Loading...

Γιώργος Παπαναστασίου: «Πως το Αγρίνιο έγινε Πόλη να ζεις!»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η πόλη του Αγρινίου έχει αλλάξει όψη ριζικά τα τελευταία χρόνια και ο νυν Δήμαρχος, κ. Γιώργος Παπαναστασίου εξηγεί στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» τα σημεία-κλειδιά και τα μεθοδικά βήματα για την αναβάθμιση της εικόνας του Αγρινίου.

Συζήτηση με τον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα

Το Αγρίνιο, και ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, έχει υιοθετήσει ένα σύγχρονο, αναμορφωμένο πρόσωπο, με οφέλη για τους πολίτες, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα βήματα ανάπτυξης του κέντρου και της ευρύτερης περιοχής.

Μια παρεξηγημένη πόλη, όπως το Αγρίνιο, με τον πυκνό αστικό ιστό, την άναρχη δόμηση και το ελλιπές στοιχείο της φύσης, κατάφερε να βρει το δρόμο της και να δημιουργήσει μια ελκυστική αγορά, μια πόλη ανθρώπινη, σύγχρονη, καθαρή, προσβάσιμη για όλους.

Η διαμόρφωση δρόμων και πεζοδρομίων, οι χώροι πρασίνου, η κατασκευή κυκλικών κόμβων και άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις στη πόλη του Αγρινίου έχουν δημιουργήσει μια πόλη φιλική προς τους πεζούς.

Το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας ακολουθεί, έστω και καθυστερημένα, τον αναπτυξιακό δρόμο των σύγχρονων ελληνικών μεγαλουπόλεων και ενώ βρίσκεται στη μέση του δρόμου έχει ακόμη πολλά να καταφέρει και να αποτελέσει πόλη-πρότυπο, αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες στο νομό.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα, ανέλυσε πως επί της θητείας του, το Αγρίνιο έγινε Πόλη για να ζεις, όπως είναι και το σύνθημα της παράταξής του, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα του κέντρου της πόλης και γενικά το Αγρίνιο βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία. Υπήρξαν οι βάσεις όταν αναλάβατε και ποια η συμβολή σας;

Έχουμε επιλέξει να μιλάμε με το έργο μας. Η αναμέτρηση με την καθημερινότητα για εμάς είναι μια προσπάθεια διαρκής. Κάθε μέρα προγραμματίζουμε  και προχωράμε μπροστά. Σε μια περίοδο που οι τοπικές κοινωνίες δοκιμάζονται  από την κρίση, στο Αγρίνιο, δουλέψαμε μεθοδικά εφαρμόζοντας ένα σχέδιο βελτίωσης των οικονομικών δεικτών. Αυτό απλά σημαίνει ότι πρώτο μας βήμα ήταν να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Πως έγινε; Ρυθμίζοντας ουσιαστικά έναν υψηλό δανεισμό που ήδη υπήρχε και αποπληρώνοντας τις αγωγές που έρχονταν από το παρελθόν. Βάλαμε σε τάξη το Δήμο. Τα οικονομικά στοιχεία  βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε πλέον  να λειτουργούμε προς όφελος των Αγρινιωτών. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι δικαιώθηκαν κόποι, προσπάθειες και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.

Το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο σας, έχει αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στο Αγρίνιο. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις σας και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους δημότες;

