Loading...

15 ερωτήσεις-απαντήσεις για τον Κορωνοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου της 6/3/2020 προς την ιατρική κοινότητα με τη μορφή “ερωτήσεων – απαντήσεων” με οδηγίες για την αντιμετώπιση κρουσμάτων “Κορωνοϊιού”:

1. Πότε ξεκίνησε η ιστορία με τον Κορωνοϊό;

Τέλη Δεκεμβρίου 2019 – αρχές Ιανουαρίου 2020 , αναφέρθηκαν τα πρώτα περιστατικά με “περίεργες” , σοβαρές πνευμονίες, που αφορούσαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (από 15-25 ,μέχρι άνω των 65 ετών) και είχαν ως επί το πλείστον άμεση ή έμμεση επαφή με την αγορά της πόλης Γουχάν (ή Ουχάν) της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, όπου πωλούνται ζώα τα οποία σκοτώνονται και μαγειρεύονται επί τόπου ή ακόμη και ζωντανά. Είναι λοιπόν πιθανό , από κάποιο μολυσμένο ζώο της συγκεκριμένης αγοράς (άγνωστο ποιό), ο ιός να πέρασε στον άνθρωπο. Από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020, ο ιός εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, γεγονός το οποίο ο Π.Ο.Υ έθεσε σε κατάσταση συναγερμού, ότι δηλαδή επίκειται επιδημία. Οι Κορωνοϊοί είναι γνωστοί σε μας με συγκεκριμένη μορφολογία, μολύνουν αρχικά ζώα, μεταπηδούν στον άνθρωπο και στη συνέχεια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στο παρελθόν οι SARS και MERS είχαν προέλθει από ζώα και “ζήσαμε” κάποιες επιδημίες που εκδηλώθηκαν στο 80-90% με ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.

2. Τι είναι ο COVID-19;

Είναι στην ουσία αυτός ο νέος Κορωνοϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (85%) προκαλεί ήπια λοίμωξη αναπνευστικού, ενώ μόνο στο 15% προκαλεί βαριά πνευμονία, γνωστή ως SARS-COV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus – 2). Ενώ για τον κοροναϊό του MERS γνωρίζουμε ότι προήλθε από την μοσχογαλή, για αυτόν του SARS ότι προήλθε από την καμήλα, για τον COVID-19, δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το ποιο ζώο τον μετέδωσε, παρά μόνο το ότι μεταπήδησε από τις αγορές που προαναφέρθηκαν. Τα πράγματα όπως όλοι γνωρίζουμε εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα. Από το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 πάντως, οι περιπτώσεις προσβολής από τον ιό εκτός Κίνας είναι περισσότερες από αυτές εντός Κίνας. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις διαστάσεις της επιδημίας.

3. Πώς μεταδίδεται ο COVID-19 ;

Όπως όλοι οι ιοί με μικροσταγονίδια. Στο 85% των περιπτώσεων εκδηλώνεται ως μια απλή γριππώδης συνδρομή, (απλός βήχας, εμπύρετο και ήπια δυσκολία στην αναπνοή) αυτοπεριοριζόμενη με απλή υποστήριξη σε κατ΄οίκον νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι (άνω των 75-80 ετών) και οι έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς, ηπατοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι κλπ), εκδηλώνουν ,όπως και στην γρίπη, σοβαρότερη νόσο. Ο χρόνος επώασης σε περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων είναι κατά μέσο όρο 10 ημέρες (2-15 ημέρες). Μεταδίδεται όμως και από ασυμπτωματικούς (χωρίς σταγονίδια), χωρίς να είναι σαφές σε τι ποσοστό και με πόση διεισδυτικότητα. Έχει περιγραφεί στην βιβλιογραφία επανανόσηση, χωρίς να γνωρίζουμε όμως σαφώς αν πρόκειται για επαναμόλυνση ή αναζωπύρωση προηγηθείσας ιογενούς προσβολής. Άμεση μόλυνση από τα αντικείμενα δεν νοείται, δηλαδή αν φορέσω ένα ρούχο με σταγονίδια δεν θα νοσήσω. Αν όμως φορέσω το ρούχο , έρθουν τα χέρια μου σε επαφή με αυτό και στη συνέχεια χωρίς να τα πλύνω , βάλω τα χέρια μου στο στόμα μου, τότε θα μολυνθώ. Ο ιός ζει από ώρες μέχρι 1-2 το πολύ 3 ημέρες, δεν επιβιώνει όμως σε άψυχα αντικείμενα (π.χ μπορούμε να παραλάβουμε ακόμη και δέματα από Κίνα).

