Loading...

Ντολμάς: Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό μέσα στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο Ντολμάς (ή Ντουλμάς ή Τολμάς) είναι ακατοίκητη, λασπώδης, νησίδα στον Πατραϊκό κόλπο που βρίσκεται στην αρχή της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού και σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του χειμάρρου της Κρεμαστής στο χώρο δυτικά της Φοινικιάς.

Η νησίδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826. Ήταν οχυρωμένη και αποτελούσε τμήμα της άμυνας του Μεσολογγίου. Στις 28 Φεβρουαρίου 1826 πάνω στον Τολμά έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς. Ο Λιακατάς είχε οχυρωθεί στη νησίδα με 300 άντρες από το Αιτωλικό και 18 κανόνια προσπαθώντας να ανακόψει τον Οθωμανικό στρατό του Χουσεΐν και να εμποδίσει την πολιορκία του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου.

Σήμερα στον Ντολμά υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης του 1826. Στην μνήμη της Μάχης, κάθε χρόνο, γίνεται μνημόσυνο και παράλληλες εκδηλώσεις στο Αιτωλικό.

Δείτε το όμορφο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση για την νησίδα του Πατραϊκού κόλπου:





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!