Loading...

Η Αιτωλοακαρνανία μετρά ξανά πληγές – Κινδύνευσαν ζωές, χάθηκαν περιουσίες από το πέρασμα της κακοκαιρίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το νομό Αιτωλοακαρνανίας, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, απειλώντας ζωές και ρημάζοντας περιουσίες – Κινδύνευσε να πνιγεί άνθρωπος στο Πεντάλοφο, απροσπέλαστοι οι αγροτικοί δρόμοι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αποκλείστηκε ο δρόμος Μύτικα – Παλαίρου, πνίγηκαν καλλιέργειες και μελίσσια στις Οινιάδες.

Κατεστραμμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένες περιουσίες, κατολισθήσεις και προβλήματα ηλεκτροδότησης, είναι το σκηνικό που επικρατεί από το πρωί σε διάφορα σημεία του πληγωμένου – για μια ακόμη φορά – νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σε απόγνωση οι αγρότες με την ανεπαρκή ετοιμότητα των μηχανισμών Περιφέρειας και Δήμων, όπως επίσης και για τις απαρχαιωμένη αγροτική οδοποιία και τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα προστασίας των κόπων μιας ζωής.

Από θαύμα γλίτωσε οδηγός βυτιοφόρου

Σε λίμνη μετατράπηκε ο δρόμος από Πεντάλοφο προς Στρογγυλοβούνι Ξηρομέρου, ένα σημείο που χρόνια τώρα πλημμυρίζει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να κινδυνεύσει η ζωή ενός οδηγού βυτιοφόρου που εγκλωβίστηκε το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου. 

Για καλή του τύχη, κάτοικοι της Πενταλόφου τον εντόπισαν εγκαίρως και βοήθησαν με δικά τους μέσα ώστε να τον απεγκλωβίσουν από την οροφή του οχήματος στην οποία έχει ανέβει, για να γλιτώσει.

Αποκλεισμένος ο δρόμος Μύτικα – Παλαίρου

Για περισσότερη από μια ώρα έμεινε κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Μύτικα – Παλαίρου, καθώς η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε κατολισθήσεις με χαλίκια, πέτρες και φερτά υλικά να δημιουργούν ένα τεράστιο οδόφραγμα στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα ο δρόμος να καθίσταται απροσπέλαστος για τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος απελευθερώθηκε από εκσκαφικό μηχάνημα που έσπευσε να καθαρίσει το οδόστρωμα.

Πνίγηκαν περιουσίες!

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες στις Οινιάδες και συγκεκριμένα στην Κατοχή, στο Νεοχώρι, στη Σταμνά, στο Λεσίνι, στο Πεντάλοφο και στη Γουριά. Ελαιώνες, καλαμπόκια, βαμβάκια και τριφύλλια μετατράπηκαν σε λίμνες με τους αγρότες να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή.

Δυστυχώς το ΓΟΕΒ δεν στάθηκε στο ύψος τον περιστάσεων και με κακούς χειρισμούς, αλλά και με τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια να υπολειτουργούν δεν κατάφερε να να σώσει τα κτήματα από το να πλημμυρίσουν.

Επιπλέον ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί 80 μελίσσια τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή του Λεσινίου. Ο χώρος όπου ήταν τοποθετημένα πλημμύρισε και πλέον δεν μπορεί να διασωθεί ούτε μια κυψέλη.

Διαβάστε σχετικά: Το χαλάζι «σφυροκόπησε» τις ελιές στη Σταμνά Μεσολογγίου

Λεσίνι
Κατοχή
Πεντάλοφο
Κατοχή
Πεντάλοφο
Κατοχή

Απροσπέλαστοι οι αγροτικοί δρόμοι

Λάσπες, μικρές λίμνες, φερτά υλικά και καθιζήσεις έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους αγροτικούς δρόμους οι οποίοι για πολλές ώρες παρέμειναν απροσπέλαστοι. Με αυτοθυσία επιχείρησαν οι αγρότες με δικά τους μέσα προκειμένου να μπορέσουν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους και σε εξαιρετικές ανάγκες τα ζωντανά τους.

Μεγάλα προβλήματα σε Σταμνά, Άγιο Ηλία ενώ με δυσκολία πραγματοποιείται η διέλευση οχημάτων στον οικισμό Μαγούλες Μεσολογγίου, ένα πρόβλημα που έχουν καταγγείλει επανειλημμένως ευπαθείς πολίτες που αδυνατούν να μετακινηθούν από σημείο που έχει υποστεί καθίζηση.

Από την Τοπική Κοινότητα Αγίου Ηλία εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία γίνεται λόγος για απόλυτη καταστροφή στους αγροτικούς δρόμους του χωριού, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στη Δημοτική Αρχή του Μεσολογγίου που δεν έχει παρέμβει παρά τα αιτήματα για την αναγκαιότητα ομαλοποίησης των αγροτικών δρόμων και τις επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ που λαμβάνει ο Δήμος. 

Άγιος Ηλίας
Άγιος Ηλίας
Σταμνά
Σταμνά
Μαγούλες Αιτωλικού

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!