Loading...

Ιδού τα τρισ. της πανδημίας, άρθρο του Γιώργου Βαρεμένου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Από τις 18 Μαρτίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του ’20, στην διάρκεια δηλ. της πανδημίας, οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε η οργάνωση Oxfam από το περιοδικό Forbes  και την ελβετική Τράπεζα Credit Suisse.

Σχεδόν, δηλαδή, 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι φτωχότεροι θα χρειασθούν 10 ολόκληρα χρόνια για να συνέλθουν από τις συνέπειες της κρίσης. Στην Γαλλία, την ίδια περίοδο, οι δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 175 δισ. επιπλέον. Δηλαδή, νέο παλιρροϊκό κύμα βίαιης φτωχοποίησης και έκρηξης των ανισοτήτων, ενώ η μεσαία τάξη, αντί για τον υπεσχημένο παράδεισο, φλερτάρει έντονα με το καμίνι της κόλασης.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση, ωθεί διακεκριμένους οικονομολόγους να επαναφέρουν το αίτημα για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες περιουσίες. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, που κατάργησε το 2018 τον φόρο  προς τον μεγάλο πλούτο, αποκλείει την επαναφορά του.

Ποιο είναι το φάρμακο απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση; Η ένταση της αστυνόμευσης! Να παίρνεις άδεια από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για το πώς θα διαμαρτυρηθείς, ενώ τους ίδιους πρέπει να ρωτούν και οι δημοσιογράφοι για το τί πρέπει να δουν και τί να καταγράψουν. Εργαλείο, δηλαδή, η πανδημία για την υποβάθμιση της δημοκρατίας, αντί να αποτιμηθεί ως μία ανθρώπινη περιπέτεια που οδηγεί σε νέες ανισορροπίες, οι οποίες απειλούν την κοινωνική συνοχή και οδηγούν στην ανθρωποφαγία.

Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή φόρου στον μεγάλο πλούτο, προκειμένου να αντλήσει 3 δισ. για την ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία. Πάντα υπάρχει ένας άλλος δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμβλυνση των αντιθέσεων και την αποτροπή εσωτερικών και εξωτερικών πολέμων. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα τρισεκατομμύρια οδηγούν στην αλαζονεία και την αναλγησία της δύναμης.

ΥΓ: Τα στοιχεία προέκυψαν από την συζήτηση εν όψει του Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο κάποτε βρεθήκαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής που συνόδευε τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Ο Τουργκούτ Οζάλ μας είχε καλέσει σε πρόγευμα, διερευνώντας τους τρόπους να έλθουν πιο κοντά οι δύο χώρες. Φαινόταν ειλικρινής. Δυστυχώς, η διερεύνηση συνεχίζεται άκαρπα, ενώ χρειάσθηκε να γίνει εκταφή του μακαρίτη Τουργκούτ για να διαπιστωθεί αν δολοφονήθηκε.

 


* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής     τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!