Loading...

Ζητούν να πάρουν τα οστά της κυρά Βασιλικής από το Αιτωλικό


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ενέργειες ώστε να επιστρέψουν τα οστά της κυρά Βασιλικής από το Αιτωλικό στο χωριό της το Πλαίσιο Φιλιατών γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονται στοιχεία για την προστασία της Χριστιανής κυρά Βασιλικής του Αλή πασά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το θάνατο του δυνάστη, σύλλογοι και άτομα στη Θεσπρωτία, απ’ όπου καταγόταν, ζητούν να επιστρέψουν τα οστά της στο κοιμητήριο του χωριού της Πλαίσιο Φιλιατών.

Ο τάφος της βρίσκεται στον περίβολο του ναού Αιτωλικού Μεσολογγίου.

Η Βασιλική Κίτσου – Κονταξή, κυρά Βασιλική του Αλή Πασά, όπως την ξέρει ο κόσμος, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, είχε εγκατασταθεί μαζί με τα αδέρφια της Σίμο Κίτσο και Γεώργιο Κίτσο στην Κατοχή Αιτ/νίας, όπως μαρτυρεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της (Κώδιξ Ιερού Ναού Ταξιαρχών, αριθ.20, Αιτωλικό 11/12/1834, από τον ιερέα Μελέτιο), πέθανε σε ηλικία 45 ετών, «αφού μετάλαβε των “Αχράντων Μυστηρίων της Θείας Μεταλήψεως κατ’ άδειαν του Αγίου Ακαρνανίας (Πορφυρίου) και ετάφη “κατά την συνήθη εκκλησιαστικήν τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών” στο Αιτωλικό.

Ενέργειες για την επιστροφή των οστών της προωθούνται, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο του «Θουκυδίδειου Συλλόγου Θεσπρωτίας» δρ. Γρηγόριο Καλογερόπουλο.

Η προστασία της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο τότε Οικουμενικὸς Πατριάρχης Άνθιμος κατόρθωσε, μετά την εξόντωση του Αλή και τη μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη, και ελευθέρωσε την κυρα-Βασιλικὴ και την έθεσε υπὸ την προστασία και την επιτήρηση του Πατριαρχείου.

Για αρκετὸ καιρό η κυρα-Βασιλικὴ έμεινε χωρὶς περιουσία και το Πατριαρχείο ανέλαβε όλα της τά ἔξοδα, υπέρογκα για την εποχή, αφού έφτασαν στα δύο πρώτα χρόνια, τα 17.273 γρόσσια.

Απὸ πατριαρχικοὺς κώδικες και επιστολὲς τριών Πατριαρχών, του Ανθίμου, του Χρυσάνθου και του Αγαθαγγέλου, πληροφορούμαστε ότι τόσο οι Πρωθιεράρχες όσο και οι Αρχιερείς του Θρόνου αναφέρονται με πολὺ σεβασμὸ και ευγένεια στην «Κυρία Bασιλική».

Σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ἐφελκύσασα τὴν εὐμένειαν καὶ τὴν ἀνακτoρικὴν φιλανθρωπίαν, τὴν δικαίαν εὔνoιαν καὶ προνοητικὴν διάθεσιν τοῦ ὑψηλοῦ Δοβλετίου, παρεδώθη εἰς τὰ Πατριαρχεῖα, ὑπὸ τὴν σκέπην τῶν ὁποίων, ἐπὶ ἱκανὰ ἔτη ζήσασα εἵλκυσεν ἐπίσης τὴν ἐκτίμησιν καὶ συμπάθειαν τριῶν Πατριαρχῶν, διὰ τὸν χριστιανικὸν ζῆλον καὶ τὴν φρόνησίν της».

Στο πλευρό των Χριστιανών

Η Βασιλική Κονταξή γεννήθηκε στο Πλαίσιο (Πλησιβίτσα) Φιλιατών, το σημερινό Πλαίσιο, το 1789. Ήταν κόρη του προύχοντα της περιοχής Κίτσου Κονταξή.

Όταν ο πατέρας της συνελήφθη για μια υπόθεση κατασκευής κίβδηλων νομισμάτων, η 12χρονη τότε Βασιλική ζήτησε έλεος από τον γέροντα αφέντη της Ηπείρου.

Ο Αλή Πασάς θαμπώθηκε από την ομορφιά της και χάρισε τη ζωή στον πατέρα της.

Ως αντάλλαγμα την κράτησε στο χαρέμι του και αργότερα, το 1808, την παντρεύτηκε παρά τις αντιρρήσεις της πρώτης του συζύγου Εμινέ.

Η κυρά Βασιλική ασκούσε μεγάλη επιρροή στο σύζυγό της και δεν εξισλαμίστηκε.

Διαβάστε σχετικά: Κυρά-Βασιλική: Η γυναίκα του Αλή-Πασά, ο πύργος της Κατοχής και ο θάνατος στο Αιτωλικό

Κανένα εμπόδιο δεν μπορούσε να καταπιέσει τη φυσική τάση και ροπή του ανθρώπου προς το θείο, που δεν καταργήθηκε, ούτε εξαφανίστηκε.

Μάλιστα, όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει ένα δωμάτιο του χαρεμιού σε παρεκκλήσι με τακτικό ιερέα, αλλά υποστήριζε τους χριστιανούς συμπολίτες της.

Ενώ ο Αλής προσπαθούσε να τους αλλαξοπιστήσει, να τους αναγκάσει να απαλλαγούν από την ορμή της Ορθοδοξίας, τόσο περισσότερο, με χίλιους τρόπους, η κυρά Βασιλική τόνωνε το θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Παρόλες τις προσπάθειες να αποχριστιανοποιηθούν αυτή τους ενθάρρυνε να παραμείνουν «υπάρξεις πιστεύουσες».

Πηγή: www.romfea.gr

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!