4. Ποιός μπορεί να θεωρηθεί πιθανό κρούσμα (ύποπτος) Κορωνοϊού ;

Στην παρούσα φάση (αύριο τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν) ΥΠΟΠΤΟΣ θεωρείται όποιος έχει λοίμωξη αναπνευστικού ΚΑΙ (ένα ή και τα δυο από τα παρακάτω).

  • ή έχει έρθει σε στενή επαφή με άλλο κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες.
  • ή ταξίδεψε σε χώρα με αυξημένο επιπολασμό και συνεχόμενη μετάδοση ακόμη και σαν ενδιάμεσο προορισμό (transit).

Στενή επαφή θεωρείται

  • η επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για περισσότερο από 15 λεπτά.
  • άτομο που χειρίζεται δείγματα επιβεβαιωμένων ασθενών.
  • ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν γνώριζε και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Χώρες με αυξημένο επιπολασμό θεωρούνται (αυτή τη στιγμή)

  • Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ-Κόνγκ , Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν , Βόρεια Ιταλία (Αιμίλια Ρομάνα, Λομβαρδία κλπ) ακόμη και αν το άτομο ταξίδεψε σε αυτές transit (δηλαδή ξεκίνησε από το Λονδίνο και είχε ενδιάμεση στάση για κάποιες ώρες στο Μιλάνο).

ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ όποιος έχει απλή γριππώδη συνδρομή χωρίς ιστορικό.

ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ όποιος έχει ιστορικό επαφής χωρίς όμως να εκδηλώνει συμπτώματα.

5. Τι να κάνω για να μην νοσήσω ;

ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (ο πανικός μπορεί να μας κάμψει χειρότερα από την επιδημία).

  • Καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα (ραχιαία επιφάνεια, παλαμιαία επιφάνεια, μεσοδακτύλια διαστήματα, αντίχειρες, νύχια). Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Κλείσιμο της βρύσης με τη βοήθεια ενός χαρτομάντηλου που στη συνέχεια πετάμε και όχι με γυμνά χέρια.
  • Μένουμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μακριά από άτομα που εκπέμπουν σταγονίδια.
  • Συνιστούμε σε όσους φτερνίζονται να το κάνουν μέσα σε ένα χαρτομάντηλο και στη συνέχεια να πλένουν τα χέρια τους. Το χαρτομάντηλο στη συνέχεια απορρίπτεται αμέσως (δεν επιτρέπεται να το διπλώνουν και να το χρησιμοποιούν δεύτερη φορά).
  • Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον Κορωνοϊό. Το Tamiflu επίσης, ούτε προστατεύει από τον Κορωνοϊό, ούτε θεραπεύει.
  • Ειδικό εμβόλιο για τον Κορωνοϊό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Γίνονται προσπάθειες από την διεθνή επιστημονική κοινότητα για δημιουργία ενός τέτοιου εμβολίου, όμως δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια πότε θα αποδώσουν και πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στην αγορά.
  • Ειδική μάσκα (όχι απλή χειρουργική) ΔΕΝ ενδείκνυται για υγιείς.
  • Ενδείκνυται μόνο για όσους νοσούν προς αποφυγή διασποράς σταγονιδίων.
  • Καλά μαγειρεμένο φαγητό υπό τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Αποφυγή νωπού κρέατος και ψαριού.

6. Τί πρέπει να κάνω αν νοσήσω ;

ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (ο πανικός μπορεί να μας κάμψει χειρότερα από την επιδημία).

