Loading...

Το επιβλητικό αρχοντικό Μπότσαρη στη Ναύπακτο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτίσματα που βρίσκεται εντός των τειχών του ιστορικού, ενετικού κάστρου της Ναυπάκτου.

Κοντά στη δυτική είσοδο της πόλης πάνω στο φρούριο, υπάρχει ένα κτιριακό συγκρότημα με επιβλητική μορφή, το οποίο προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του καθένα που το βλέπει για πρώτη φορά.

Το συγκρότημα αυτό ονομάζεται αρχοντικό των Μποτσαραίων και αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία όπως αποφάνθηκε ο αρχαιολόγος Κ. Ορλάνδος κτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές. Αυτό που εφάπτεται στο φρούριο κτίστηκε το 15ο αιώνα, ενώ το άλλο το 16ο αιώνα. 

Από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την εσωτερική τους δομή οδηγούμεθα στην άποψη ότι για την κατασκευή του εργάστηκαν τεχνίτες από τη Βενετία και τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Τα δύο αυτά κτίρια τα χώριζε ο δρόμος που οδηγούσε στη Σιδηρόπορτα και στο Τζαμί. Αργότερα συνδέθηκαν μεταξύ τους με μικρό κτίσμα πάνω σε λιθόκτιστα τόξα έτσι ώστε να μην αποκοπεί ο δρόμος.

Πανοραμική άποψη του αρχοντικού | Photo Credit: Npress.gr

Στον κήπο του αρχοντικού Μπότσαρη στη Ναύπακτο σώζονται τα ερείπια κτίσματος του 14ου αιώνα, αποτελούμενα από ανάλαφρα λιθόκτιστα τόξα, όμοια με αυτά που συναντάμε στην δυτικοευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα. Στο σημείο αυτό πρέπει να ήταν κτισμένη η Καθολική Αρχιεπισκοπή και τα σωζόμενα τόξα θα πρέπει να ήταν μέρος του λαμπρού κτιρίου όπου στεγαζόταν. 

Το επιβλητικό αυτό βενετσιάνικο κτίριο χρησιμοποιήθηκε και ως έδρα του εκάστοτε Τούρκου διοικητή αφού καλύπτει όλες τις «αυταρχικές προδιαγραφές» ενός πραγματικού οχυρού συγκροτήματος, δίπλα στα τείχη και την πύλη, με κατευθείαν πρόσβαση στην ακρόπολη και με αυτάρκεια σε νερό. 

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, την 18η Απριλίου 1829, ο Αυγουστίνος Καποδίστριας εγκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο κτίσμα μέσα στο φρούριο. Το κτίριο αυτό αργότερα παραχωρήθηκε στον Σουλιώτη στρατηγό Νότη Μπότσαρη έναντι 3600 δραχμών. 

Πανοραμική άποψη του αρχοντικού | Photo Credit: Npress.gr

Το κτιριακό αυτό συγκρότημα στο πέρασμα των χρόνων υπέστη φθορές. Κατόπιν τούτου ο στρατηγός Δημήτριος Νότη Μπότσαρη προέβη σε σταδιακή ανακαίνιση. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίσθηκε ως διατηρητέο μνημείο και προορίζεται από τον τελευταίο επιζώντα κληρονόμο Νότη Δημητρίου Μπότσαρη για ίδρυμα.

Σήμερα ο Πύργος ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στους προσεγμένους χώρους του στεγάζεται μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571): Ισπανικές πανοπλίες, σημαίες και λάβαρα των χωρών που συμμετείχαν αλλά και αντίγραφα έργων γνωστών ζωγράφων που εκτίθενται σε μουσεία της Ευρώπης και έχουν σαν θέμα τη Ναυμαχία, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της ναυμαχίας και μινιατούρες πλοίων της εποχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2001 άνοιξε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τις πόρτες του τμήματος που στεγάζει μόνιμη έκθεση με θέμα: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571» με πίνακες πρωτότυπους και αντίγραφα διάσημων ζωγράφων εποχής γκραβούρες και άλλα κειμήλια.

Το Αρχοντικό Μπότσαρη επισκέφθηκε στο παρελθόν και η τηλεοπτική εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» που προβάλλεται μέσα από τη συχνόντητα της ΕΡΤ1. Δείτε το σχετικό απόσπασμα (μετά το 40:20′) πατώντας εδώ.

Η δημοσιογράφος Αθανασία Βολτέα βρέθηκε στο Αρχοντικό και περιηγήθηκε στο χώρο με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Ιωάννας Κωστή.

Ο πύργος είναι ανοικτός καθημερινά από τις 9π.μ.-1μ.μ.
Τηλ.: 2634029779





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!