Καθημερινά  πετυχαίνουμε μικρές νίκες. Αυτή είναι η δύναμή μας. Και θέλω να σας πω κ. Μπίκα ότι δεν είναι κάτι απλό και τυχαίο. Ήδη πολλά από τα έργα μας   υλοποιούνται με ίδιους πόρους αποδεικνύοντας ότι το αποθεματικό που δημιουργήθηκε ανταποδίδεται στους δημότες. Αυτό αντανακλά πρωτίστως στην κοινωνική μας πολιτική. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια από τα έργα που πραγματοποιήσαμε. Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Καταφέραμε  να ενδυναμώσουμε όχι μόνο το Κοινωνικό Παντοπωλείο  αλλά και τις παράλληλες δομές  όπως το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, το  Συσσίτιο αλλά και τις Δομές Αστέγων με Υπνωτήριο και Κέντρο Ημέρας, οι μοναδικές που λειτουργούν στην Δυτική Ελλάδα. Εξασφαλίσαμε περίπου 2 εκ. ευρώ για την ανέγερση Στέγης  για το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα». Καταφέραμε με χρηστή διαχείριση να προχωρήσουμε στη δημιουργία δύο νέων ΚΔΑΠ και τη δημιουργία δυο νέων βρεφικών τμημάτων για πρώτη φορά στην πόλη. Πολλές από τις δράσεις της κοινωνικής μας πολιτικής ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν αν δεν αναπτύσσαμε σημαντικά τον τομέα του Εθελοντισμού στο Δήμο με τη λειτουργία της Ακτίνας που αριθμεί πλέον εκατοντάδες μέλη.

Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Ολοκληρώσαμε την ανέγερση του 19ου  Δημοτικού Σχολείου με παράλληλα έργα οδοποιίας για την πρόσβαση στο σχολείο και αποκαταστήσαμε τις ζημιές στο Διδακτήριο του Γυμνασίου Γαβαλούς. Κατασκευάσαμε ακόμη οδούς πρόσβασης και έγιναν έργα διευθέτησης ομβρίων στο 6ο και 7ο Δημ. Σχολείο και τοποθετήσαμε αντικεραυνική προστασία στα σχολικά κτίρια.

Σημαντικό έργο είναι αυτό της υδροδότησης του Δήμου από τη λίμνη  Καστρακίου καθώς και τα συμπληρωματικά έργα αποχετευτικών λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας και η αποχέτευση στο Αγγελόκαστρο ενώ αρχές καλοκαιριού ολοκληρώνεται το σπουδαίο έργο του Βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου.

Φωτίσαμε περιοχές του Δήμου που ήταν χρόνια στα σκοτάδια υλοποιώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού που υλοποιήθηκε  ποτέ στον Δήμο Αγρινίου. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Αγρινίου, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το φυσικό του περιβάλλον και τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά  με στόχο να οδηγήσουμε το Αγρίνιο σε μια νέα εποχή βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης. Επενδύσαμε στον πολιτισμό της καθημερινότητας ενισχύοντας τον τομέα της καθαριότητας με ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, ένα  2ο σάρωθρο  και νέους  κάδους. Η  βελτίωση  επισημαίνεται ακόμη από τους επισκέπτες. Και δεν σταματάμε σε αυτά. Συνεχίζουμε τις  παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές ενώ εγκαταστήσαμε 13 νέα σημεία δωρεάν ασύρματου internet. Αυτήν την περίοδο, η πόλη έχει μετατραπεί  σε εργοτάξιο καθώς  είναι σε εξέλιξη σημαντικά έργα ανάπλασης κεντρικών δρόμων που  ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε προβλεφθεί η  ανακατασκευή τους. Με λίγα λόγια το Αγρίνιο αλλάζει.

Που επικεντρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου για την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών;

Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε στην καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τη συνεργασία με συλλόγους και φορείς. Θέσαμε τις βάσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Δημιουργήσαμε υποδομές για την καθημερινότητα μας. Στοχεύσαμε στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον χώρο του πολιτισμού, της πρόνοιας και του αθλητισμού. Σταδιακά προχωρούμε στην μετάβαση στη νέα εποχή δημιουργώντας ένα Δήμο Έξυπνο, Πράσινο, Βιώσιμο και Ψηφιακό. Με μεθοδικότητα  αξιοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερα έργα για την πόλη μας. Είμαι ικανοποιημένος γιατί καταφέραμε να εντάξουμε το πρώτο έργο της χώρας για το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΕΠ 2014-2020 με έργα ύψους 20.980.000 εκ ευρώ. Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ  για την βελτίωση των υποδομών υδροδότησης και αποχέτευσης. Καταφέραμε την αναβάθμιση 19 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Προχωράμε στην ανέγερση ενός γυμνασίου και υλοποιούμε τεχνικά έργα σε όλο το μήκος του δήμου.  Αναβαθμίζουμε την αισθητική της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων. Συνεχίζουμε το πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων μετατρέποντας το δήμο μας σε Σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο. Στηρίζουμε τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες με το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας που έχουμε δημιουργήσει γι΄ αυτούς.