  • Τηλεφωνώ στον ΕΟΔΥ. Υπάρχει ειδική τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει οδηγίες στους πολίτες και στους ιατρούς.
  • Τηλεφωνώ στον θεράποντα ιατρό μου. Αυτός θα με καθοδηγήσει – βάσει των συμπτωμάτων μου- για το τι πρέπει να κάνω. Το πιο πιθανό είναι να έχω απλή γριππώδη συνδρομή.
  • Παραμένω στο σπίτι μου. Η μετακίνηση μου προς το νοσοκομείο ευνοεί την διασπορά του ιού στους υγιείς συμπολίτες μου, σε περίπτωση που είμαι φορέας (όπως έγινε στην Ιταλία).
  • Ειδική θεραπευτική αγωγή δεν υπάρχει. Τα αντιβιοτικά, αντιϊκά, και κορτιζονούχα φάρμακα δεν βοηθούν και δεν ενδείκνυνται. Στο 90% των περιπτώσεων θα εκδηλωθεί σαν μια απλή ιογενής συνδρομή με ήπια συμπτώματα. Μόνο το 10% θα νοσήσει σοβαρότερα και θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Από αυτούς μόνο το 5% μπορεί να εκδηλώσει βαριά πνευμονία.

Πώς θα προφυλαχτώ ο ίδιος ; ( Για τους ιατρούς που καλούνται να εξετάσουν ύποπτα περιστατικά).

ΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Αξιολογώ το περιστατικό βάσει των συμπτωμάτων και του ιστορικού και δίνω τις κατάλληλες οδηγίες (όπως και ο ΕΟΔΥ).
Αν χρειαστεί να τον εξετάσω πηγαίνω στο σπίτι του έχοντας προηγουμένως προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό : γάντια (μιας χρήσης , όχι αποστειρωμένα και όχι απαραίτητα διπλά), μάσκα ( FFP3 ή FFP Οι απλές χειρουργικές προστατεύουν μόνο κατά 50%), γυαλιά (προστατευτικά χειρουργείου, τα απλά διορθωτικά δεν προστατεύουν), ολόσωμη ποδιά (μιας χρήσης). Μετά την εξέταση ο προστατευτικός εξοπλισμός αφήνεται στον χώρο του ασθενή και απορρίπτεται. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε πρέπει να απολυμανθούν. Χειρουργικοί σκούφοι και ποδονάρια θεωρούνται υπερβολή.

ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς που θα βρίσκονται μαζί του στο χώρο αναμονής. Για τον λόγο αυτό ενημερώνουμε με ειδικές αφίσες που θα έχουμε αναρτήσει έξω από το ιατρείο μας.
  • Αν περάσει και η περιοχή μας σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης θα πρέπει να προμηθευτούμε και στο ιατρείο μας τον παραπάνω εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι ασθενείς να απομονώνονται ώστε να αποφεύγεται η επαφή τους με πολλά άτομα και η πιθανή διασπορά του ιού. Καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι, αποφεύγοντας την στενή επαφή με τους οικείους τους και χρησιμοποιώντας δικά τους προσωπικά αντικείμενα. Η απομόνωση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 14 ημέρες (όσο και ο μέγιστος χρόνος επώασης του ιού). Τα χέρια τους τα πλένουν με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα. Τις επιφάνειες (πόρτες, τραπέζια, πόμολα κλπ) τις απολυμαίνουν με τα κοινά απολυμαντικά ή με αλκοολούχο διάλυμα ή και με διάλυμα χλωρίνης. Δεν είμαστε βέβαια ακόμη 100% βέβαιοι υπό ποιές συνθήκες εξουδετερώνεται απόλυτα τι ιικό φορτίο. Τα σεντόνια που χρησιμοποιούν θα πρέπει να πλένονται στους 90 βαθμούς. Οι ασθενείς θα πρέπει να επανεξετάζονται. Το 85-90% πηγαίνουν πολύ καλά. Όσα περιστατικά παρουσιάσουν επιδείνωση εάν μεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας θα αξιολογηθούν περαιτέρω, εάν είναι στο σπίτι θα δοθούν τηλεφωνικά οδηγίες για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους.

