Loading...

Το μουσικό σχήμα «Armonia Greca» από το Μεσολόγγι στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Για δεύτερη φορά το μουσικό σχήμα του Μεσολογγίου, “Armonia greca”, συμμετέχει στο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας,”La notte della Taranta”.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ στην Ιταλία και μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κατά τον μήνα Αύγουστο, στο ελληνόφωνο Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας (περιφέρεια Απουλίας) και σε όλα τα ελληνόφωνα χωριά, ξεκινώντας από το χωριό Κοριλιάνο ντ’ Ότραντο (Coriglianod’Otranto) καταλήγοντας στην μεγάλη συναυλία στο Μελπινιάνο (Melpignano), όπου συμμετέχουν μουσικοί διεθνούς φήμης.

Το Φεστιβάλ,La notte della Taranta”,ξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina και του Ινστιτούτου «Diego Carpitella»,είναι ειδικά αφιερωμένο στην εκ νέου ανακάλυψη και ενίσχυση της παραδοσιακής γκρεκάνικης μουσικής καθώς καιστηνσυνάντησή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι την ροκ, από την τζαζ έως την συμφωνική μουσική.

Το 2000 δημιουργήθηκε το Περιπλανώμενο Φεστιβάλ(Festivalitinerante), μια συνάντηση των πιο αντιπροσωπευτικών ομάδων του χορού pizzicaτου Σαλέντο, στην οποία συμμετέχουν σήμερα 15Δήμοι του Σαλέντο(οι11 Δήμοι-μέλη της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina, μαζί με το Λέτσε, την Galatina, το Alessano και το Cursi) και προσελκύει σχεδόν εκατό χιλιάδες θεατές, ενσωματώνοντας ένα υπέροχο ταξείδι προσέγγισης στην μεγάλη βραδυά, στοConcertone(μεγάλο concerto)στοελληνόφωνο χωριό Μελπινιάνο (Melpignano).

Φέτος, η LanottedellaTaranta”συμπληρώνει25 χρόνια και είναι η δεύτερη φορά που το μουσικό σχήμα Armoniagreca” από την Ι. Π. Μεσολογγίου συμμετέχει με ένα πρόγραμμα ελληνικής και γκρεκάνικης μουσικής. Πρώτη φοράπου συμμετείχε ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Πρόκειται για μια συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, από το 2015, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου (από τον οποίο ξεκίνησε η Armoniagreca)& του γκρεκάνικου πολιτιστικού Συλλόγου”NuovaKoinè” του ελληνοφώνου χωριού Castrignanodeigreci,που ενισχύθηκαν με σχολικές ανταλλαγές μεταξύ Σχολείων του Μεσολογγίου και του Σαλέντο,εδραιώθηκαν με την αδελφοποίηση του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina (Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου) και κορυφώθηκαν με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαλέντο (Απρίλιος 2022), της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν,ο Μεσολογγίτης μαέστρος του σχήματος, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο επίσης Μεσολογγίτης σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης.

Η Armoniagreca”, θα εμφανιστεί την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 στο ελληνόφωνο χωριό Martano,με ένα πρόγραμμα από ελληνικά κλασικά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια Ελλήνων &Γκρεκάνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκις, FrancoCorglianò κ.α.) συνοδευόμενη από Μεσολογγίτες χορευτές οι οποίοι θα χορέψουν παραδοσιακούς &άλλους χορούς.

 Τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη συνοδεύουν, ο Τάκης Φωλιάς στο μπάσο, ο Γιάννης Μπέλλος στο μπουζούκι, ο Βαγγέλης Ροδίτης στα κρουστά, ο Κώστας Πατσιαλός στο πιάνο, ο Ανδρέας Χασιώτης στην τρομπέτα και η Αλεξάνδρα Χασιώτη στο κλαρίνο, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν, η Ευγενία Γρέντζελου, η Ερμίνα Ταρατσά, η Ελένη Πισμοπούλου & ο Λευτέρης Δακαλάκης.

Το χορευτικό σχήμα αποτελείται από τον Γιώργο Σκούρα, την Ελένη Γκιάφη, την Νίκη Καρανίκα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καραβασίλη.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!