Loading...

Βασίλης Στάθης: 36 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, «ισόβια» πρόεδρος της Χούνης!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο Βασίλης Στάθης είναι ίσως ο μοναδικός Πρόεδρος χωριού στον διευρυμένο δήμο Αγρινίου, ο οποίος υπηρετεί επί 36 συναπτά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από το 1982-83 όπου δραστηριοποιείται στην Τ.Κ. Χούνης!

Αυτή τη φορά συμμετέχει για μια ακόμη φορά ως υποψήφιος στο τοπικό συμβούλιο της ορεινής αυτής περιοχής των Παρακαμπυλίων, για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Όπως θυμάται, την άνοιξη του 1982 μια ομάδα ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού του, αναγνωρίζοντας την δραστηριότητά σε διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις στην περιοχή, προσπάθησαν να τον πείσουν και τελικά τα κατάφεραν, μετά από επίμονες προσπάθειες, να κατέβει ως υποψήφιος Πρόεδρος στις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Ο Βασίλης Στάθης εκλέχθηκε πανηγυρικά με ποσοστό 85% και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 1983 ενώ εργαζονταν στη ΔΕΗ ως τεχνικό προσωπικό, στο Φράγμα Κρεμαστών (1966-2002).

Η Κοινότητα Χούνης αποτελείται από τους εξής οικισμούς: Κεντρικός οικισμός Χούνης, Ορφανό ή Κρεμαστά, Κάμπος, Μπουσδουνέϊκα, Ριό, Παλαιοχώρια, Λάκκες, Παλαιοχούνη και Σκιαδέϊκα ο πιο ορεινός οικισμός.

Με το που ανέλαβε ως Πρόεδρος ο Βασίλης Στάθης, ασχολήθηκε με όλα τα καθημερινά προβλήματα και έδωσε προτεραιότητα σε παρεμβάσεις και έργα που θα έδιναν λύσεις σε χρόνιες ελλείψεις και υποδομές.

Το θέμα της ύδρευσης ήταν σημαντικό. Μέχρι τότε οι κάτοικοι έπαιρναν νερό από φυσικές πηγές και πολλές φορές διένυαν αποστάσεις για να γεμίσουν τις στάμνες, αφού δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης.

Επίσης δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ σε αυτή την ορεινή περιοχή και με πρωτοβουλία του ιδίου και την συνδρομή της ΔΕΗ, έστησε 11 αναμεταδότες τοπικής εμβέλειας σε διάφορα σημεία.

Υπήρχαν αγροτικοί δρόμοι και στη συνέχεια διανοίχτηκαν καινούργιοι που βοήθησαν στην πρόσβαση οχημάτων σε διάφορα σημεία της κοινότητας και των οικισμών. Αυτοί οι δρόμοι με τα χρόνια βελτιώθηκαν και συντηρήθηκαν ακόμη περισσότερο, με διάφορα τεχνικά έργα, όπως τοιχία αντιστήριξης, οχετούς κ.α.

Η απογραφή του 1971 βρήκε σε όλους τους οικισμούς 1071 κατοίκους, μαζί και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που διέμεναν στον οικισμό του Ορφανού.

Ο επόμενες απογραφές αποτύπωναν τη συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού στην αραιοκατοικημένη αυτή κοινότητα και σήμερα παραμένουν 184 περίπου κάτοικοι.

Η Κοινότητα έχει δυο ενορίες: Της Αγίας Παρασκευής που είναι και η πολιούχος της Χούνης και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Επίσης παλαιότερα είχε 3 δημοτικά σχολεία, μονοθέσια και τριθέσια μέχρι το 1996. Σήμερα δεν λειτουργεί σχολείο αφού δεν υπάρχουν παιδιά και μόνο δυο μαθητές πάνε σε λύκειο στο Αγρίνιο.

Γιατί συνεχίζει μετά από 36 χρόνια;
Απαντά ότι, ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί την ¨πονάει¨ και αγαπάει τον τόπο του. Οι κάτοικοι έχουν δείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια ότι τον θέλουν και τον στηρίζουν.

Πολλές εργασίες και συντηρήσεις στην κοινότητα τις κάνω πολλές φορές μόνος μου αφού ως τεχνικός μπορώ να τα καταφέρω, από την αλλαγή λαμπών σε στύλους φωτισμού, ή καθαριότητες σε δρόμους ή άλλα προβλήματα.

Θυμάται ότι ο αείμνηστος βουλευτής του νομού μας Γιώργος Σερπάνος του είχε πει κάποτε: «Σε βλέπω προκομμένο, θα σε βάλω να πας για Πρόεδρος του χωριού…».

Τα επόμενα χρόνια ο βουλευτής τον βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις να πραγματοποιηθούν έργα και υποδομές στην κοινότητα της Χούνης.

Το παρατσούκλι που του έχουν αποδώσει είναι ¨Καστρί¨ διότι είναι σφόδρα Παπανδρεϊκός και διακατέχεται από έντονα δημοκρατικά αισθήματα.

Κοντά στο κτίριο της Κοινότητας έχει παραδοσιακό καφενείο το οποίο είχε φτιάξει ο παππούς του από το 1896.

Είχε τέσσερις τετραετίες Πρόεδρος της Κοινότητας, το 2002-2006 ήταν δημοτικός σύμβουλος δήμου Παρακαμπυλίων, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας που ανήκει διοικητικά στον δήμο Αγρινίου.

Για αυτούς που ασχολούνται ήδη με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και για τους νέους που κατέρχονται πρώτη φορά στις εκλογές, ο κύριος Βασίλης Στάθης συμβουλεύει:
«Να λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψιν τις απόψεις των πολιτών για τα τοπικά προβλήματα και να ασχοληθούν ουσιαστικά με την αυτοδιοίκηση και όχι για λόγους προβολής ή την ¨καρέκλα¨…

Να έχουν υπομονή και επιμονή, να ακούνε και να αφουγκράζονται την κοινωνία και ακόμη αν διαμαρτύρονται ή φωνάζουν οι πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να συνεχίζουν το έργο τους».

Πηγή: www.agriniopress.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!