Loading...

Νίκος Καραπάνος: «Προχωράμε δυναμικά και συνεχίζουμε το μεγάλο έργο μας για όλους τους δημότες»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» free press.

Συνέντευξη στον Θανάση Μπίκα

Τα πέντε χρόνια θητείας στον δημαρχιακό θώκο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συμπληρώνει ο Νίκος Καραπάνος, ο οποίος μετά από μια δαιδαλώδη εποχή στη διοίκηση του Δήμου ζητά εκ νέου την στήριξη από τους δημότες.

Μια εποχή που στιγματίστηκε από σαρωτικές αλλαγές με αρνητικές συνέπειες στη πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και αναπτυξιακά έργα στην ευρύτερη περιοχή που ανοίγουν νέους δρόμους για την επόμενη δημοτική αρχή.

Σε αυτή ευελπιστεί να είναι ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Για Τα Παιδιά Μας», Νίκος Καραπάνος, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» για το έργο που έχει συντελέσει επί εποχή του, για τα τρέχοντα ζητήματα της πόλης και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Μεσολόγγι.

Μετά από περίπου πέντε χρόνια διοίκησης του Δήμου, είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό της θητείας σας;

«Υλοποιήσαμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2014. Κι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί συγκρίνοντας το έντυπο που είχαμε κυκλοφορήσει τότε ως συνδυασμός με την σημερινή πραγματικότητα. Σε κάθε τομέα όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, η Ανάπτυξη προς τη θάλασσα, ο Αθλητισμός, η κοινωνική Προστασία και ασφαλώς τα μεγάλα έργα που αλλάζουν αυτό τον τόπο, παρουσιάζουμε ένα μεγάλο κι αναμφισβήτητο έργο. Εργασθήκαμε όλοι μαζί με συνέπεια, με τη στήριξη των συμπολιτών μας, την καλή και αυστηρή κριτική τους και σήμερα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα. Ένα Δήμο που όχι μόνο στέκεται άξια, αλλά έχει πλέον δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη ανάπτυξη».

Διανύουμε προεκλογική περίοδο και παρατηρούμε ένα ντεμαράζ ανακοινώσεων από όλες τις παρατάξεις. Πως θα χαρακτηρίζατε τις νέες προσθήκες σας στη παράταξη;

«Οι ανακοινώσεις των υποψηφίων έχουν γίνει και κάθε συνδυασμός που θα συμμετέχει στις εκλογές του Μαΐου προβάλλει τις απόψεις και στελέχη του. Ο Συνδυασμός «Δήμος για τα παιδιά μας» έχει στις τάξεις του ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και αποτελεσματικούς. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους ανθρώπους, καταξιωμένους στην επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία. Άξιους συμπολίτες μας από κάθε σημείο του Δήμου, που αποτελούν τη ζωογόνο δύναμή του. Μακριά από εμάς οι κομματικοί ή πολιτικοί αποκλεισμοί. Είμαστε εδώ να ενώσουμε κι όχι να αποκλείσουμε. Προχωρούμε δυναμικά μπροστά με μοναδικό κίνητρο τη συνέχεια ενός μεγάλου έργου για όλο το Δήμο, για όλους τους δημότες».

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;

«Λιμνοθάλασσα και αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας οδού. Είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος. Εμείς στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας κάναμε αυτό που επιβαλλόταν από τις περιστάσεις και τις ανάγκες. Όμως υπάρχουν θέματα που αφορούν υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι αυτού του τόπου. Πρώτο και βασικό η Λιμνοθάλασσα. Εάν θέλουμε να μιλάμε στο μέλλον για ένα διεθνούς φήμης και σημασίας υγροβιότοπο, τότε οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες  για τη διάσωση αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από την ανθρώπινη παρέμβαση. Πριν ένα χρόνο περίπου, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι που επισκέφθηκαν την περιοχή μετά από καταστροφικές πλημμύρες (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια), αναγνώρισαν και υποσχέθηκαν ταυτόχρονα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ιόνιας οδού. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας».

Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον Δήμο, έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια;

«Από την στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης του Δήμου, έχουν αλλάξει κυβερνήσεις, όπως και πρόσωπα σε κομβικές θέσεις. Κάθε δήμαρχος ή αιρετός της αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει πιστεύω να έχει ως προτεραιότητα του να είναι «αρεστός» στα πρόσωπα της εξουσίας ή καλύτερα της κάθε πολιτικής «σκηνής». Εάν υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις, ώριμες μελέτες και σοβαρά επιχειρήματα,  θα κατακτήσει τους στόχους του. Τα αιτήματα του Δήμου στην προκειμένη περίπτωση ήταν πολλά και μετρούσαν δεκαετίες. Διασφαλίσαμε τις λύσεις διεκδικώντας με δυναμισμό και σοβαρή τεκμηρίωση των θέσεών μας. Με καλή πρόθεση, διάθεση διαλόγου και συνεργασίας».

Ιαματικός τουρισμός, αρχαία θέατρα, μαρίνα Μεσολογγίου, ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Ιόνιο και Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Είναι πέντε προκλήσεις για τον Δήμο που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή του Μεσολογγίου;

«Κατακτήσαμε τις προκλήσεις που αναφέρατε. Κι αυτό το λέω με υπερηφάνεια για τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Δήμου, καθώς και όλους όσους συνέδραμαν με κάθε τρόπο το έργο της δημοτικής αρχής. Ο πηλός Αγίας Τριάδας έχει πιστοποίηση, η μαρίνα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι γεγονός με ανακοίνωση της εταιρείας που την πραγματοποιεί και η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση υλοποιείται. Τα αρχαία θέατρα βέβαια είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι διαρκώς να διοργανώνουμε εκδηλώσεις με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας προκειμένου να τα αναδείξουμε. Οι υποδομές για την τουριστική αξιοποίηση που ταιριάζει στο Δήμο είτε είναι έτοιμες είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Κι ασφαλώς λειτουργούν στην κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται δε πως για πρώτη φορά ο Δήμος έχει συστήσει γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης».

Από την άλλη, τα «μελανά» σημεία της πόλης. Το στρατόπεδο, το ΤΕΙ, το νοσοκομείο, η σύνδεση με Ιόνια οδό και η μεταφορά υπηρεσιών στο Αγρίνιο. Έχουν συμβάλλει όλα αυτά στην απομόνωση του Μεσολογγίου;

«Για το στρατόπεδο υπήρξαν οι εξελίξεις που γνωρίζετε. Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων ούτε κλείνει ούτε καταργείται. Μετατρέπεται σταδιακά σε κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας. Κι αυτό αποτελεί μέγιστο επίτευγμα, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες που είχαν συμπεριληφθεί στις περικοπές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη κλείσει. Για το ΤΕΙ Μεσολογγίου επίσης η ιστορία είναι γνωστή. Αυτό όμως που προκαλεί δυσάρεστες εντυπώσεις, είναι το γεγονός πως αφενός η πολιτική απόφαση για την επανίδρυσή του δεν ελήφθη μέχρι σήμερα, αφετέρου διαπιστώνεται – ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα – μια μορφή πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος σε τοπικό επίπεδο. Εξαγγελίες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται, πράξεις δε βλέπουμε. Η σύνδεση με την Ιόνια οδό από το σχεδιασμό της θα μπορούσε να είναι εγγύτερη στην έδρα του Δήμου. Ωστόσο, η Ιόνια οδός είναι πλέον ένα από τα δυνατά αναπτυξιακά σημεία του Δήμου μας. Άνοιξε κυριολεκτικά το δρόμο στην ανάπτυξη της περιοχής, έδωσε ζωή στο λιμάνι του Μεσολογγίου και έπεται συνέχεια με την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η μεταφορά και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών προς κάθε κατεύθυνση, είναι πραγματικά ένα πλήγμα για την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας -το Μεσολόγγι. Κινούμαστε προς κάθε κατεύθυνση να προλάβουμε ή να ανατρέψουμε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη, που ατυχώς προκύπτει μετά από πολιτικές αποφάσεις».

Βέβαια, ο Δήμος Μεσολογγίου δεν είναι μόνο η έδρα του, αλλά εκτείνεται από τα Φραγκουλέικα έως το Κουτσοχέρι και από το Λεσίνι έως τα Ελληνικά. Πιστεύετε ότι δώσατε βαρύτητα στους «ακρίτες» του Δήμου κατά τη θητεία σας;

«Δεν υπάρχει κανένα δημοτικό διαμέρισμα ή δημοτική κοινότητα στα οποία δεν έχει γίνει  αναγκαία παρέμβαση. Κι εδώ οφείλω να πω πως γι’ αυτά τα έργα  αποφάσισαν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου που για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου από την παρούσα δημοτική αρχή. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός ήταν μια πρωτοβουλία που λάβαμε και είχε αποτελέσματα».

