Loading...

Σε τραγική κατάσταση οι ναΐσκοι Αη Σώστη και Αγίας Τριάδας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Κραυγή απόγνωσης από τον Σύλλογο «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» που ενημέρωσε ότι οι ναΐσκοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση καθώς επίσης ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις στο νησάκι του Άη Σώστη.

Η ανακοίνωση του Σύλλογος «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας»:

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε στα μέλη μας και στους πολίτες της πόλης ότι οι φετινές εκδηλώσεις στο νησάκι του Άη Σώστη δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ήδη από τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς μετά από επίσκεψη στο νησάκι διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση η οποία επικρατούσε στο εκκλησάκι. Η παραμέληση του κτηρίου είχε ως αποτέλεσμα οι τοίχοι να έχουν ξεκινήσει να πέφτουν, ενώ υπήρχαν έντονα προβλήματα από την υγρασία. Εκφράστηκαν μάλιστα φόβοι ακόμα και για την ασφάλεια των επισκεπτών. Έχοντας ήδη αρχίσει τις εργασίες ανακατασκευής στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στη Κλείσοβα με έξοδα του συλλόγου και προσωπική εργασία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου), αλλά και την ανακατασκευή της προβλήτας στο νησάκι του Άη Σώστη (έργο το οποίο ανέλαβε ιδιώτης χορηγός μετά από δικές μας ενέργειες, το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και για το οποίο θα ακολουθήσει ανακοίνωση) τα μέλη του Συλλόγου μας ξεκίνησαν διαδικασίες για να βρουν χρηματοδότηση για την επιδιόρθωση του Άη Σώστη, μιας και στο ταμείο του συλλόγου δεν υπήρχαν άλλα χρήματα για ένα επιπλέον έργο σε διάστημα λίγων μηνών.

Δυστυχώς όλες οι εκκλήσεις μας στους αρμόδιους έπεσαν στο κενό, ενώ κατέστη αδύνατο να βρεθεί ιδιώτης χορηγός προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επισκευές. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγγραφο μας προς το Δήμο για βοήθεια δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.

Ο Σύλλογος μας λυπάται ιδιαίτερα για την ακύρωση των εκδηλώσεων αλλά πολύ περισσότερο για την παροιμιώδη αδιαφορία των αρμοδίων για την κατάσταση που έχει περιέλθει το εκκλησάκι του Άη Σώστη, αδιαφορία που ο Σύλλογος μας συνάντησε και για την Αγία Τριάδα αλλά και την προβλήτα του Άη Σώστη – που χωρίς τις ενέργειες μας και τις παρεμβάσεις μας θα είχαν αφεθεί στη τύχη τους.φετινές εκδηλώσεις στο νησάκι του Άη Σώστη δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η δήλωση του πρώην Προέδρου του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Κατσαρού:

Είχα την τύχη να βρεθώ στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας» για δύο και κάτι χρόνια, το διάστημα Ιουνίου 2017-Σεπτεμβρίου 2019.

Από την πρώτη μέρα, και ενόψει εορτών που διοργανώνει ο σύλλογος κάθε τέλος καλοκαιριού, όλα τα μέλη του ΔΣ προσπαθήσαμε να βρούμε άμεσες προσωρινές αλλά και μόνιμες λύσεις για τα γνωστά και χρονίζοντα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση στην Αγία Τριάδα ήταν τραγική αφού τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά χρειαζόταν άμεση παρέμβαση. Στο εξωτερικό το κονίαμα είχε καταρρεύσει σε πολλά σημεία και οι πέτρες ειδικά στο πίσω μέρος του Ιερού ήταν «στον αέρα». Φανταστείτε 5 χρόνια μετά ποια είναι η κατάσταση. Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός όχι μόνο για το Ιερό αλλά για ολόκληρο το εκκλησάκι. Άμεσα, τότε, με χρήματα του Συλλόγου προβήκαμε σε εκτεταμένες εργασίες αποκλειστικά στο εσωτερικό αφού για το υπόλοιπο απαιτούνταν μελέτες και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα οποία δεν είχαμε ούτε αρμοδιότητα ούτε γενικώς δυνατότητες. Διαπιστώσαμε όμως ότι πέρα από την παρέμβαση στο ναϊδριο, απαιτείται να οριοθετηθεί και ενισχυθεί και το νησί της Κλείσοβας στην περίμετρο, ώστε να μην καταλήξει να έχει την τύχη του νησιού του Βασιλαδιού (του κανονικού, όχι του Αη Σώστη που θεωρούν κάποιοι ότι είναι το Βασιλάδι) που πλέον ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Στο νησάκι του Αη Σώστη η κατάσταση του ναού ήταν σαφώς καλύτερη, αφού όπως και στην Κλείσοβα είχαν γίνει στο παρελθόν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης με έξοδα του Συλλόγου. Διαπιστώθηκε όμως ότι η εξέδρα που θα έδεναν τα πλοιάρια ήταν έτοιμη να καταστραφεί, έπρεπε να επιδιορθωθεί ο ξύλινος διάδρομος από την εξέδρα προς το ναό και να καλλωπιστεί το ναΐδριο στο εσωτερικό. Επίσης, απαιτούνταν οι συνήθεις εργασίες καθαρισμού.

