Loading...

Με ισχυρά μηνύματα και σπoυδαίες βιωματικές εμπειρίες η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Δυο Αιτωλοακαρνάνες συμμετείχαν στο σπουδαίο πάνελ ακαδημαϊκών, συγγραφέων και μελών του αντιδικτατορικού αγώνα που κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σε μια ιστορική συζήτηση με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ζωντάνεψαν οι μνήμες στη βιβλιοθήκη της Νομικής του ΕΚΠΑ εκεί όπου πριν από 50 χρόνια έγινε η πρώτη συνέλευση των φοιτητών και άναψαν οι πρώτες σπίθες που κατέληξαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι των ομιλητών βρέθηκαν ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ με καταγωγή από το Μεσολόγγι και ο Γιώργος Οικονόμου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αγωνιστής του Πολυτεχνείου με καταγωγή από τη Γουριά Μεσολογγίου.

Η σκέψη διακόπτεται από την συγκλονιστική αφήγηση του Γιώργου Βερνίκου, πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, «Πολύ περισσότερο με ενδιαφέρει το μέλλον παρά το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση για τέτοια γεγονότα είναι αναγκαία. Ο κόσμος αλλάζει, όλο έρχονται καινούργια προβλήματα. Στην δική μας γενιά ήταν η Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται επαναστάσεις που δεν τις συνειδητοποιούμε. Όλη μας η ζωή είναι διαχείριση φόβου. Δίνουμε καθημερινές μάχες με τον φόβο, τις οποίες τις ξεπερνάς όταν πράγματα όπως η δικαιοσύνη και οι αξίες μπαίνουν πάνω από τον φόβο σου. Η γενιά μας κατάφερε να σπάσει αυτόν τον φόβο. Σημείο αναφοράς είναι ότι η κάθε γενιά δίνει τον δικό της αγώνα. Τώρα η νέα γενιά ζει σε ένα σύστημα μόνιμου ανταγωνισμού και παλεύει καθημερινά».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Λάζος, συγγραφέας και μέλος του Αντιδικτατορικού αγώνα τονίζοντας πως το Πολυτεχνείο είχε τους εξής στόχους: Ελευθερία, Αυτονομία, Απελευθέρωση από τα δεσμά παλαιών πεποιθήσεων, μια προσπάθεια εμπειρίας και δυνατότητας να οργανώσουν το σχέδιο ζωής τους. Μια νέα κουλτούρα για το τι αξίζει να ζεις και συμπλήρωσε πως οι άνθρωποι με την δράση τους μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τραυματίας από σφαίρα κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μίλησε για τις αντιθέσεις των φοιτητών του Πολυτεχνείου, επεσήμανε τον ρόλο που είχε ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο – που για τον ίδιο εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της εξέγερσης – και τόνισε την σημασία της λήθης υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας εναντίον της λήθης είναι αγώνας εναντίον της εξουσίας.

Ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα κενά στο νομικό πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοψηφισμάτων της εποχής.

Μετά την ολοκλήρωση των αφηγημάτων οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις φοιτητών. Σε μια από αυτές ο Γιώργος Βερνίκος είπε:

«Έχω έρθει στον κόσμο για να αλλάξω τον κόσμο. Είπα εγώ θα ρίξω την χούντα. Πως θα συμβάλλω στο να αλλάξω τον κόσμο; Είτε αυτό αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων, είτε το περιβάλλον, είτε τα δικαιώματα είπα θέλω να είμαι στην πρώτη γραμμή και να παλεύω γι’ αυτά. Πρέπει να πιστεύουμε σε μαραθώνιες αξίες, πρέπει να πιστεύουμε στην ελευθερία, στην δικαιοσύνη, ότι ο καθένας από μας ήρθε εδώ για να συμβάλει για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό θέλω να σας μεταφέρω ο καθένας από εσάς να γίνει σπόρος για έναν καλύτερο κόσμο ελέγχοντας τους φόβους του».

Αρκετοί από τους φοιτητές παρέμειναν στον χώρο, συνομιλήσαν με τους ομιλητές, συνεχάρησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Ρητορικός Όμιλος της Νομικής Αθηνών για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν η εφημερίδα «Το Βήμα».

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!