Loading...

Ζημιές ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη για τις ζημιές ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κατέθεσε ο βουλευτής του νομού με το ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Η Ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχω επισημάνει και σε προηγούμενη ερώτησή μου η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής. Η συγκομιδή της πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, όπου βρίσκεται στο σωστό στάδιο ωρίμανσης και ο καρπός δεν είναι πράσινος. Η ετήσια παραγωγή της στη χώρα μας ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στους 250 χιλιάδες τόνους εκ των οποίων το 90% περίπου εξάγεται. Σε ότι αφορά τον Νόμο Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιεργητές συνεισφέρουν στο 50% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Σε αντίθεση με την περσινή ελαιοκομική παραγωγή, που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπόριου, φέτος αναμενόταν να αυξηθεί η παραγωγή και παράλληλα, λόγω των βροχοπτώσεων να ενισχυθεί και η ποιότητα, δίνοντας μια ανάσα στους παραγωγούς. Και τούτο διότι, αφενός μεν οι διαδικασίες ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου άρχισαν νωρίτερα, αφετέρου δε οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ο πληθυσμός του εντόμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τη διαδικασία ωρίμανσης των καρπών με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη οψίμιση στην παραγωγή.

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει πολλούς παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές ζημιές στους ελαιοκαρπούς. Συγκεκριμένα, αυτή την εποχή οι έντονες βροχοπτώσεις συμβάλουν στην εμφάνιση μυκήτων (γλοιοσπόριο) με καταστρεπτικές συνέπειες για την παραγωγή.

Η ανησυχία τους, μάλιστα, έχει επιταθεί από μια σειρά γεγονότων.
Πρώτον, πολλές καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία έχουν υποστεί ζημιές λόγω του παγετού που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα και παρά το γεγονός ότι έχει κινηθεί από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία αποζημίωσης, αυτή αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά λόγω υποστελέχωσης των υποκαταστημάτων του, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επιτόπιες εκτιμήσεις των ζημιών.

Δεύτερον, αυξημένα είναι τα προβλήματα από τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι εμπορικές τιμές ακολουθούσαν μια ανοδική τάση, από 1,60 ευρώ το κιλό για 200 τεμάχια ελιάς που ήταν πέρυσι και είχαν φτάσει το ακόμα και 2,30 ευρώ το κιλό για τα 200 τεμάχια ελιάς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ξαφνική υποχώρηση στο 1 ευρώ, τιμή που εξαφανίζει έστω και το ελάχιστο κέρδος για τον παραγωγό. Οι παραγωγοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε παράνομες εισαγωγές ελαιοκάρπων από τρίτες χώρες που στη συνέχεια βαπτίζονται «ελληνικές», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο ώστε η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην ελαιοκομική παραγωγή να καταβληθούν άμεσα στους παραγωγούς;
2. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ που έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ελέγχων και της καταβολής των αποζημιώσεων;
3. Σκοπεύετε να διευρύνετε το αποζημιωτικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ώστε να εμπίπτει και η οψίμιση του ελαιοκάρπου;
4. Πως θα δώσει λύση το Υπουργείο στο μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ξαφνική κατάρρευση των τιμών;
5. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την πρόταση σύστασης Εθνικού Συμβουλίου για την ελιά και το ελαιόλαδο για να επεξεργαστεί διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δακοκτονία ή λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!