Ο Υδραίος Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο ατρόμητος ήρωας της Ελληνικής επανάστασης, ένας από τους «φίλους» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που με τον στόλο του προμήθευε τους πολιορκημένους με τρόφιμα και πολεμοφόδια και συνέδραμε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το πολιορκημένο Μεσολόγγι, τιμήθηκε χτες με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα στο πλαίσιο των φετινών Γιορτών Εξόδου 2022.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνειο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του στην Τουρλίδα από τους Δημάρχους Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο και Υδραίων, Γιώργο Κουκουδάκη και τον ΑντιπεριφερειάρχηΑθ. Μαυρομμάτη. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική «Χρήστος Καψάλης».
Το κεντρικό μέρος της εκδήλωσης περιείχε τα αποκαλυπτήρια της περικαλλούς τοιχογραφίας σχεδιασμένης από τον ζωγράφο Δημήτρη Κρέτση η οποία πλέον κοσμεί την βόρεια πλευρά του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου. Προηγήθηκαν ομιλίες από τους Δημάρχους Μεσολογγίου και Υδραίων, καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια και εκτενής ομιλία για την δράση του Μιαούλη από την φιλόλογο Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη.
Ο Κώστας Λύρος στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Ύδρας για την παρουσία του και όσους παραβρέθηκαν και υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ότι το Μεσολόγγι τιμά όσους το βοηθούν γιατί «εμείς εδώ σ’ αυτόν τον τόπο πιστεύουμε πως η ευγνωμοσύνη που δεν εκφράζεται χάνει την σημασία της»,
Ο Κώστας Λύρος ανέφερε ακόμη ότι «Στο άκουσμα του ονόματος Ανδρέας Μιαούλης κάθε Μεσολογγίτης συγκινείται. Αναβιώνει βαθιά στην ψυχή του το αίσθημα της λυτρωτικής ανακούφισης από τον μεγάλο πόνο της πείνας, της δίψας, της αρρώστιας. Αυτή η ανακούφιση δεν ξεχνιέται ποτέ. Περνάει στους απογόνους», και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν για τους πολιορκημένους μια ανάσα ζωής καθώς κάθε φορά που κατάφερνε με το στόλο του να ανεφοδιάζει με τρόφιμα και πολεμοφόδια τους Μεσολογγίτες ήταν μια πραγματική παράταση ζωής.
Εδώ από αυτή εδώ την θάλασσα, τη θάλασσα που τόσο καλά ήξερε να κυριεύει μέσα από αυτά τα ίδια νερά, ο Μιαούλης έφτανε στο Μεσολόγγι. Και από αυτό το σημείο, από εδώ από την λιμνοθάλασσα, ο Ναύαρχος Μιαούλης θα αγναντεύει από εδώ και πέρα το Μεσολόγγι. Για να θυμίζει σε όλους πως οι ήρωες πεθαίνουν, αλλά δεν ξεχνιούνται!», κατέληξε χειροκροτούμενος.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τον «Χορευτικό Όμιλο Μεσολογγίου» τον σύλλογο Γυναικών Σταμνάς και τον σύλλογο «Χοροτέχνημα».