Σημειώνω ότι όσα χρόνια γνωρίζω, ο Σύλλογος και τα μέλη του ΔΣ προσφέρουν το περίσσευμα της αγάπης τους και πολύ κόπο και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι ενέργειές τους είναι αυτές που συνετέλεσαν και συντελούν τα μέγιστα στο να συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο η Αγία Τριάδα όσο και ο Αη Σώστης.

Σημειώνω επίσης ότι η τελευταία Δημοτική Αρχή που είχε κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις ήταν αυτή του Γιώργου Πρεβεζάνου. Τότε φτιάχτηκε ο ξύλινος διάδρομος στον Αη Σώστη που υπάρχει ακόμη και σήμερα αλλά μπήκε και φωτοβολταϊκό που φώτιζε την Αγία Τριάδα. Σήμερα ούτε το φωτοβολταϊκό υπάρχει (εκλάπη) αλλά χρειάζεται αντικατάσταση πλέον και ο ξύλινος διάδρομος.

Πέρα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου, και επειδή το κόστος των μεγάλων παρεμβάσεων δεν είναι δυνατό να καλύπτεται κάθε από τα πενιχρά οικονομικά του Συλλόγου ή από τις έκτακτες εισφορές μελών ή και απλών συμπολιτών, προσπαθήσαμε να βρούμε συμπαραστάτες. Την περίοδο 2017-2019 θυμάμαι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις:

Σε συνάντηση για την προετοιμασία της προβολής του έργου της ανάπλασης του δρόμου της Τουρλίδας («περπατώντας στους δρόμους του φεγγαριού» νομίζω λεγόταν η εκδήλωση) είχα αναφέρει στην κ Σταρακά ότι στο έργο πρέπει να ενταχθεί και μια μικρομελέτη για σύνδεση της Κλείσοβας σε δίκτυο νερού και ρεύματος. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδα κι εγώ, αφού ποτέ …δεν βρέθηκε ο αρμόδιος για να κάνει αυτή τη μικρή παρέμβαση στη μελέτη… Συνεχίσαμε της εκκλήσεις και συζητήσεις προς κάθε κατεύθυνση, δημοσιεύαμε με κάθε ευκαιρία την αγωνία μας.

Για τον Αη Σώστη, με την ευκαιρία των Λιμνοθαλασσιώτικων 2019, είχα απευθυνθεί προσωπικά και έγκαιρα στον τότε Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο ώστε να βοηθήσει να φτιαχτεί η εξέδρα στον Αη Σώστη και μια ακόμη στην Τουρλίδα που να χρησιμοποιείται από τα μεγάλα πλοιάρια που χρησιμοποιούσαμε για τη μεταφορά των προσκυνητών στο νησάκι. Ο Σύλλογος συμφώνησε να συμμετέχει και στα έξοδα κατασκευής της εξέδρας στην Τουρλίδα, μιας και ο Δήμος θα έβαζε την ξυλεία. Η εξέδρα στον Αη Σώστη έμεινε ως είχε. Στην Τουρλίδα η ξυλεία ήρθε την ημέρα του Εσπερινού του Αη Σώστη, και το σχέδιο κατασκευής της εξέδρας ναυάγησε…

Σήμερα προβάλει επιτακτικά η ανάγκη για άμεσες λύσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Απαιτείται άμεσα να γίνει διασωστική, θα έλεγα, μελέτη για την Κλείσοβα. Να μπει σε κάποιο πρόγραμμα και να υλοποιηθεί η ρευματοδότηση και η σύνδεση του νησιού στο δίκτυο ύδρευσης. Να γίνει παρέμβαση στην Αγία Τριάδα με αντικατάσταση των εξωτερικών κονιαμάτων, να γίνει το ίδιο εσωτερικά, να γίνει στεγανοποίηση του δαπέδου και των τοίχων από τους οποίους εισχωρεί υγρασία στο εκκλησάκι αλλά και όποιες άλλες παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα.

Στον Αη Σώστη έγιναν πρόσφατα εκτεταμένες εργασίες πλακόστρωσης από το Σύλλογο. Όμως απαιτείται να λυθεί το θέμα των εξεδρών προς και από το νησί. Απαιτείται επίσης μικρότερης έκτασης παρέμβαση στο ναό.
Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας είναι απόλυτοι γνώστες των προβλημάτων και μπορούν να βοηθήσουν όποιον ενδιαφερθεί πραγματικά για να δοθούν λύσεις στα όποια προβλήματα.

Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά ποιος είχε, έχει ή θα έχει την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ως πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, λυπάμαι όμως που δεν βρίσκεται υπεύθυνος που να θεωρεί ότι οφείλει να ασχοληθεί με τη διάσωση του ιστορικού νησιού της Κλείσοβας και του ναϊδρίου της Αγίας Τριάδας, του Αη Σώστη και του ναϊδρίου του, ακόμη και του ιστορικού νησιoύ του Βασιλαδιού που σύντομα θα πάψει να υπάρχει στο χάρτη. Λυπάμαι γιατί όλες οι φωνές κυρίως των μελών του Συλλόγου πέφτουν στο κενό…

Απευθύνω έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Ήδη όπως ανέφερα, τα μέλη του ΔΣ δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους και αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Απαιτείται όμως από όποιον θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο να συμβάλλει έμπρακτα και άμεσα ώστε τελικά να μην έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις που δρομολογεί η εγκατάλειψη στην τύχη τους των δύο νησίδων και των ναϊδρίων τους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι φωνές όλων μας θα βρουν ευήκοα ώτα…

Κατσαρός Κωνσταντίνος
πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου
Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!