
Στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, καθώς σε και πολλά άλλα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας, οι νοικοκυρές την παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συνηθίζουν να κάνουν τη γνωστή σταυροκουλούρα.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τη μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.
Την ημέρα αυτή, σε αρκετές περιοχές ττης Ελλάδας αναβιώνουν διάφορα έθιμα που κρατούν ζωντανή την ορθόδοξη παράδοση.
Στο Νεοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, οι νοικοκυρές προετοιμαζουν απο την παραμονή της γιορτής την λεγόμενη «σταυροκουλούρα» την οποία πηγαίνεουν στην εκκλησία προς τη χάρη Του.
Ακολουθεί η συνταγή της Μάρθας Γαβριελάτου:
Υλικά:
Αμύγδαλα
Καρύδια ψίχα
Σουσάμι
Ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Αλεύρι
Λάδι
Μπέικεν πάουντερ
Σόδα
Εκτέλεση:
Ξεκινώ να καβουρδίζω τα αμύγδαλα καξ τα καρύδια και τα βάζω στο μπλέντερ εκτός από το σουσάμι. Όχι πολυ ψιλά κομμάτια για να αισθάνεσαι στην γεύση.
Στη συνέχεια τα ρίχνω όλα σε ένα μπωλ, μαζί με το σουσάμι και ρίχνω ένα ποτήρι γεμάτο ζάχαρη, ένα κουταλάκι γλυκού κανέλα και ένα κουταλάκι γαρύφαλλο και τα ανακατεύω πολύ καλά.
Σε μια λεκάνη βάζω αλεύρι, ρίχνω λίγο λάδι ένα μπέικεν πάουντερ και ένα κουταλάκι σόδα. Το χτυπάω μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή σαν κέικ. Μετά ρίχνω όλα τα ζαρζαβατικά και ανακατεύω καλά. Λαδώνω ένα ταψί και ριχνω την ζύμη μέσα. Ρίχνω πάνω μπόλικη ζάχαρη, κανέλα και λίγο γαρύφαλλο.
Τελκς, την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνω στους 170 βαθμούς.
Καλή επιτυχία σας εύχομαι.
Φωτογραφία: Ελένη Μπακαλοπούλου