Loading...

Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας: «Πράσινο φως» για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νομού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η ένταξη του έργου “Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας” στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 2020, προϋπολογισμού 3.700.000 €.

Το έργο θα περιλαμβάνει :

ασφαλή ελλιμενισμό 106 σκαφών αναψυχής, μήκους μέχρι 25 m, με τα εξής χαρακτηριστικά:

– εμβαδό χερσαίας ζώνης 3.905 m2

– εμβαδό θαλάσσιας ζώνης 62.018 m2

– ενίσχυση θωράκισης του υφιστάμενου κυματοθραύστη μήκους περίπου 300 m

– επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος σε μήκος 16,70 m

– ράμπα ανέλκυσης/ καθέλκυσης σκαφών

– πόντιση 3 πλωτών προβλητών πρόσδεσης σκαφών και μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέντζα)

– κτιριακές υποδομές 300m2 (κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο).

– Η/Μ εγκαταστάσεις (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ)

– σταθμός καυσίμων και παραλαβής αποβλήτων

– πλήρως διαμορφωμένη χερσαία ζώνη (οδικό δίκτυο, θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου, ζώνη

περιπάτου κ.α.). Καθώς και υποστηρικτικά υποέργα.

Η δήλωση του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας Γιώργου Θεόδωρου Αποστολάκη

«Η ανάπτυξη του καταφυγίου θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της περιοχής στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς θα την καταστήσει ακόμη πιο ελκυστική σε ένα τομέα της τουριστικής αγοράς με πολλά θετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η αυξημένη οικονομική επιφάνεια, η περιβαλλοντική ευαισθησία, η εναλλακτική προσέγγιση ως προς το είδος των διακοπών κλπ.

Στα αναμενόμενα οφέλη από το προτεινόμενο έργο θα πρέπει να περιληφθούν η γενικότερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, η ανάπτυξη πρόσθετων επιχειρήσεων σχετικών με τον τουρισμό με σκάφος, η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, η τόνωση της τοπικής οικονομίας κλπ. Η δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών ελλιμενισμού είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και κατ ́ επέκταση την οικονομική και τουριστική ανάπτυξή του.

Ειδικότερα, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής και η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων ελλιμενισμού συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Πρόκειται για ένα έργο με ιστορία 35 ετών. Η ιδέα και οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν το έτος 1987 επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Ασημάκη και συνεχίστηκαν στις θητείες των Δημάρχων, αείμνηστου Άγγελου Αποστολάκη και Νίκου Αρνή.

Όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και εμπόδια , τα οποία με επιμονή, με εντατική προσπάθεια και με την συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου μας καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη και τους συνεργάτες του, καθώς και τον Βονιτσάνο βουλευτή κ. Κώστα Καραγκούνη που εργάστηκαν προσωπικά έτσι ώστε το έργο να ωριμάσει και να ενταχθεί οριστικά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε).

Αγαπητοί Συνδημότες,

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία (Μνημόνια- Κορωνοϊός), θεωρούμε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής μπορούν να δώσουν ελπίδα και ζωή στον τόπο μας και στην Νέα γενιά .Το Τουριστικό καταφύγιο Βόνιτσας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Βόνιτσας αλλά συνολικά του Αμβρακικού κόλπου. Με την Δύναμη των πολιτών – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ»

Η ανακοίνωση του Βουλευτή ΝΔ Κώστα Καραγκούνη

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εντάξει το έργο “Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας” στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 2020 και να θέσει με αυτόν τον τρόπο τέλος σε μια πολυετή και κοπιώδη προσπάθεια υλοποίησης του.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα έργο που θα φέρει πνοή ανάπτυξης στην Βόνιτσα αλλά και τις γειτονικές περιοχές. Ένα έργο που  πέρα απο τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής θα προσφέρει συνάμα μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας την περιοχή πόλο έλξης επενδύσεων και επισκέψεων. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα εξασφαλίσει επίσης την πολύπλευρη ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που θα φροντίζουν για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής.

Η αλυσιδωτή αυτή ανάπτυξη που θα εκκινήσει η δημιουργία του ως άνω έργου αποτέλεσε όπως προαναφέρθηκε αποτέλεσμα πολυετούς και μετ’ εμποδίων αγώνα. Με επιμονή και θέληση όμως καταφέραμε ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνία με τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού  κ. Χάρη Θεοχάρη αλλά και διάφορους αρμόδιους φορείς να φτάσουμε σε ένα απτό αποτέλεσμα. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω προσωπικά τους ανωτέρω  Υπουργούς και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη  για αυτή την πολύ σημαντική απόφαση αλλά ιδίως τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιο Αποστολάκη για την ουσιαστική παρέμβασή του ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την πολύτιμη συμβολή του.

 

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!