Loading...

Στα λόγια έμεινε το mega φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες των αγροτών, κτηνοτρόφων, ΤΟΕΒ και λοιπών φορέων της περιοχής για κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω του μεγάλου αυτού έργου – Στις δεσμεύσεις και στα λόγια τα μεγάλα έμεινε το δήθεν πρωτοποριακό και οραματικό έργο της Περιφέρειας.

Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται το έργο κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο κτήμα Πόλντερ στο Μεσολόγγι, δυο μάλιστα χρόνια μετά τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες των υπεύθυνων για το συγκεκριμένο πάρκο, στο οποίο θα εντάσσονταν μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και αρκετοί δήμοι, από το Αίγιο στην Αχαΐα ως τον Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronewsbomb, στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα είχαμε εν ισχύ τον όρο των ενεργειακών κοινοτήτων, που πλέον με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2001/2018 της ΕΕ με πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε από τη βουλή, ορίζονται ως κοινωνίες πολιτών. Η οδηγία αυτή σημειωτέον δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιου είδους έργα, όπως αυτό στο κτήμα Πόλντερ στο Μεσολόγγι, να χρηματοδοτηθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Πάμε όμως στην (δυσάρεστη) ελληνική πραγματικότητα, η οποία πιο πολύ φέρνει στο μυαλό όλων την εικόνα ενός τριτοκοσμικού κράτους. Για να διασυνδεθεί με το δίκτυο ένα τέτοιο έργο, δηλαδή να πάρει όρους σύνδεσης, πρέπει να γίνει επιλογή της τάσης στην οποία ανήκει. Η μέση τάση είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ενώ η υψηλή του ΑΔΜΗΕ. Μέχρι την υπογραφή του πρόσφατου νομοσχεδίου, το οποίο πέρασε στη βουλή, ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορούσε να υλοποιήσει αίτημα για virtual net metering (εικονικό net metering για αυτοκατανάλωση), ενώ η διαχείριση του net metering γίνεται μέσω ΔΕΔΔΗΕ. Πλέον μπορεί να ενταχθούν και στον ΑΔΜΗΕ αιτήματα για virtual net metering. Και κάπου εδώ μπαίνει το θέμα της προτεραιότητας εξέτασης αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ. Από την στιγμή που καταθέτω και γνωρίζω σε ποια κατηγορία ανήκω, ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να εξετάσει το αίτημα για όσους σύνδεσης. Δυστυχώς, η κατηγορία στην οποία ανήκει το πάρκο των 108 MW στο Μεσολόγγι είναι η Ε’, δηλαδή η πέμπτη στη σειρά, κοινώς πολύ χαμηλή. Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν το έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ λόγω του ότι δεν εξετάζεται με προτεραιότητα το αίτημα για όρους σύνδεσης. Εδώ βέβαια μπαίνει το ερώτημα πώς γίνεται σε μια εποχή που όλοι φωνάζουν για την κλιματική αλλαγή, πως η εκάστοτε κυβέρνηση κ.λπ. δεν μπορεί να πάρει το βάρος μιας πολιτικής απόφασης και να βοηθήσει με σειρά προτεραιότητας ένα τέτοιο έργο κοινής ωφέλειας… Σημειωτέον ότι η ωφέλεια από τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου μόνο για το δήμο Μεσολογγίου και τα ΤΟΕΒ του, υπολογίζονται με τρέχουσες τιμές ενέργειας, στα 12 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Προβλήματα βέβαια με το συγκεκριμένο πάρκο υπάρχουν και στο τεχνικό κομμάτι. Κι αυτό γιατί οι διαχειριστές δικτύου ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δίκτυο ελεύθερο για έργα net metering, τα οποία σημειωτέον όντως απαιτούν μεγάλο ηλεκτρικό χώρο.

Θα σκάσει σύντομα και το θέμα των ΤΟΕΒ

Τα ΤΟΕΒ θα εντάσσονταν στο συγκεκριμένο έργο μέσω 3 ενεργειακών κοινοτήτων. Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα αφορούσε τα ΤΟΕΒ μεταξύ άλλων του δήμου Μεσολογγίου, αλλά και των Φυτειών, στο Αγρίνιο. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα 4 από τα 5 αυτά ΤΟΕΒ λειτουργούν σήμερα με ασφαλιστικά μέτρα και δεν παίρνουν τιμολόγιο χρέωσης από τους παρόχους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρεώνονται, αντίθετα, σημαίνει ότι μόλις θα πάει ο λογαριασμός στα ΤΟΕΒ όλα κινδυνεύουν (μαζί και οι ισολογισμοί τους που είναι ενδεικτικοί) να τιναχθούν στον αέρα λόγω των υπέρογκων συσσωρευμένων χρεώσεων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν… Το πιο σημαντικό όμως σε σχέση με την έλλειψη παρόχου, είναι ότι με βάση το νόμο, ακόμα κι αν σήμερα το έργο στο Πόλντερ έπαιρνε όρους σύνδεσης και προχωρούσε, τα ΤΟΕΒ που δεν έχουν πάροχο δεν θα μπορούσαν να μετέχουν σε αυτό… δηλαδή στο… φωτοβολταϊκό.

Σημειώνεται ότι υποθετικά μιλώντας ένα τέτοιο έργο θα απαιτούσε χρόνο υλοποίησης περίπου 2 χρόνια, ενώ κάθε μέρα που περνάει όλοι αυτοί οι φορείς και κατ΄ επέκταση και οι αγρότες χάνουν χρήματα που δεν… έχουν.

Πηγή: Agronewsbomb




Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!