8. Πόσο αναμένεται να κρατήσει η επιδημία ;

Είναι πιθανό η αύξηση της θερμοκρασίας να λειτουργήσει αρνητικά για τον ιό. Δεν θα συμπεριφερθεί όμως όπως η απλή γρίπη η οποία μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο είναι σε ύφεση. Ίσως κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο και φαίνεται πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ηπιότερο τον Οκτώβριο. Ίσως αν ακολουθήσουμε τα προβλεπόμενα είμαστε στην αρχή μιας σταθερής πορείας (plateau). Ακόμη πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί δεδομένης της πορείας που είχε μέχρι τώρα ο ιός. Αυτά που ισχύουν σήμερα αύριο μπορεί να γίνουν πιο ανησυχητικά ή πιο καθησυχαστικά. Είναι μια επιδημία σε εξέλιξη, οπότε κάθε ημέρα θα ενημερωνόμαστε για οτιδήποτε νεώτερο. Να μην ξεχνάμε πως ταυτόχρονα με τον Κορωνοϊό έχουμε και την εποχιακή γρίπη η οποία έχει μεγαλύτερη θνητότητα σε συγκεκριμένες ηλικίες από τον Κορωνοϊό. Επίσης έχουμε αντιμετωπίσει και χειρότερες επιδημίες (Ebola, Influenza, SARS, MERS). ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 2105212054 ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ. ΑΝ Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ Π.Π.Ν. ΡΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ») 2610 999955-2610 999953 ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑΤΡΟΙ.

9. Σε πόση ώρα βγαίνει το αποτέλεσμα από την λήψη του επιχρίσματος ; Μπορούμε οι ιδιώτες ή οι ιατροί του ΕΣΥ εκτός του κέντρου αναφοράς να παρακάμψουμε το σύστημα και να πάρουμε μόνοι μας επίχρισμα ;

Από τη στιγμή που θα ληφθεί το επίχρισμα το αποτέλεσμα θεωρητικά βγαίνει σε 2-3 ώρες. Πρακτικά όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον χρόνο μεταφοράς, δηλαδή αν το επίχρισμα ληφθεί πρωί και η courier το παραλάβει αμέσως , μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 κέντρα που εξετάζουν επιχρίσματα : το Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΠΑ και το εργαστήριο της Κας Παππά στην Θεσσαλονίκη τα οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν την εξέταση του συνόλου των επιχρισμάτων της χώρας μας.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, για να παρακάμψουμε το Κέντρο αναφοράς του Ρίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτουμε τον εξοπλισμό να βλέπουμε ύποπτα κρούσματα στο, επειδή ο ιατρείο μας, πράγμα το οποίο δεν ενδείκνυται προς το παρόν. Το σωστό αυτή τη στιγμή είναι τα σαφώς ύποπτα κρούσματα να παραπέμπονται στο Νοσοκομείο αναφοράς (Ρίο) καθώς είμαστε στη φάση του περιορισμού. Δεν κινδυνεύουμε σαν γιατροί να πάθουμε κάτι (εξετάζουμε εξάλλου και γρίπες κλπ), αλλά για να μην διασπείρουμε την νόσο θα πρέπει η λήψη επιχρίσματος να γίνεται υπό τις αυστηρές συνθήκες του Νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν (τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ) το σωστό είναι ο θεράπων ιατρός, αν κρίνει από το επιδημιολογικό ιστορικό του ασθενούς ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα να τον παραπέμψει στο Νοσοκομείο αναφοράς όπου θα διερευνηθεί και θα αντιμετωπισθεί δεόντως .

