Loading...

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Δάσος Φράξου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι μαθητές περιηγήθηκαν και παρατήρησαν τον όμορφο τόπο με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία που βρίσκεται στο Τριχώνιο Μακρυνείας.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 η εκπαιδευτική εκδρομή στο Δάσος Φράξου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Oι μαθητές της Πέμπτης τάξης του σχολείου μας με την ευθύνη των εκπαιδευτικών κ. Ράπτη Δημητρίου και κ. Κοτσαντώνη Μελπομένης, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικού προγράμματος, επισκέφθηκαν το δάσος Φράξου στο Τριχώνιο Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, στη θέση Λόγγος.

Το δάσος εκτείνεται περίπου σε έκταση 22 στρέμματα. Το ύψος ορισμένων κορμών των δέντρων ξεπερνάει τα 25m με μέγιστη διάμετρο που φτάνουν τα 3,10cm. Επιπλέον παραλίμνια βρίσκεται ο οικότοπος των ασβεστούχων βάλτων, καθώς και οι καλαμιώνες, στην άκρη δε του χωριού ο αιωνόβιος Τουρκικός πλάτανος (Platanus Orientalis).

Μας υποδέχτηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Τριχωνίου «Η Αγία Παρασκευή», όπου μας πρόσφεραν νερά, αναψυκτικά και μας κέρασαν σπιτικές νόστιμες πίτες. Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο δάσος, παρατηρήσαμε τους στενόφυλλους Φράξους, την ποικιλία των σπάνιων φυτών που αναπτύσσονται στο υγρό έδαφος, αλλά και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση του βιότοπου.

Πρόκειται για ένα τόπο με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία. Αξίζει να αναφέρουμε το σημείο συνάντησης με τα μέλη του Συλλόγου ήταν στη φυσική πηγή με την ονομασία «άμπλας», όπου το νερό αναβλύζει- αμπλίζει όπως λένε οι κάτοικοι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι μαθητές παρατήρησαν την παραδοσιακή κατασκευή όπου το νερό της πηγής διοχετεύεται στον μεγάλο αύλακα. Εκεί δε βρίσκεται ένα μικρό εικονισματάκι αφιερωμένο στη μνήμη πεσόντων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι το πανέμορφο αυτό δάσος δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, παρόλο που οι εκτάσεις του προστατεύονται έμμεσα, επειδή αποτελούν τμήμα περιοχής που έχουν ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 (GR2310009 Λίμνες Τριχωνίδας & Λυσιμαχίας) βάσει της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας 92/42.

Ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου «Αγία Παρασκευή» για τη θερμή τους φιλοξενία και τους συγχαίρουμε για την αμέριστη φροντίδα που επιδεικνύουν για μνημεία της φύσης, όπως το σπάνιο αλλά σε πολλούς άγνωστο δάσος του Φράξου στο Τριχώνιο Μακρυνείας.

Η Δ/ντρια του Σχολείου
Τασούλη Κων/να







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!