Loading...

Η «Armoniagreca» από το Μεσολόγγι ταξίδεψε το ελληνόφωνο Σαλέντοστους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής


Μοιραστείτε το άρθρο...

Χιλιάδες θεατές, ελληνόφωνοι Ιταλοί και άλλοι επισκέπτες στο Σαλέντο, αρκετοί απο αυτούς με δάκρυα στα μάτια,χόρεψαν στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

 Την περασμένη Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 το μουσικό σχήμα του Μεσολογγίου, Armoniagreca”,συμμετείχε για δεύτερη φορά, στο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας,LanottedellaTaranta”,στο ελληνόφωνο χωριό Martano, με ένα πρόγραμμα από ελληνικά κλασικά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια Ελλήνων & Γκρεκάνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκις, FrancoCorglianò κ.α.) συνοδευόμενη από Μεσολογγίτες χορευτές οι οποίοι χόρεψαν παραδοσιακούς & άλλους χορούς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ στην Ιταλία και μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Φέτος, η LanottedellaTaranta”συμπλήρωσε25 χρόνια και είναι η δεύτερη φορά που το μουσικό σχήμα Armoniagreca” από την Ι. Π. Μεσολογγίου συμμετείχε με ένα πρόγραμμα ελληνικής και γκρεκάνικης μουσικής.Η πρώτη φοράπου συμμετείχε ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Πρόκειται για μια συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, από το 2015, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου (από τον οποίο ξεκίνησε η Armoniagreca)& του γκρεκάνικου πολιτιστικού Συλλόγου”NuovaKoinè” του ελληνοφώνου χωριού Castrignanodeigreci,που ενισχύθηκαν με σχολικές ανταλλαγές μεταξύ Σχολείων του Μεσολογγίου και του Σαλέντο,εδραιώθηκαν με την αδελφοποίηση του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina(Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου) και κορυφώθηκαν με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαλέντο (Απρίλιος 2022), της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν,ο Μεσολογγίτης μαέστρος του σχήματος, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο επίσης Μεσολογγίτης σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης.

Τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη συνόδευσαν, ο Τάκης Φωλιάς στο μπάσο, ο Γιάννης Μπέλλος στο μπουζούκι, ο Βαγγέλης Ροδίτης στα κρουστά, ο Κώστας Πατσιαλός στο πιάνο, ο Ανδρέας Χασιώτης στην τρομπέτα και η Αλεξάνδρα Χασιώτη στο κλαρίνο, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν, η Ευγενία Γρέντζελου, η Ερμίνα Ταρατσά, η Ελένη Πισμοπούλου& ο Λευτέρης Δακαλάκης.

Το χορευτικό σχήμα αποτελούμενο από τον Γιώργο Σκούρα, την Ελένη Γκιάφη, την Νίκη Καρανίκα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καραβασίλη, κατάφερε να συγκινήσει το πολυπληθές κοινό το οποίο συμμετείχε με αδιάλειπτο χορό.

Η ελληνική απόστολή από την Ι. Π. Μεσολογγίου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο του Martano, FabioTarantino, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του σχήματος, μίλησε από καρδιάς για την αγάπη του για το Μεσολόγγι, ενθυμούμενος τις συγκινητικές στιγμές που βίωσε κατά την Τελετή της Αδελφοποίησηςτου Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina(Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου).

 Τέλος, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 το πρωί, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ1, φιλοξένησε – σε απ’ευθείας σύνδεση με το ελληνόφωνο χωριό Castrignanode’greci -τον Μεσολογγίτη μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη και τον επίσης Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκηοι οποίοι αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Armoniagreca”στο Φεστιβάλ καθώς και στις επικείμενες πολιτιστικές δράσεις με σημαντικότερη την Έκθεση ζωγραφικής & γλυπτικής του γκρεκόφωνου Ιταλού δημιουργού, FernandoPensa, στην Ι. Π. Μεσολογγίου τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”.

Χορηγός επικοινωνίας των δράσεων είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ καθώς και ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!