπίσημα, κάνουν λόγο για πολύ μεγάλο και δυσανάλογο κομμάτι της συγκεκριμένης κοινότητας στο καθημερινό έγκλημα που περιλαμβάνει επιθέσεις, ληστείες, διαρρήξεις και απάτες. Σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στελέχη της Αστυνομίας όπως ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος Αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας και πρόσφατα υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, κληθέντες να σχολιάσουν την κατάσταση έχουν δηλώσει ότι «πράγματι δεν πρόκειται για όλους τους Ρομά, πρόκειται όμως για ένα μεγάλο ποσοστό που δεν συναντάται σε άλλο μέρος του πληθυσμού και φανερώνει ότι παραβατική συμπεριφορά είναι κάτι σαν συνήθεια για πολλούς από την συγκεκριμένη κοινότητα».
Τεράστια εντύπωση έκανε πρόσφατη έκθεση της Αστυνομίας σύμφωνα με την οποία «το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2021 ήταν Ρομά και το ποσοστό αυτό αυξάνεται διαρκώς»! Μπορεί να αντιληφθεί κανείς την θέση του μη Ρομά πληθυσμού όταν μιλάμε για το 86% των Ελλήνων. Διότι αυτού του είδους το έγκλημα οφείλεται πάνω από 50% σε αλλοδαπούς! Άρα οι Ρομά κατέχουν το 86% από το μισό περίπου έγκλημα στην χώρα και οι μη Ρομά μοιάζουν με πολιορκημένοι, όπως δήλωσαν πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή κάτοικοι του Αιτωλικού, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Την ίδια ώρα, δικηγόροι και μέλη ΜΚΟ προβαίνουν σε νομικές ενέργειες όσων δεν τονίζουν ότι «αυτό το 86% δεν αφορά σε τελεσίδικες δικαστικέ αποφάσεις αλλά στα διαβιβαστικά της Αστυνομίας, σε καταδιώξεις, αναφορές κλπ.» Ο απόλυτος στρουθοκαμηλισμός, με άλλα λόγια, διότι όλη η κοινωνία γνωρίζει ποιον αφορά η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών, ειδικά της λεγόμενης «μικροπαραβατικότητας». Απλά, κάποιοι νομίζουν ότι παίζοντας με τις λέξεις θα κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Χωροταξικά, περιοχές όπως το Αιτωλικό αλλά και μέρη του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου υποφέρουν, όμως το πρόβλημα είναι πιο εξοργιστικό στα νοσοκομεία όπου ολόκληρες οικογένειες κάνουν «κατασκήνωση», συχνά δεν φεύγουν κατά τις νυχτερινές ώρες ή μετατρέπουν μια γέννα σε συγκέντρωση συγγενών.
Συχνά 10-15 άτομα που θεωρούν ότι ο γιατρός ασχολείται με κάποιο άλλο περιστατικό και αργεί να εξετάσει τον δικό τους ασθενή, τότε επιτίθενται, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, επιβεβαιώνοντας πως η Αστυνομία έχει κληθεί υπερβολικά πολλές φορές σε νοσοκομεία της χώρας για περιστατικά που αφορούν Ρομά.
Γιώργος Καλλιακμάνης στο «Δυτικά FM»: «Μόνο το κόψιμο των επιδομάτων στους παραβατικούς θα πονέσει»
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, την Τετάρτη 18/9, μεταξύ άλλων, σχολίασε στον ραδιόφωνο «Δυτικά FM 92,8» και την εκπομπή «Μαζί Δυτικά» της Φόνης Γερμενή, πως τα περιστατικά που αφορούν Ρομά είναι μάστιγα και πως «η συγκεκριμένη κοινότητα έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, όπου υπάρχει χαλκοσωλήνας να αφαιρεθεί και όπου υπάρχει καταυλισμός ο κόσμος υποφέρει».
«Στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι, όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού Ρομά, μπαίνουν κανονικά μέσα στα σπίτια του κόσμου. Περιστατικά δεν καταγράφονται καν, πήραν το αλεξικέραυνο από το Κέντρο Υγείας του Αιτωλικού και με καλάμι(!) πήραν το παντελόνι του γιατρού από το παράθυρο με τα λεφτά του! Η Αστυνομία βρήκε μόνο το καλάμι και το αγκίστρι! Πρέπει να δούμε την κατάσταση κατάματα και να μην εθελοτυφλούμε, η Αστυνομία όπου την αφήνουν να δουλέψει- και θέλει και η ίδια να δουλέψει, ασφαλώς- κάνει δουλειά, όμως εδώ χρειάζονται λύσεις», επισημαίνει ο κ. Καλλιακμάνης.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, η λύση είναι η σύνδεση των επιδομάτων με την παραβατικότητα. «Αν κόψεις μια, δυο, τρεις φορές το επίδομα κάποιου που έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα ή παράβαση, θα πονέσει. Είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθούν, είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν πάρει λυόμενα σπίτια στο παρελθόν αλλά οι ίδιοι έμεναν σε νάιλον έξω από τα λυόμενα και στο τέλος τα έκαναν κομμάτια και τα πούλησαν!
Κάποιες φορές και η Πολιτεία τους θέλει σε αυτή την κατάσταση, βουλευτές και υποψήφιοι παίζουν το ίδιο γνωστό παιχνίδι. Στην Ξάνθη που πήγα σε ένα Πομακοχώρι με τσιγγάνους, στις Ευρωεκλογές, έδινα ψηφοδέλτιά μου και έβλεπα όλους να είναι πολύ χαρούμενοι όταν έπαιρναν τον φάκελο, οπότε νόμισα ότι θα με ψήφιζαν. Όμως, όταν είδαν ότι μέσα δεν υπήρχαν χρήματα μου παραπονέθηκαν ευθέως ότι δεν έβαλα μέσα λεφτά! Το λέω με το όνομά μου, μου είπαν πως αν δεν πάρουν λεφτά δεν ψηφίζουν! Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, δεν μπορεί να έχουν ορμητήριο δίπλα από Αστυνομική Διεύθυνση και να μην υπάρχει εμφανής αστυνόμευση», τονίζει ο κ. Καλλιακμάνης που επισημαίνει ότι χρειάζεται θεραπεία, «δεν μπορεί με “ασπιρίνες” να λυθεί το πρόβλημα».
«Η Δικαιοσύνη δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει ουσιαστικά. Μόνο το κόψιμο του επιδόματος μπορεί να έχει αποτέλεσμα, διότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρη νοοτροπία. Πλέον, υπάρχουν Ρομά επιστήμονες και Ρομά αστυνομικοί. Κάπως πρέπει να πάρουν παράδειγμα όλοι στην κοινότητα», καταλήγει.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Καλλιακμάνη στο «Δυτικά FM 92,8»:
Πηγή: sinidisi.gr