Μπορεί το Αγρίνιο να δημιουργήσει μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα; Που θεωρείται ότι πρέπει να στραφεί προκειμένου να προσελκύσει νέους επισκέπτες;

Είμαστε υπερήφανοι γιατί στο Αγρίνιο του πολιτισμού, με όραμα και δημιουργικότητα, επενδύσαμε στο καλλιτεχνικό μας απόθεμα και δημιουργήσαμε  μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Με μόνιμη συλλογή 160 έργων  στη Δημοτική Πινακοθήκη, με διαρκή ροή εκθέσεων στην ανακαινισμένη  Δημοτική Αγορά, με 159 παραστάσεις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 20.000 θεατές μπορούμε να μιλάμε για παραγωγή πολιτιστικού έργου. Προχωρήσαμε στην ριζική αναβάθμιση του ιστορικού κινηματογράφου ΑΝΕΣΙΣ και την ανακαίνιση  του θερινού ΕΛΛΗΝΙΣ. Πραγματοποιήσαμε παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Στράτου και τολμήσαμε να κάνουμε  μια «διαδρομή» πολιτισμού στα πέντε  αρχαία θέατρα του νομού ενώνοντας καλλιτεχνικά  τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα αναδεικνύουμε τη δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής και διοργανώνουμε συναυλίες και διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Είμαστε χαρούμενοι γιατί ακούμε όσους επισκέπτονται την πόλη να λένε πως πάντα βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν. Και αυτός ήταν ο στόχος μας.  

Τι μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση για την πόλη και τους πολίτες πέρα από την υπηρεσιακή υποστήριξη των λειτουργιών της;

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δίνει όραμα και προοπτική. Οι τοπικές κοινωνίες  πρέπει να καταθέτουν  προτάσεις που να ανταποκρίνονται σε αληθινές λύσεις. Όλοι εμείς πρέπει να  υποστηρίζουμε την ασφάλεια των πολιτών και να προστατεύουμε το περιβάλλον μας. Η εμπειρία μου έδειξε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναδειχθούν σε ισχυρά κέντρα ανάπτυξης με την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιήσουν όλες τις υγείες δυνάμεις  και θα τις συσπειρώσουν σε ένα κοινό όραμα.  Μόνο με ισχυρές συνέργειες  οι κοινωνίες μπορούν να βελτιωθούν, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που καλείστε να υλοποιήσετε και ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει εφεξής;

 Στο Αγρίνιο τολμάμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Κυρίως όμως ρισκάρουμε. Όπως δεν θα σταματήσω να λέω, πιστεύω ακράδαντα ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, η μόνη στρατηγική που είναι καταδικασμένη να αποτύχει είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο. Με τους συνεργάτες μου σχεδιάσαμε  μια σειρά δράσεων που οδηγούν σταδιακά στην υλοποίηση  του προγράμματος μας. Δημιουργούμε βήμα βήμα μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον, με λιγότερη κυκλοφοριακή ένταση και περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Έναν Δήμο που θέλεις να ζεις. Είναι η πόλη που μεγαλώσαμε και θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας. Κάναμε μια νέα αρχή και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα.            Σχεδιάσαμε το Αγρίνιο που θέλουμε να ζούμε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας… 


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 9 | Απρίλιος 2019
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!