10. Ποιά είναι τα ειδικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο Νοσοκομείο αναφοράς ;

Στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου (πύλη), υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που παίρνει ένα πρώτο ιστορικό βάσει συγκεκριμένου ερωτηματολογίου (τί συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής, πού έχει ταξιδέψει, τις επαφές που είχε κλπ). Στη συνέχεια, έξω από το ΤΕΠ (στο οποίο απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος) γίνεται δεύτερη λήψη ιστορικού και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να εξετασθεί ο ασθενής επιτρέπεται η είσοδός του στα ΤΕΠ.

11. Αν εξετάσουμε ασθενή με συμπτώματα ίωσης χωρίς να έχει προηγηθεί τηλέφωνο και από το ιστορικό και την εξέταση προκύψει ότι το κρούσμα είναι ύποπτο , πώς πρέπει να αντιδράσω σαν ιατρός ;

Επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ ή το κέντρο αναφοράς και ακολουθούμε την διαδικασία που περιγράψαμε. Αν τελικά ο ασθενής αποδειχθεί θετικός από την εξέταση του επιχρίσματος βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του ασθενούς. Αν είμαστε ασυμπτωματικοί παραμένουμε 14 ημέρες στο σπίτι μας και παρακολουθούμε την εξέλιξη. Αν παρουσιάσουμε συμπτώματα επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ ή το κέντρο αναφοράς. Οι επιφάνειες του ιατρείου μας και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε πρέπει να απολυμανθούν με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν. Τα ρούχα που φορούσαμε πρέπει να πλυθούν στη μέγιστη θερμοκρασία του πλυντηρίου. Το σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ιχνηλάτηση των υπολοίπων ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο κρούσμα.

12. Πώς μπορώ σαν ιατρός να συμβάλλω στην μη εξάπλωση της επιδημίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Συμβουλεύουμε τους ασθενείς να τηλεφωνούν πριν προσέλθουν στα ιατρεία.
  • Φροντίζουμε έξω από το ιατρείο μας να υπάρχει κολλημένη η αφίσα του ΥΥΚΑ για την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Στον Ι.Σ Αιτωλοακαρνανίας έχουμε εκτυπώσει ικανό αριθμό αφισών και φροντίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσουν σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους της εμβέλειάς μας.
  • Αερίζουμε καλά το χώρο αναμονής του ιατρείου για 15 λεπτά μας κάθε φορά που υπάρχει συνωστισμός, ίσως και πολλές φορές ημερησίως. (Αυτό πρέπει να γίνεται εξάλλου ασχέτως Κορωνοϊού).
  • Είναι χρήσιμη η παρουσία νοσηλεύτριας στους χώρους αναμονής των ιδιωτικών ιατρείων, Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, η οποία θα υποβάλλει σε κάθε επισκέπτη ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω και θα φροντίζει αναλόγως να φορέσουν μάσκα ή να προηγηθούν στην εξέταση από τον ιατρό.

13. Τα παιδιά κινδυνεύουν από τον Κορωνοϊό ;

Ευτυχώς φαίνεται ότι στα παιδιά η νόσος είναι ήπια και η θνητότητα σχεδόν ανύπαρκτη.

14. Αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός αλλά προέρχεται από περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα, τί πρέπει να τον συμβουλεύσω ;

Να κάνει εξέταση επιχρίσματος και εφόσον είναι θετικός να απομονωθεί για 14 ημέρες. Η εξέταση του επιχρίσματος μέσω του ΕΟΔΥ είναι δωρεάν. Ιδιωτικά κοστίζει 65 ευρώ.

15. Ποιά προβλέπεται να είναι η εξέλιξη της επιδημίας ;

Πρόκειται για μια επιδημία της οποίας η εικόνα και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Ο ΕΟΔΥ, το ΥΥΚΑ και τα κέντρα αναφοράς θα φροντίζουν να ενημερώνουν συνεχώς τους Ιατρικούς Συλλόγους οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα μέλη τους. Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι η σωστή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και αποφυγή ΠΑΝΙΚΟΥ. Θα βοηθήσει σημαντικά η ενημέρωση του κοινού από τους Δήμους σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους κατά προτίμηση με συνέντευξη τύπου η οποία θα μεταδοθεί από τα ΜΜΕ ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!