Loading...

Το Μεσολόγγι και οι Οινιάδες κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν να… πνιγούν κυριολεκτικά βρίσκεται το Μεσολόγγι και οι Οινιάδες σύμφωνα με την έρευνα και τον εμπεριστατωμένο χάρτη της Climate Central που δημοσιεύει το περιοδικό Nature.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαίων επιπτώσεων που φέρνει, πλέον έχει σταματήσει να είναι μία μακρινή συνθήκη που δεν μας αφορά. Τα προβλήματα που θα φέρει αποτυπώνονται σε μελέτες, οι οποίες καταρρίπτουν προηγούμενα στοιχεία που ήταν έτσι και αλλιώς δυσοίωνα.

Η έρευνα της Climate Central που δημοσιεύει το περιοδικό Nature αποκαλύπτει ποιες περιοχές του πλανήτη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν κάτω από την στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050, ενώ οι προβολές φτάνουν μέχρι το 2100.

Η Ελλάδα όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη της Climate Central θα είναι μέσα στις περιοχές που θα πληγούν. Μεταξύ αυτών είναι η πόλη του Μεσολογγίου, ένα μεγάλο τμήμα των Οινιάδων, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα έξω από τη Ναύπακτο. Συν τοις άλλοις, στα ελληνικά εδάφη που κινδυνεύουν με… αφανισμό είναι επίσης ο νομός Θεσσαλονίκης, μέρος της Πιερίας, ο νομός Άρτας, η περιοχή της Στυλίδας, η βορειοδυτική Πελοπόννησος με τις παραλιακές περιοχές της Βάρδας, της Κυλλήνης και των Λεχαινών να επηρεάζονται. Ενώ ζήτημα θα αντιμετωπίσουν και οι περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης.

Ο χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας

Η έρευνα της Climate Central δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, κομμάτια του Λίβερπουλ, του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Αλλά και άλλες πόλεις -και περιοχές- του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Κάρντιφ, το Σουόνσι και η βόρεια Ουαλία, Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Επίσης θα επηρεαστούν οι ακτές της Ολλανδίας, του Βελγίου, οι βόρειες ακτές της Γερμανίας και τα δυτικά της Δανίας.

O χάρτης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο επιστήμονας Scott Kulp, της Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αν αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση», σχολίασε ο δρ Kulp. Και συνέχισε κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου: «Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη την επόμενη τρεις δεκαετίες ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές που ζουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα παράκτια μέρη της Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές) ενώ τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος.

Τεράστιος ο κίνδυνος στην Αίγυπτο

Αναλυτικά ο παγκόσμιος χάρτης ΕΔΩ







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!