Loading...

Ο Αγρινιώτης πρεσβευτής της ελληνικής μαγειρικής που έχει μαγεύσει Κάιρο και Μ. Ανατολή


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο «σεφ Ντιμίτρι», όπως αλλιώς αποκαλούν στην Αίγυπτο τον Δημήτρη Κουτσονικόλα από το Καστράκι Αγρινίου, έχει γίνει πρεσβευτής της ελληνικής μαγειρικής στο Κάιρο και τη Μ. Ανατολή.

Τον αποκαλούν Chef Dimitrios και είναι ένας από τους επαγγελματίες της γεύσης που υπερασπίζεται τις γεύσεις της Ελλάδας στο Κάιρο και τη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια.

Ο Δημήτρης Κουτσονικόλας είναι και ο μοναδικός Έλληνας chef που κατάφερε μέσα σε 14 χρόνια παρουσίας του στην Αίγυπτο, σε κεντρική αλυσίδα ξενοδοχείων, να καταστεί ο κορυφαίος του είδους, κατακτώντας μία σειρά από βραβεία, διακρίσεις και επαίνους, με “όπλο” του την ελληνική μεσογειακή διατροφή, που τον καθιστά πλέον έναν από τους πραγματικούς Έλληνες πρεσβευτές στο ξενοδοχειακό χώρο της Μέσης Ανατολής.

Ο Chef Dimitrios γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα σχεδόν και τους 183 Αιγυπτίους μάγειρες και βοηθούς, που έχει κάτω από την επίβλεψή του, τη δική του μεγάλη οικογένεια. Ο Κουτσονικόλας είναι και επίσημα ένας από τους chef που φροντίζουν τις επισκέπτες του με το καλύτερο πρωινό σε ολόκληρη την μεγάλη αλυσίδα των ξενοδοχείων που εργάζεται, τα πολλά και απαιτητικά Hilton.

Chef της Χρονιάς στη Μ. Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για το 2014, o Δημήτρης Κουτσονικόλας μίλησε στο ΑΜΠΕ για τους Άραβες και το πόσο λατρεύουν την ελληνική κουζίνα, ζητώντας επίμονα κάποια ελληνικά πιάτα, με πρώτο φυσικά – ποιο άλλο; – τον μουσακά.

Μουσα-ά όπως Μουσακά

Στην Αίγυπτο, ο μουσακάς λέγεται “μουσα-ά”, αλλά δεν είναι αυτό που φτιάχνουμε στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Κουτσονικόλας καταφέρνει και φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα σε όλους τους Αιγυπτίους και αραβόφωνους αλλά και τους διεθνείς πελάτες του. Άλλωστε, ό,τι έμαθε στη ζωή του, είναι ποτισμένο από τις ελληνικές μυρωδιές, την αγνή ελληνική φύση, όταν πριν από 40 περίπου χρόνια άφηνε το Αγρίνιο, το χωριό Καστράκι, κοντά στο φράγμα του Αχελώου, για να μπει στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αθήνας, να βγει δεύτερος από όλους τους συμφοιτητές του και να ξεκινήσει μία διεθνή καριέρα, που την επιτυχία της λίγοι του επαγγέλματος γνωρίζουν.

“Θυμάμαι, τότε, ότι οι πέντε πρώτοι της Σχολής επέλεγαν τα ξενοδοχεία που ήθελαν να δουλέψουν. Εκείνη τη χρονιά, που βγήκα δεύτερος, ο πρώτος επέλεξε το Μεγάλη Βρετανία. Εγώ επέλεξα το Χίλτον της Αθήνας. Και ήταν σημαδιακό, καθώς όπως συμβαίνει εδώ και 40 χρόνια, συνεχίζω και δουλεύω στην ίδια αυτή μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων” λέει.

Το σπίτι του είναι η Αίγυπτος, μια χώρα που τον έχει αγκαλιάσει σαν δικό της άνθρωπο, μια μοίρα που μοιράζεται με άλλους Έλληνες που διαπρέπουν στη Χώρα του Νείλου.

