Loading...

Έλεν Μαρούλις: Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης στη πάλη με καταγωγή από τον Κάλαμο!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η «χρυσή» αθλήτρια της πάλης, Έλεν Μαρούλις, με ρίζες από τον Κάλαμο, αγαπά το Ιόνιο πέλαγος και επισκέπτεται συχνά τις ομορφιές της Ελλάδας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Ελληνοαμερικανίδα Λουίζ Μαρούλις επικράτησε με 4-1 της Σαόρι Γιοσίντα, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και έφτασε στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της, κάνοντας την Γιαπωνέζα αντίπαλό της να βάλει τα κλάματα για την απώλεια του χρυσού.

Who is who

Στις φλέβες της Έλεν Λουίζ Μαρούλις ρέει αίμα ελληνικό. Η οικογένειά της, αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό την δεκαετία του 1960 και την βρήκε στις ΗΠΑ όταν και μετακόμισε το 1968 με προτροπή του παππού της, Γεράσιμου Μαρούλη και τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της, Γιάννη Μαρούλη.

Η ίδια μεγάλωσε στην Πολιτεία του Μίσιγκαν, εκεί όπου η οικογένειά της δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια. Πήγε σχολείο στο Marquette, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν.

Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, τόπος καταγωγής της, ως τον παράδεισό της. Έρχεται συχνά στην Ελλάδα, κάτι που έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν, εκεί όπου κατάκτησε την τρίτη θέση, φρόντισε να επισκεφθεί στον Κάλαμο την αγαπημένη της γιαγιά προκειμένου να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.

«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν μόνο εάν δεν είχε πρόβλημα η ομοσπονδία των ΗΠΑ», είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.

Η 24χρονη Έλεν Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 18: Helen Maroulis of the United States accepts her gold medal after defeating Saori Yoshida of Japan during the medals ceremony for 53kg women's freestyle wrestling on Thursday, August 18, 2016. Maroulis defeated Yoshida 4-1 to capture the gold. Yoshida is the world's most decorated wrestler with three Olympic gold medals and 13 world titles. (Photo by AAron Ontiveroz/The Denver Post via Getty Images)

Φυσικά, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το τέλος της… ιαπωνικής αυτοκρατορίας στην κατηγορία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, αφού η πάλη στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία σπορ, με την ομοσπονδία της να επενδύει πολλά σε αθλητές που πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Η Μαρούλις είναι μία από αυτές τις αθλήτριες παρά το γεγονός ότι το 2012 της είχαν… κόψει το δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (μέσω των αμερικάνικων trials), γεγονός που την θυμώσει αρκετά, με αποτέλεσμα να σκέφτεται σοβαρά την ελληνική πρόταση. Αλλά δεν είχε υπολογίσει την ελληνική γραφειοκρατία.

Η Μαρούλις, η οποία παρά το γεγονός ότι αποτελούσε διακαή πόθο της διοίκησης του Κώστα Θάνου, τελικά λίγο οι προπονητικές συνθήκες της Αμερικής, λίγο η γραφειοκρατία, απέτρεψαν μία σπουδαία «μεταγραφή». Και μάλιστα όπως αποδείχθηκε χρυσή!

Ο Κάλαμος

Η οικογένεια της Μαρούλις έχει ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Οι γονείς της σχεδόν κάθε καλοκαίρι «δραπετεύουν» στην Ελλάδα, όπως και η γιαγιά της, η οποία τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια διέμενε στον Κάλαμο κάθε χρόνο από Απρίλιο έως και αρχές χειμώνα. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας του Γιάννη Μαρούλη και της Πάολα Μαρούλη και το μοναδικό κορίτσι. Ο πατέρας της είχε ασχοληθεί παλαιότερα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την πάλη και το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τα παιδιά του. Διαπίστωσε πολύ γρήγορα, ότι αν και είχε δύο γιους, η κόρη ήταν αυτή που μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα. Είναι απόφοιτος του κολλεγίου Simon Fraser στο Βανκούβερ το οποίο φροντίζει να προβάλει το κάθε της αγωνιστικό βήμα. Γιατί οι Αμερικανοί ξέρουν πώς να αξιοποιούν τα ικανά τους στελέχη, αντίθετα από την Ελλάδα που απόψε, έχασε μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει ένα ακόμη μετάλλιο στο Ρίο… Δια χειρός της Ελληνίδας, Ελένης Μαρούλη!

Διαβάστε σχετικά: Στον Κάλαμο η «χρυσή» Έλεν Μαρούλις





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

2 παραθέσεις στο “Έλεν Μαρούλις: Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης στη πάλη με καταγωγή από τον Κάλαμο!”

Comments are closed.

iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!