Loading...

H… ελατοσκέπαστη Ελατού της oρεινής Ναυπακτίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ολόγυρα βουνά, ρεματιές και ποτάμια. Ένα σαγηνευτικό τοπίο που μεταμορφώνεται αναλόγως με την εποχή που θα το επισκεφτείς…
 
Το χωριό Ελατού της Ορεινής Ναυπακτίας θα μπορούσε να παροιμοιαστεί με τον χαμελαίοντα. Αυτό το περίφημο ερπετό που έχει την μαγική ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον. Κάπως έτσι, και η Ελατού που τον χειμώνα φοράει τα… λευκά και γίνεται top προορισμός για τους φυσιολάτρεις ή και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Το καλοκαίρι, το καθαρό οξυγόνο, η μαλακότητα της φύσης επιτρέπουν σε όμορφες εξορμήσεις σε πανέμορφα μονοπάτια που θα σας μαγεύσουν…
 
Η ιστορία
Η Ελατού, μέχρι το 1928 είχε Σλάβικο όνομα, το οποίο πήρε κατά την επιδρομή και εγκατάσταση στην περιοχή των επικοισθέντων σε αυτή Σλάβων, και ονομαζόταν Ελετσού ή Ελετζού, που στα Σλάβικα σημαίνει ευήλιο. Η μετονομασία της σε Ελατού, η οποία πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα οφείλεται στα πυκνά ελατοδάση που την περιβάλλουν. 
 
Κατα την αρχαιότητα, οι κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των Αιτωλών. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα των αρχαίων Αποδοτών ήταν το Αιγίτιο που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές του όρους Κόρακα. Η πόλη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη καταλήφθηκε από τους Αθηναίους με στρατηγό τον γνωστό ρήτορα Δημοσθένη το 426 π.Χ. Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους σαν Όρος Ομάλια (1694 υψ.). Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν την επανάσταση του 1821 από τις ακτές και το Μοριά για να αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση. 
 
 
Φυσικό στοιχείο (βουνά, ποτάμια)
Από τη Ναύπακτο, το χωριό, απέχει 49 χιλιόμετρα συνδεόμενο με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στα κατάντη του βουνού Κερασοβούνι (Ομάλια), δηλαδή σε περιοχή ορεινή πολύπλοκη και δύσβατη με βαθιές χαράδρες και ποικίλη διαμόρφωση του εδάφους, στην οποία συντελεί η εναλλαγή του ασβεστόλιθου και του φλύσχη. Το Κερασοβούνι χωρίζει την Οφιονεία από την Αποδοτία και αποτελεί την πρώτη από τις νότιες διαδοχικές κορφές (1700μ) της οροσυστάδας των Βαρδουσίων ορέων (2510μ.), που κατά την αρχαιότητα λεγότανε Κόρακας. 
 
Το ορμητικό ποτάμι Μόρνος, που στην Αρχαιότητα λεγότανε Δάφνος, πηγάζει από την Οίτη και προσδιορίζει τα Ανατολικά όρια της ορεινής Αιτωλίας, ενώ το ποτάμι Εύηνος (Φίδαδης) που πηγάζει από τα Βαρδούσια προσδιορίζει τα δυτικά όρια αυτής. Και τα δύο αυτά ποτάμια περνάνε από φαράγγια και καταλήγουνε στη θάλασσα. Η Ελατού συνορεύει ανατολικά με τα χωριά της Δωρίδας, Αλεποχώρι και Ζωριάνου, από τα οποία τη χωρίζει το βουνό Αρέντα. Βόρεια με το χωριό Κερασιά (Σουρούστι) και το χωριό Γρηγόρι της Ναυπακτίας, δυτικά με τα χωριά Κάτω και Ανω Χώρα και νότια με το χωριό Τερψιθέα της Ναυπακτίας. Πότε χτίστηκε το χωριό στη θέση που βρίσκεται τώρα δε βρέθηκαν χρονολογικά ντοκουμέντα, σύμφωνα όμως με τις μαρτυρίες των προγόνων μας το χωριό άρχισε να μεταφέρεται σε αυτή τη θέση ευθύς αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους, δηλαδή στις αρχές του 1829, ύστερα από καταστροφή του από πυρκαγιά που έβαλε Τουρκοαλβανικό απόσπασμα σε μία από τις επιδρομές του σε αυτό το 1820. Σήμερα το χωριό έχει 154 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001.
 
 
Εξερευνήσεις
Εξωκλήσι Αι Γιάννη: Από την Ελατού θα πάρετε το δρόμο για την Ανω Χώρα και στο ελατοσκέπαστο αυχένα «Σκοτωμένος» θα στρίψετε αριστερά το βατό χωματόδρομο (6 χλμ.) που θα σας φέρει στο ύψωμα του Αη-Λια. Στο σημείο αυτό θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε ως τη δασική τοποθεσία όπου υπάρχει το ξωκλήσι του Αη Γιάννη.
 
Κορφή Ομάλια: Από το κέντρο της Ελατούς ζητήστε να σας δείξουν το χωμάτινο δρόμο για Αλποχώρι (11 χλμ.). Από εδώ θα βγείτε στο ύψωμα «Χαρατσί» και θα συνεχίσετε για την κορφή Ομάλια όπου υπάρχει ένα υπέροχο οροπέδιο με θεα περιφερειακή στα βουνά και τον Κορινθιακό κόλπο.
 
Το μονοπάτι του Κάκαβου: Συνδέει τα χωριά Ανω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος. Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Ανω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι (διάρκεια 90 λεπτά). Πληροφορίες και σχετικές οδηγίες θα σας δώσουν από στο ξενοδοχείο της Ελατούς.
Το παχύ πέπλο χιονιού «καταπίνει» το ελατοδάσος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
 Από Ναύπακτο: 49 χιλιόμετρα
Χρόνος διαδρομής: 1 ώρα και 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Πολύ δύσκολη 
(ανηφορικές– κατηφορικές στροφές
προσοχή σε χιόνια, πάγο, βροχή)
 
 







Μοιραστείτε το άρθρο...

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!