Παραλάβατε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση με εκατομμύρια ευρώ και σωρεία δικαστικών αποφάσεων. Σήμερα, παρατηρείται βελτίωση, και αν ναι, η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι σε θέση να ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον του Δήμου;

«Αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις μας έναντι των δημοτών το 2014, αναμφίβολα το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ήταν η οικονομική κατάσταση ή καλύτερα η οικονομική κατάρρευση του Δήμου. Οι δυσκολίες δε που προέκυπταν καθημερινά είναι αυτονόητες. Στα καταγεγραμμένα δε προβλήματα που ανέρχονταν σε περισσότερα από 5.000.000 ευρώ, προσθέτονταν καθημερινά νέα, με σωρεία όπως είπατε δικαστικών αποφάσεων που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο ξεχρεώσαμε το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αλλά δημιουργήσαμε στα ταμεία του πλεόνασμα, με το οποίο χρηματοδοτούνται έργα, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την καθημερινότητα των δημοτών. Θεωρούμε πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας». 

Ζητάτε την εμπιστοσύνη των δημοτών για μια ακόμη θητεία. Ποιο είναι το έργο που δεν προλάβατε να υλοποιήσετε;

«Κάθε μέρα που περνά στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, φέρνει νέες προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίζουμε, να προχωράμε δυναμικά στο μέλλον. Κύριο μέλημά μας μόλις οι συνδημότες μας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο συνδυασμό μας, είναι η συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου που παράχθηκε. Πολύ σύντομα, οι δεσμεύσεις μας (κι όχι απλά προεκλογικές εξαγγελίες) θα γίνουν  γνωστές σε όλους. Έχουμε ικανά στελέχη να το κάνουμε πράξη. Και θα γίνει».

 Πιστεύετε ότι το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και οι αρκετές υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο θα επιφέρουν νέα δεδομένα στη διοίκηση του Δήμου;

«Πιστεύω πως το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» στην πρακτική εφαρμογή του θα προκαλέσει «αρρυθμίες» και προβλήματα.  Το ζήτημα είναι αυτά τα προβλήματα θα έχουν ατυχώς συνέπειες στους δημότες, με καθυστερήσεις, ανατροπές ή ματαιώσεις. Κάθε μεγάλη αλλαγή στη διοίκηση, θα πρέπει πρώτα να εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου και μάλιστα μακροπρόθεσμου. Στην περίπτωση του «Κλεισθένη» αυτό δεν έγινε. Ήρθαμε εκ των υστέρων να συζητήσουμε για λεπτομέρειες κι όχι επί της αρχής».

Έχετε σκεφτεί για τυχόν συνεργασίες; Αλήθεια πως κρίνετε τις υποψηφιότητες του Κώστα Λύρου και του Δημήτρη Σταμάτη οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο χώρο με εσάς;

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκλέγει και να εκλέγεται. Επαναλαμβάνω πως σε ένα Δήμο δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς ή κομματικούς χαρακτηρισμούς. Όλοι έχουμε πιστεύω ως αφετηρία τους ίδιους τους δημότες κι όχι τα πολιτικά κόμματα. Από τους δημότες κρινόμαστε και κανέναν άλλο. Εύχομαι να έχουμε έναν καλό, έντιμο και πάνω απ όλα πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα».

Εφόσον εκλεγείτε θα είναι η τελευταία θητεία σας; Από την άλλη, αν δεν εκλεγείτε με τι θα ασχοληθείτε; Θα σας ενδιέφερε η κεντρική πολιτική σκηνή;

«Οι εκλογές είναι το Μάιο του 2019 κι είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος. Η επιδίωξή μου είναι να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου το 2014. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει».

Τέλος, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου. Κάθε δημότης Μεσολογγίου μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος άνθρωπος;

«Μιλάτε για έννοιες και ιδιότητες ταυτόσημες. Κάθε δημότης και δημότισσα βιώνει τον όρο «ελευθερία»  από τις πρώτες «ανάσες» και  εικόνες τις ζωής του».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 6 | Δεκέμβριος 2018

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!