Loading...

Θετικός ο Υφυπουργός Παιδείας στην επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Θετικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης στην επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Αναμένοντας, όπως είπε, την εισήγηση ή έκφραση γνώμης είτε της Συγκλήτου είτε της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την επαναλειτουργία του τμηματος, ώστε να μην καταργούνται και επαναλειτουργούν τα τμήματα με πολιτικές αποφάσεις τις οποίες και αποδοκίμασε! Αυτά σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε, χθες, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην πρωτολογία του παρουσίασε τα οξεία προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατάργηση του ΔΠΠΝΤ και την ίδρυση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε αναβρασμό. Με τις αλλαγές που νομοθέτησε ο κ. Γαβρόγλου, υποβαθμίστηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα της Ναυπάκτου έκλεισε, το Μεσολόγγι είναι σε μαρασμό και το Αγρίνιο υπολειτουργεί. Με τον νόμο 4610/2019, το Υπουργείο Παιδείας, κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου και ίδρυσε με επίπλαστη πλειοψηφία και πιέσεις.»

Ανέφερε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η πιστοποίηση της ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023, ούτε το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία το Τμήμα παρουσίαζε συνεχή βελτίωση, με 300 εν ενεργεία φοιτητές και με ένα καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Τόνισε, επίσης, ότι με την επί της ουσίας παράλληλη λειτουργία των δύο Τμημάτων έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι οι φοιτητές του τμήματος ΔΠΠΝΤ συνεχίζουν τη φοίτησή τους σε ένα κατηργημένο τμήμα και παράλληλα λειτουργεί το νέο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Πρότεινε, επίσης, για να μη οξυνθούν τα προβλήματα με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις τμημάτων, την αυτόνομη λειτουργία και των δύο τμημάτων, καθώς υπάρχουν υποδομές διαθέσιμες και ικανές να τα φιλοξενήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε και τα ψηφίσματα των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας που καταδικάζουν την κατάργηση του τμήματος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης αναγνωρίζοντας τα μείζονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την χωρίς αιτιολόγηση κατάργηση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ ανέφερε ότι αύριο κατατίθεται προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση με την ονομασία Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντικαθιστά την ΑΔΙΠ και γνωμοδοτεί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Για να λυθεί, επομένως, το ζήτημα εναπόκειται στο Πανεπιστήμιο Πατρών να κινήσει τη διαδικασία για την επανίδρυση του Τμήματος με εισήγηση προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διότι, όπως είπε αυτή θα είναι αρμόδια εφεξής για τις προτάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με συνοδευτικές μελέτες σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Διγαλάκης, θα διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ένας αξιόπιστος σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης που δεν θα εγκλωβίζει τα τμήματα στις αυθαίρετες αποφάσεις των υπουργών, όπως έγινε με το τμήμα ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δευτερολογία του τόνισε τη σημασία που έχει για την Αιτωλοακαρνανία να ενισχυθούν οι δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ανασταλούν όλες οι αποφάσεις για μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού που προωθούνται για την εξυπηρέτηση ορισμένων. Αναφέροντας, επίσης, όλη την περιπέτεια των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών συνάδει με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, ζητώντας τη δέσμευση του Υπουργού να την κάνει πράξη.

Κλείνοντας με τον υπουργό, να συμφωνεί αναμένοντας, ωστόσο, και την έκφραση γνωμης ή εισήγηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών ή την νεα Ανεξάρτητη Αρχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μην αποτελεί η ίδρυση ή λειτουργία τμημάτων πολιτική και μόνο απόφαση.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!