“Νιώθω σαν στο σπίτι μου” λέει. “Είμαστε πολύ κοντά, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι… Μάς αγαπάνε… Έχουμε την ίδια νοοτροπία…” προσθέτει.

Ο Αγρινιώτης Chef Dimitrios μάς αποκαλύπτει τα μέρη του κόσμου που έχει δουλέψει μέχρι σήμερα, το δικό του ταξίδι μέσα στο χρόνο γεμάτο γεύσεις.

Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Βοστόνη, Γενεύη, Ναϊρόμπι, Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Κουβέιτ, Τάμπα (Αιγύπτου), Σαρμ Ελ Σέιχ και τώρα Κάιρο και όλα αυτά μέσα από συνεχείς μετεκπαιδεύσεις – σε νεότερη ηλικία – στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

“Η μεγάλη μου χαρά είναι να προσφέρω τις ελληνικές γεύσεις και μυρωδιές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε κείνους που επιζητούν μόνιμα το καλό ελληνικό φαγητό, μάς λέει και μάς αποκαλύπτει ότι στο ξενοδοχείο που εργάζεται σύντομα θα ξεκινήσει το ελληνικό στέκι στον πιο ψηλό όροφο του ουρανοξύστη του ξενοδοχείου του, παντρεύοντας την ελληνική και μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα με την ομορφιά από ψηλά του Καΐρου, μιας από τις ομορφότερες πρωτεύουσες του κόσμου…” λέει.

Ο ίδιος αγαπάει οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σπιτική μαγειρική. “Θα σας φανεί περίεργο, αλλά μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, εκπαίδευσης, εμπειριών, δε μπορώ να ξεχάσω ποτέ το πώς οι Ελληνίδες μαγείρισσες, όπως η μητέρα μου, φτιάχνουν ακόμη και το πιο απλό φαγητό, ακόμη και την πιο απλή σαλάτα, να είναι η πιο γευστική και η πιο χορταστική στον κόσμο… Ίσως, γιατί δεν αρκούν μόνον τα καλά προϊόντα για να φτιάξεις ένα ωραίο φαγητό. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο για αυτό το απαιτητικό επάγγελμα, πέρα από τις αναγκαίες ατέλειωτες ώρες απασχόλησης, είναι η μεγάλη αγάπη για τις ελληνικές γεύσεις και το πραγματικό μεράκι να προσφέρεις Ελλάδα…” Βέβαια, ως chef, ο Δημήτρης Κουτσονικόλας εκτιμά και άλλες κουζίνες του κόσμου, όπως η γαλλική και η ασιατική.

“Η περίοδος της Αιγυπτιακής Επανάστασης, στο Κάιρο, το 2011” ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του. “Τότε, ήταν δύσκολο ακόμη και τα απαραίτητα προϊόντα να προμηθευτείς. Δεν είχα παρά τα ελάχιστα για να ταΐσω τον κόσμο, όπου εδώ στο ξενοδοχείο, διέμεναν οι περισσότερες δημοσιογραφικές αποστολές που κάλυπταν τα γεγονότα εκείνης της εποχής… Έστελνα τους υπαλλήλους μου έξω, στα διπλανά μαγαζιά, για να εξασφαλίζω τα απολύτως αναγκαία: ψωμί, αυγά, αλεύρι, καφέ, γάλα. Όλες οι μάχες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας της Αιγύπτου, μπροστά στα μάτια μας διαδραματίζονταν! Τα καταφέραμε όμως…”

Ο Δημήτρης Κουτσονικόλας είναι ο Έλληνας που μέσα από το ‘αρχηγείο’ του, στο κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου, συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της ελληνικής γαστρονομίας, κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, που τόσο κοντά βρίσκεται και με τον αιγυπτιακό.

Είναι ένας chef που επιμένει να μαθαίνει στους επισκέπτες που φροντίζει ότι ο “μουσα-ά” έχει το πιο αγαπημένο και λατρευτό του αδελφό, τον “μουσακά”, που και οι δύο συνυπάρχουν μέσα στην όμορφη Χώρα του Νείλου, όπως οι Έλληνες με τους Αιγυπτίους εδώ και χιλιάδες χρόνια αναφέρει ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας.

Πηγή: cnn.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!