Loading...

Γίκος – προικιά νύφης: Η βιτρίνα και το καμάρι της κάθε παλιάς νοικοκυράς (vid)


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας, οι γυναίκες του χωριού αναβιώνουν το έθιμο και στολίζουν όπως παλιά το γίκο τους, με τα προικιά της νύφης.

Σ’ αυτόν πρωτοέπεφταν οι ματιές των προξενητάδων που έμπαιναν στο σπίτι για να διαλέξουν το κορίτσι, αλλά τραβούσε και τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων, για να χαρακτηρίσουν την νοικοκυρά του σπιτιού.

Ο γίκος σήμαινε νοικοκυριό, σήμαινε γυναίκα, με τάξη και καθαριότητα. Προ του γάμου η νύφη άνοιγε το σπίτι να δείξει στους ενδιαφερόμενους το γίκο, τα προικιά της.

Ο γίκος περιλάμβανε μαντανίες, κιλίμια, καραμελωτές, φλοκάτες, μπάντες για τους τοίχους, τσιόλια, κάπες κι άλλα χοντρόρουχα καθώς και λίγα αγοραστά σκεπάσματα, όπως κουβέρτες και σεντόνια τακτοποιημένα και διπλωμένα με τάξη πάνω σε μια σταθερή βάση, σε περίοπτη θέση στο κάθε σπιτικό!

Από το 1960 και μετά, λόγω της αστικοποίησης και του εμπορίου, καταργήθηκε σταδιακά η αρχέγονη υφαντική τέχνη του αργαλειού και κατά συνέπεια και ο γίκος.

Παραγωγή: ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!